<  Cuprins "Despre învingerea fricii şi dezvoltarea încrederii"


Frica - falsul stăpân (1)

Capitolul 1, "Frica - falsul stăpân", partea 1-a, din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking: On Overcoming Fear and Developing Trust” (Isus ne vorbeşte - Despre învingerea fricii şi dezvoltarea încrederii) - şi audiobook. Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

1a. Frica - falsul stăpân (partea 1-a)

«Frica este antiteza iubirii şi, prin urmare, iubirea este antidotul fricii. Pentru a înţelege de ce este aşa, este de ajuns să observi că nu poţi iubi ceva de care te temi şi nu te temi de ceva ce iubeşti. Întrucât dragostea înseamnă iubire de viaţă şi frica înseamnă frică de viaţă, frica este, prin urmare, anti-viaţă, nu numai anti-iubire. Frica te separă de iubire şi, de asemenea, nici nu serveşte vieţii.

Pentru a iubi ceva sau pe cineva, trebuie să ai încredere în el. Ce este încrederea? Aceasta, ca şi iubirea, este un alt mare mister şi, totuşi, ştiţi cu toţii ce este încrederea. Putem descrie încrederea doar prin efectele sale: Când ai încredere, te relaxezi, te simţi în largul tău, eşti deschis. Nu cumva te simţi la fel când iubeşti şi cum nu te simţi când ţi-e frică?! Astfel, încrederea este rezultatul natural al iubirii, iar iubirea este rezultatul natural al încrederii. Amândouă aparţin aceleiaşi experienţe de a te simţi în largul tău, în pace, relaxat şi a blândeţii care le însoţeşte.

Frica, pe de altă parte, înseamnă absenţa încrederii şi, prin urmare, absenţa iubirii, deschiderii, relaxării şi liniştii interioare. Frica şi iubirea sunt două stări de conştiinţă foarte diferite, două experienţe care se exclud reciproc. Căutarea fericirii este, în mare măsură, o încercare de a găsi o modalitate de a trece de la starea de frică la cealaltă – la iubire – şi de a rămâne în ea.

Când definim fericirea ca o stare de conştiinţă, devine clar de ce unele lucruri şi experienţe te pot face fericit doar temporar şi de ce nu pot permanentiza fericirea. Orice te face să te întorci în starea de conştiinţă a fricii îţi va alunga fericirea, deşi numai temporar.

Stările de conştiinţă se schimbă. Multe lucruri îţi pot modifica starea. Trucul constă în a învăţa să preiei controlul stării suficient de mult, încât lucrurile şi experienţele să-şi piardă puterea de a-ţi schimba conştiinţa. A învăţa să-ţi controlezi conştiinţa în acest fel îţi dă puterea de a fi fericit. Devii un stăpân al propriei tale fericiri, în loc să fii aruncat încolo şi încoace de lucruri care îţi pot schimba conştiinţa într-un fel sau altul.

Nu mai depinzi de unele lucruri sau experienţe pentru a deveni fericit şi nici nu trebuie să eviţi alte lucruri sau experienţe care te pot face nefericit. Doar laşi viaţa să curgă – aşa cum vrea ea şi aşa cum o face oricum. Nu mai simţi nevoia să încerci a controla ce-ţi aduce sau îţi ia viaţa, pentru că nu mai ai nevoie ca nişte „lucruri” să te facă fericit, după cum “lucrurile” nici nu te mai pot face nefericit. Aceasta înseamnă măiestria spirituală.

Cum puteţi ajunge acolo? O astfel de măiestrie vine prin stăpânirea fricii, acea mică emoţie pe care toată lumea o are şi despre care toată lumea crede că serveşte unui scop în viaţă. Aici e problema. Frica serveşte ea vreunui scop? V-aţi pus vreodată această întrebare? V-aţi pus vreodată la îndoială temerile? Nu-i aşa că, de obicei, credeţi că au ceva important să vă transmită? Că vă oferă informaţii importante şi utile?

Aceasta este presupunerea obişnuită, care este o minciună. Şi minciuna este cea care menţine Iluzia, cu majusculă, aşa cum o numesc misticii. Frica este cea mai mare iluzie, deoarece, fără ea, nu ar exista nicio mare Iluzie, nicio înţelegere eronată a realităţii. Frica creează o lentilă, un obiectiv prin care priviţi realitatea. Este un obiectiv obscur, o lentilă murdară, un filtru nefericit şi neplăcut. Face viaţa să pară neplăcută, deşi nu este aşa.

Ce mai truc magic! Frica schimbă modul în care vedeţi viaţa şi, prin urmare, vă schimbă starea de conştiinţă. Vă ţine captivi într-o stare inferioară de conştiinţă, în care trăiesc majoritatea oamenilor: starea egotică de conştiinţă. O numim aşa, pentru că este dominată de viziunea ego-ului.

Ego-ul este o codificare sau o întipărire primitivă, care a fost conceput pentru a garanta supravieţuirea, dar care face mai mult rău decât bine în acest moment al evoluţiei umane. Ego-ul este un program ineficient şi învechit, care face ravagii în lumea voastră. În loc să sprijine supravieţuirea omenirii, o conduce la autodistrugere. Astăzi aveţi mijloacele de a vă anihila reciproc pe scară largă.

Ego-ul, deşi era potenţial util cu mult timp în urmă, la vânătoare şi pentru a feri proviziile să nu fie prădate, are acum mijloacele de a vâna şi de a ucide la o scară mult mai mare decât s-a intenţionat vreodată. În plus, ego-ul are acces la un intelect care poate raţionaliza orice pretext de a face lucruri îngrozitoare.

Omenirea primitivă nu avea capacităţi atât de dezvoltate de raţionament. Fiinţele umane erau mai simple, mai asemănătoare animalelor: Ucideau când aveau nevoie, ca să mănânce sau să se protejeze, nu pentru că credinţele lor difereau de ale altcuiva.

Viaţa a devenit mai complicată, din cauza intelectului manipulat de ego-ul primitiv. La volanul maşinii se află un copil, iar viitorul umanităţii este în pericol. Această incongruenţă trebuie remediată. Oamenii trebuie să vadă adevărul despre temerile şi convingerile lor – anume, că sunt înşelaţi. Cine le manevrează temerile şi credinţele? Cine îi îndrumă eronat? Un aspect foarte primitiv al fiinţei umane: ego-ul.

Deşi natura umană este complexă, în sensul că este mult mai mult decât ego-ul, acesta nu este deloc complex, ci destul de simplu. Este dirijat de frică şi foloseşte frica pentru a vă motiva şi a vă conduce prin viaţă. O face prin vocea din capul vostru.

Da, vocea din capul tău este a ego-ului şi nimic mai mult. Nu este vocea raţiunii. Raţiunea ta nu are o voce. Ea doar este acolo şi tu îi dai glas. Cine este acel tu care poate da glas raţiunii sau poate da glas ego-ului? Chiar că eşti o creatură cu personalitate multiplă, cum s-ar zice!

Lăsând gluma la o parte, ego-ul este un aspect al umanităţii tale, dar eşti mult mai mult, aşa cum tocmai am subliniat. Eşti ceea ce vede că are un ego şi eşti ceea ce alege să asculte vocea din cap sau nu. Tu eşti raţional, rezonabil, iubitor, răbdător şi bun. Da, îl ştii pe acest Tu. Acest Tu nu este un mister pentru tine. În orice moment, poţi accesa acest Tu raţional, rezonabil, iubitor, dacă doreşti.

Ultima parte este cheia, nu-i aşa? Dacă doreşti. Ce este acest aspect care doreşte să fie rezonabil şi bun? Unii oameni îl numesc îngerul lor sau Sinele lor superior. Dar nu este o parte din tine sau din afara ta; eşti chiar Tu. Asta-i o distincţie importantă. Mulţi dintre voi vă gândiţi la Sinele vostru superior ca la ceva ce puteţi deveni dacă vă veţi strădui. Şi vă înţeleg. Înţeleg cât de uşor este să te identifici cu ego-ul şi cu toată negativitatea şi frica lui. Ştiu cum este să fii om, să fii speriat, să fii supărat, să-ţi fie ruşine.

Dar ceea ce majoritatea dintre voi credeţi că sunteţi este doar un aspect al vostru, pe când, ceea ce sunteţi cu adevărat este acea bunătate din voi care, de asemenea, ştiţi că sunteţi, bunătatea care vă străduiţi să fiţi. Ce interesant, nu-i aşa, că oamenii se străduiesc să fie buni, că religiile vă cer să fiţi buni! Orientarea interioară a omului este spre bunătate, în timp ce, evident, există şi o atracţie către natura voastră inferioară, spre frica şi meschinăria ego-ului. Este atracţia către un stadiu inferior al evoluţiei.

Astăzi, sunteţi chemaţi spre ceva mai înalt, către bunătatea voastră. Trebuie să vă străduiţi să îi rămâneţi fideli şi să o observaţi în voi înşivă şi să faceţi tot ce puteţi pentru a scoate la iveală această bunătate din ceilalţi. Astăzi acest lucru este necesar pentru supravieţuirea voastră. Nu-i o simplă sugestie drăguţă pentru a vă face mai fericiţi; este o pledoarie pentru supravieţuirea voastră.

Specia voastră se află în pragul autodistrugerii. Trebuie să nu mai mergeţi pe calea minimei rezistenţe, în direcţia în care vă conduce ego-ul. Trebuie să încetaţi lupta pentru credinţele voastre şi să vă uniţi ca un singur popor, o singură umanitate. Planeta şi specia voastră nu mai suportă alte distrugeri şi conflicte. Trebuie să vă dumiriţi acum cu ceea ce se întâmplă şi să schimbaţi cursul – să vă schimbaţi conştiinţa – şi să opriţi manevrele voastre distructive.

Cum aş putea s-o spun mai clar? Cuvintele mele nu pot face mai mult de atât. Voi sunteţi cei care acţionaţi în lume, care luaţi deciziile, care visaţi visele. Eu nu pot decât să trag un semnal de alarmă şi să vă ajut cât de bine pot, prin cuvinte, să vă ajut să vă schimbaţi conştiinţa, ca să învăţaţi să vedeţi lucrurile dintr-o perspectivă mai luminată.

Mulţi dintre voi sunteţi deja alături de mine. Îmi dau seama că, în multe privinţe, ţin predici la corul bisericii, cum se spune, dar fiecare dintre voi aveţi capacitatea de a atinge multe alte suflete şi, dacă vă pot inspira şi accelera propria evoluţie, atunci înseamnă că am reuşit. Vă rog să recunoaşteţi în aceste cuvinte un apel sincer şi îngrijorat.

Aşadar, întrebarea este: Cum să îţi stăpâneşti temerile? pentru că odată ce o faci, eşti liber să iubeşti, să-ţi trăieşti altfel viaţa. Frica te ţine închis în starea egotică de conştiinţă. Fără frică, adevărul s-ar vedea clar şi ai acţiona în numele adevărului.

Şi care este acest adevăr? Adevărul despre care vorbesc este adevărul despre viaţă, despre realitate – că este bună şi demnă de încredere, protectoare şi generoasă. Forţele spirituale vă susţin şi vă ghidează lumea. Nu sunteţi singuri. Sunteţi îndrumaţi spre iubire, bunătate, pace – şi, da, spre prosperitate, pentru că aceasta vă este răsplata.

Mulţi ajung la prosperitate prin ego-urile lor, ceea ce se poate face. Poţi să împingi, să te lupţi şi să dai din coate. Ego-ul îi va călca pe alţii în picioare, îi va manipula, îi va minţi şi va face tot ce vrea pentru a-şi atinge scopul, dar nu primeşte nicio răsplată şi asta-i lecţia pe care o învaţă mulţi. Fără dragoste ca scop şi mijloc, nu există nicio şansă de fericire sau pace.

Dar dragostea va câştiga totuşi. Va veni şi ziua ei în inimile voastre şi în această lume, dacă veţi reuşi să treceţi de aceste timpuri dificile. Acesta este examenul: Va câştiga frica sau dragostea? Veţi supravieţui şi veţi prospera sau nu? Acest lucru nu depinde în totalitate de voi, desigur, şi totuşi, supravieţuirea şi prosperitatea sunt imposibile fără cooperarea voastră.»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
27 iulie 2021

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=rg_5axqscLM

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 23 mai 2021.

< Sus >

Urmează partea a 2-a