<  Înapoi la Pagina IN MEMORIAM


MICHAEL JACKSON
in memoriam

Michael Jackson, metamorfozat de-a lungul anilor

 

Cazul MICHAEL JACKSON: un suflet chinuit

Michael Jackson (29 aug 1958 - 25 iun 2009) a fost Regele Muzicii Pop. Nici un alt artist din istorie nu a generat vânzările masive pe care le-a avut el. Nici un alt artist din istorie nu a obţinut atâtea premii şi aprecieri. Şi nici un alt artist din istorie nu a avut atâtea acţiuni umanitare ca el. A intrat în Cartea Recordurilor, în anul 2000, cu cele 39 organizaţii de caritate pe care le sprijinea, mai multe ca orice altă personalitate (în sprijinul copiilor aflaţi în mijlocul teatrelor de război, al bolnavilor de SIDA şi de alte boli, al refugiaţilor de război, al dependenţilor de alcool şi droguri, contra foametei din Africa ş.a.m.d.).

 

Elemente biografice

 Căsătorii:

Lisa Marie Presley [26 mai 1994 – 18 ianuarie 1996] [separaţi din 10 decembrie 1995]. La început, ea l-a sprijinit sufleteşte în cazul acuzaţiilor de pedofilie din 1993, apoi s-au căsătorit, într-o ceremonie privată în Republica Dominicană. Au rămas în relaţii amicale după divorţ.

Debbie Rowe [14 noiembrie 1996 – 08 decembrie 1999]. Aceasta i-a cedat custodia ambilor copii avuţi împreună.

Părinţi: Katherine Esther Jackson şi Joseph Walter Jackson.

Fraţi şi surori: Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, LaToya, Marlon, Randy, Janet.

Copii:

Prince Michael Joseph Jr. [n. 13.02.1997] - mama: Debbie Rowe, australiancă, soră medicală de dermatologie. Începând din 1985, ea l-a tratat de vitiligo şi i-a oferit suport emoţional. S-au împrietenit, iar apoi s-au îndrăgostit. Nunta a fost făcută după apariţia primei sarcini, la insistenţa mamei lui Debbie.

Paris Michael Katherine [n. 03.04.1998] - mama: Debbie Rowe

Prince Michael II [n. 2002] - mama: necunoscută. Copilul s-a născut dintr-o mama surogat, prin inseminare artificială cu sperma cântăreţului. La câteva luni, Michael a arătat fanilor copilul de la balconul unui hotel, într-un mod periculos, pe care l-a regretat public ulterior.

Hobby-uri: Lectura, pictura, dansul, actoria, călătoriile, cumpărăturile, vizionarea de filme, frecventarea parcurilor de distracţii, sculptura.

Idolii lui Michael: Charlie Chaplin, Fred Astaire, Gene Kelley, Berry Gordy, Quincy Jones, Walt Disney, Barbara Streisand, The Bee Gees, Whitney Houston, Debussy, Tchaikovsky, Prokofiev, James Brown, Jackie Wilson, Sammy Davies Jr.

Actorii / actriţele preferate: Shirley Temple, Elizabeth Taylor, Katherine Hepburn, Morgan Freeman si Marlon Brando.

 

Copilăria şi era «The Jackson 5» (1958—1975)

Michael Joseph Jackson s-a născut la 29 august 1958 în oraşul Gary, Indiana (o suburbie industrială a oraşului Chicago, Illinois) într-o familie de muncitori. Tatăl său, Joseph, a fost angajat al unei fabrici locale de oţel şi cânta adesea alături de fratele său Luther într-o formaţie de muzică R&B numită "The Falcons". Michael Jackson a fost crescut de către mama sa în conformitatea regulilor impuse de Martorii lui Iehova, iar ulterior au existat zvonuri că s-ar fi convertit la Islam (în 2008), zvonuri dezminţite de avocatul său. În 1987, Jackson s-a disociat de Martorii lui Yehova, ca răspuns la dezaprobarea lor faţă de videoclip-ul "Thriller".

La o vârstă fragedă, Michael a fost abuzat fizic şi emoţional de tatăl său, fiind nevoit să îndure ore întregi de repetiţii fără oprire, bătăi, înjosiri şi înjurături. Abuzurile din copilărie l-au afectat pe tot parcursul vieţii. Marlon Jackson îşi reaminteşte cum tatăl său îl ridica pe Michael ţinându-l de un picior şi "îl snopea în bătaie iar şi iar cu mâna, lovindu-l pe spate şi fund". Joseph avea probleme psihice şi îi pedepsea pe băieţii săi lovindu-i de pereţii casei. Într-o noapte, în timp ce Michael dormea, Joseph a intrat în camera sa pe fereastra deschisă. Purtând o mască înspăimântătoare, Joseph a început să ţipe, vrând să îşi înveţe copiii să nu lase fereastra deschisă atunci când se duc la culcare. Mulţi ani după acest incident, Michael a avut coşmaruri corelate cu imaginea tatălui său, în care era răpit din propriul dormitor.

Acuzaţiile de pedofilie

În plină glorie, Michael s-a confruntat, în 1993, cu nişte acuzaţii care au zguduit lumea show-biz-ului. Un băiat de 13 ani, fiind cunoscut ca un simplu prieten al artistului, pretindea că Jackson ar fi abuzat sexual de el în timpul şederii sale la Neverland. Jackson se afla în turneul "Dangerous" când acuzaţiile au fost făcute publice şi a trebuit să amâne câteva spectacole, iar în final să anuleze restul concertelor. În plin scandal, La Toya Jackson, sora muzicianului, l-a acuzat de pedofilie, acuzaţie pe care şi-a retras-o ulterior. Pe lângă acceptul unei perchiziţionări a casei sale, Michael a mai suportat şi un consult medical "umilitor şi neconcludent" al propriilor organe genitale, care erau comparate cu descrierea oferită de băiatul presupus molestat sexual. După multe acţiuni puse în justiţie împotriva lui şi după multe mizerii atât din partea familiei copilului, cât şi a avocaţilor, s-a ajuns la concluzia că împotriva lui Michael Jackson nu pot fi aduse nici un fel de acuzaţii oficiale, din lipsă de probe.

În această perioadă, el începe să ia sedative şi antialgice, în parte pentru a-i calma durerile cronice provocate de un accident din timpul turneului "Dangerous" şi de inflamaţiile articulare asociate cu lupus, dar şi pentru a-i potoli atacurile de panică generate de acuzaţiile care i se aduceau. Deja în toamna lui 1993 era dependent. S-a retras câteva luni din viaţa publică, fiind ajutat de Elizabeth Taylor şi Elton John. Din cauza stresului provocat de scandal, nu mai mânca, pierzând mult din greutate. Pe acest fond, a fost sfătuit să opteze pentru o înţelegere amiabilă cu părinţii băiatului acuzator, plătindu-le circa 20 milioane dolari. Elizabeth Taylor l-a apărat public pe Michael, afirmând că era de faţă când el şi cu băiatul acela erau în pat, nefiind nimic anormal. Au râs precum copii şi au privit mult la desenele animate ale lui Disney. Psihiatrul care l-a consultat în cadrul anchetei spunea despre Jackson că avea profilul psihologic al unui băiat de 10 ani, nicidecum pe cel al unui pedofil.

La sfârşitul anului 2003, Michael Jackson se confruntă cu un al doilea scandal de molestare sexuală. Acuzaţiile aduse sunt asemănătoare celor din 1993, acestea venind exact în ziua lansării albumului "Number Ones". Pe numele lui Michael Jackson s-a eliberat la acea vreme un mandat de arestare. Jackson însă a venit de bună voie la sediul poliţiei din Santa Barbara, California, pentru a sta la dispoziţia autorităţilor. Anul 2004 începe prin audierea sa în legătură cu acuzaţiile ce i s-au adus, privind molestarea unui minor. Solidaritatea fanilor lui Michael cu idolul lor a fost una fără precedent. Fanii din lumea întreagă au protestat faţă de acuzaţiile aduse lui Michael. Aceste proteste ale fanilor au fost transmise pe toate posturile mari de televiziune din lume. După moartea megastarului, acuzatorul a recunoscut că a minţit.

Starea sănătăţii

În 1979, Michael şi-a fracturat nasul în timp ce repeta o coregrafie complexă. Operaţia de rinoplastie ulterioară nu a fost o reuşită, Michael având dificultăţi respiratorii, fapt care i-a afectat cariera. Interpretul a fost îndrumat catre Dr. Steven Hoefflin, care i-a făcut cea de-a doua rinoplastie, dar şi alte operaţii de înfrumuseţare.

Pielea lui Jackson a fost la început de o culoare maro normală, dar începând din anii '80, a început să devină mai palidă. În 1986 a fost diagnosticat cu vitiligo şi lupus. În parte din cauza vitiligo i s-a deschis pielea la culoare. Ambele boli îl făceau sensibil la lumina solară. Tratamentele i-au deschis şi mai mult nuanţa pielii, aspect accentuat de fardul folosit pentru a-i acoperi petele de pe faţă. În autobiografia sa, Michael atribuie schimbările din structura feţei sale pierderii în greutate, dietei vegetariene stricte, ca şi luminii puternice a reflectoarelor.

A pierdut mult din greutate la începutul anilor 1980 din cauza unei schimbări în dietă şi dorinţei sale de a avea un "corp de dansator". Martorii spun că era deseori ameţit. Pierderile în greutate vor deveni şi mai târziu o problemă gravă în viaţa sa. Unii medici cred că suferea de o tulburare psihică în care pacientului nu îi place cum arată şi nu are idee cum este văzut de ceilalţi.

Activitatea recentă şi ieşirea din scenă (2008—2009)

În martie 2009, Jackson a anunţat că, începând cu 8 iulie 2009, va susţine un turneu de 10 concerte, numărul lor ajungând mai târziu la 40 — turneu intitulat: „This Is It”. Concertele urmau să aibă loc în Londra. El a explicat "Vreau să spun doar că acestea vor fi ultimele mele concerte în Londra. Când spun ultimele, vorbesc serios", adăugând că "ultima cortină va cădea".

La amiaza zilei de 25 iunie 2009, Michael Jackson a suferit un stop cardiac la casa sa închiriată în Holmby Hills, Los Angeles. A fost găsit cu pulsul scăzut de către medicul personal, însă încercarea de a-l resuscita a eşuat. Echipa de paramedici a primit un apel la ora 12:22 p.m. (ora locală), ajungând la faţa locului după trei minute şi şaptesprezece secunde. S-a raportat că bolnavul nu respira şi au fost făcute manevre de resuscitare cardiopulmonară la faţa locului, apoi au dus pacientul, care intrase în comă, la Centrul Medical UCLA. Decesul a fost declarat în jurul orei 14:26 (ora locală) în aceeaşi zi.

La Toya Jackson a declarat în cadrul unui interviu că este convinsă că fratele ei, Michael Jackson, a fost ucis pentru banii săi.

"În urmă cu o lună, am zis că este posibil ca Michael să moară înainte de spectacolele de la Londra, pentru că era înconjurat de oameni care nu îi urmăreau interesele", a spus La Toya Jackson, informeaza Daily News. "Cred că Michael a fost ucis. Am simţit asta de la început. Nu a fost implicată o singura persoană, ci mai degrabă a fost o conspiraţie", a mai spus La Toya. Ea a mai declarat că fratele său nu a vrut să susţină concertele de la Londra, însă a fost obligat de situaţia sa. Sora artistului este convinsă de crima comisă, pentru că fratele ei valora mai mult mort decât viu. Aceste acuzaţii vin la câteva zile după ce tatăl artistului spunea, şi el, că fiul său a fost ucis.

Coaste rupte, patru înţepături de ac în zona inimii şi alte câteva în zona coastelor şi a şoldurilor, nici un strop de mâncare în stomac şi o greutate de numai 50 de kilograme.

Acestea sunt rezultatele autopsiei făcute lui Michael Jackson, dezvăluite de tabloidul britanic The Sun. Michael Jackson purta o perucă atunci când a murit, prezentând chelie în stare avansată. În stomac, medicii au descoperit numai urme de pastile şi nici un aliment ingerat în ultimele 24 de ore. Cicatricele demonstrează că megastarul a suferit cel puţin 13 operaţii estetice. Operat de cancer la piele, în zona stomacului, Michael Jackson nu avea însă nici o infecţie a rănilor rămase în urma intervenţiei chirurgicale. Autopsia mai relevă că avea răni inexplicabile la genunchi, mici vânătăi şi tăieturi pe spate, indicând o căzătură recentă. Urme de injecţii au fost decoperite în mai multe părţi ale corpului. Deasupra urechii drepte, Michael avea o bucată de piele lipsă, rezultat al unui accident petrecut în 1984, pe vremea când filma o reclamă la Pepsi. Coastele rupte au fost explicate prin încercările disperate de resuscitare. Trei injecţii cu adrenalină au fost făcute în inimă, penetrând miocardul, în timp ce o a patra a ratat "ţinta", oprindu-se într-una dintre coaste.

[Referinţe: Internet]

 

KARMA LUI MICHAEL JACKSON

Parapsihologul NINA PETRE a descoperit că, înainte de venirea pe lume a marelui artist Michael Jackson, spiritul său a fost încarnat în faimosul yoghin şi filosof indian SRI AUROBINDO, care a trăit între anii 1872 - 1950.

Citiţi comparaţia dintre vieţile celor două personalităţi din perspectiva reîncarnării