<  Cuprins "Despre învingerea fricii şi dezvoltarea încrederii"


Frica de eşec (1)

Capitolul 6, "Frica de eşec", partea 1-a, din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking: On Overcoming Fear and Developing Trust” (Isus ne vorbeşte - Despre învingerea fricii şi dezvoltarea încrederii) - şi audiobook. Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

6a. Frica de eşec (partea 1-a)

«Ca şi în cazul fricii de sărăcie, frica de eşec tinde să se manifeste în două moduri: fie înspăimântând oamenii şi limitându-i, fie împingându-i neîncetat să obţină succesul material mai presus de orice. Mulţi dintre oamenii cei mai “de succes”, în sensul convenţional al cuvântului, sunt mânaţi de frica de eşec şi de ceea ce ar însemna acesta pentru imaginea lor de sine, identitatea lor (sinele fals). Eşecul înseamnă pentru ei anatema, astfel încât depun mari eforturi pentru a obţine succesul material pe care ei – ego-urile lor – îl doresc atât de mult.

Ego-ul stă la baza fricii care alimentează pofta în sine de bani şi succes. Alţii, care nu sunt cuprinşi de frica de eşec a ego-ului, pot fi şi ei îndemnaţi, dar de Inima lor, pentru a-şi îndeplini obiectivele sufletului. Pe ei nu îi stimulează achiziţiile materiale şi ideea de „a avea succes”, ci entuziasmul de a duce la bun sfârşit ceea ce au venit să îndeplinească aici, pe Pământ.

Există două feluri de succes. Unul este succesul financiar şi material evident: succesul în ochii lumii, adică în ochii ego-ului. Pentru a realiza acest lucru, trebuie obţinute lucrurile pe care le preţuieşte ego-ul, cum ar fi puterea, respectul şi recunoaşterea din partea altor ego-uri, bogăţia şi capcanele materiale aduse de bogăţie. Toate acestea se amplifică pe ele însele: Bogaţii devin mai bogaţi, după cum se spune. Acesta este un fel de succes.

Celălalt tip de succes este ceea ce caută cei care nu sunt la cheremul ego-ului lor. Ei urmează îndemnurile misterioase şi subtile ale Inimii, care vă determină pe fiecare dintre voi să realizaţi ceea ce sufletul vostru şi-a propus să facă în această viaţă şi pentru care ego-ul este adesea un obstacol.

Urmărirea şi realizarea planului sufletului este însoţită de fericire adevărată, împlinire, dragoste şi un sentiment de bunăstare. Confortul material obişnuit poate exista sau nu, dar de obicei nu lipseşte, de vreme ce fericirea, iubirea şi împlinirea sufletească generează o stare interioară foarte magnetică, ce atrage spre voi în mod natural sprijinul şi oportunităţile care vă favorizează la modul practic.

Contează cu adevărat cum definiţi succesul! Definiţia voastră a succesului determină cum vă va arăta viaţa şi ce fel de succes veţi obţine. Dacă definiţi succesul după cum o face ego-ul, veţi urmări acel tip de succes, iar celelalte alegeri vor concorda cu acest obiectiv. De exemplu, veţi dori să stabiliţi relaţii cu cei care vă pot ajuta să urcaţi pe scară, cei care au câştigat deja ceva bogăţie şi putere. În relaţiile cu sexul opus, probabil că veţi alege parteneri care să vă îmbunătăţească imaginea şi statutul social în faţa celor care deja au “reuşit în viaţă”. De obicei, cei pe care îi atrageţi ca parteneri sunt şi ei interesaţi de succes sau, cel puţin, de succesul vostru. „Cine se aseamănă se adună”, se spune.

Dacă puneţi accent pe succesul material şi cei din jur fac acelaşi lucru, atunci veţi da mai puţină atenţie altor valori sau obiective. Iar obiectivele voastre vor părea a fi cele „corecte”, deoarece nimeni din jur nu vă contrazice. Din perspectiva sufletului, este bine şi aşa. Există o vreme pentru toate şi o vreme pentru urmărirea obiectivelor ego-ului. Dacă vă aflaţi în acea etapă, atunci voi şi toţi cei din jur veţi învăţa aceleaşi lecţii şi veţi avea experienţe similare în ceea ce priveşte materialismul, succesul şi fericirea.

Cei care urmăresc bogăţia şi puterea materială, de fapt, caută fericirea şi se aşteaptă să o găsească în succes. Dar oare este ea acolo? Ceea ce descoperă cei mai mulţi este că succesul singur nu este suficient pentru a-i face fericiţi. Când realizezi un obiectiv pentru care ai muncit, apare un anumit fel de fericire: o uşurare şi un mare “ura!”. Este o senzaţie grozavă, dar acel sentiment nu durează niciodată prea mult şi va reapare din ego vechiul sentiment că ai nevoie şi doreşti ceva mai mult sau mai bun.

Adevărata fericire este diferită de acea fericire temporară şi incitantă. Este mai profundă, mai satisfăcătoare şi mai adevărată, adică nu vine şi pleacă. Fericirea este esenţială pentru fiinţa umană. Poate că cea mai profundă dorinţă, în afară de a supravieţui, este să fii fericit. De aceea, oamenii vor să fie iubiţi. A iubi şi a fi iubit înseamnă a fi fericit. În afară de supravieţuire, toată lumea caută fericirea.

Vocea din capul tău, ego-ul, se preface că ştie ce te va face fericit şi cum să obţii asta. Dar vocea din capul tău, de fapt, te face nefericit, mai ales stârnindu-ţi dorinţe. Când vrei ceva ce nu ai, nu te simţi prea bine. Dorinţele te fac să nu fii mulţumit de viaţa aşa cum este ea.

Apoi vocea din capul tău îţi oferă soluţii la dorinţele pe care chiar ea le-a creat: „Ai nevoie de mai mulţi bani. Ai nevoie de un corp mai bun. Ai nevoie de o relaţie. Ai nevoie de o maşină mai scumpă. Trebuie să te poţi mişca.” Strategiile sale sunt nesfârşite, dar nu-ţi aduc niciodată ceea ce vrei cu adevărat. Nu duc niciodată la adevărata fericire – la mulţumire.

Ego-ul nu vrea, de fapt, să găseşti adevărata fericire, aşa că te trimite pe piste false. Misiunea ego-ului nu este să te facă fericit, ci să te alerge de la o dorinţă la alta. Aşa te menţine implicat. De asemenea, foloseşte frica: Te convinge că vei fi nefericit – vei avea un eşec în viaţă – dacă nu îi urmezi sugestiile şi nu obţii ceea ce spune el că ar trebui să-ţi doreşti. Foloseşte frica de nefericire, frica de eşec şi alte frici pentru a te determina să-l asculţi.

Cei care caută succesul de dragul succesului fug de frica eşecului. Se tem că vor fi nişte rataţi, când, de fapt, nimeni nu ar putea fi vreodată un ratat. „Sunt un ratat” este doar un gând în capul cuiva, nu ceva real sau adevărat. „Eşecul” este doar o idee, de care nu-i cazul să te temi.

Şi trebuie să ne întrebăm: Un eşec în ochii cui? Cei cărora le este frică să nu fie nişte rataţi îşi imaginează că ceilalţi îi judecă şi îi evaluează conform unor standarde şi nu vor să se facă de râs. Propria lor imaginaţie îi sperie şi îi face să sufere. Au învăţat acest lucru în copilărie. Au fost evaluaţi la şcoală şi evaluaţi de părinţii care se aşteptau şi le cereau să aibă succes.

Probabil că şi părinţii se temeau de eşec şi se străduiau din răsputeri să reuşească. Ei doar voiau ceea ce credeau că este cel mai bine pentru copiii lor. Sau poate că părinţii erau nişte rataţi în ochii altor ego-uri şi, prin urmare, şi în ochii copilului lor, iar ego-ul copilului nu vrea acum să sufere aceeaşi soartă. Ideea este că frica de eşec se întipăreşte în copilărie, din cauză că se pune un accent prea mare pe succesul material. Pentru un copil, acest lucru poate face ca succesul şi eşecul să pară o chestiune de viaţă şi de moarte.

De fapt, de ce anume se tem oamenii când se tem de eşec? La baza fricii de eşec se află teama de a nu supravieţui şi, în al doilea rând, teama de a nu fi iubit. Dar ce este, de fapt, eşecul? De fapt, nu există niciun lucru numit eşec. Este doar un alt concept. Este ireal, intangibil, o imaginaţie, o teamă.

Cum arată eşecul pentru tine? Ce înseamnă pentru tine eşecul? Ce înseamnă pentru identitatea ta dacă eşuezi? Înseamnă oare că tu eşti un eşec? Tu eşti un prost? Tu eşti incompetent? Tu eşti nebun? Sinelui fals nu-i place să fie privit în acest mod. Dar numai sinele fals poate fi astfel. În schimb, Sinele tău adevărat este liber de toate etichetele, toate imaginaţiile şi poveştile. Adevăratul tău Sine doar-este. Nu este vreun ceva anume.

Adevărul este că eşecul face parte din viaţă. Este încorporat în viaţă. Aşa învaţă oamenii. Este imposibil ca oamenii să nu dea greş – şi o fac deseori. Când înveţi să cânţi la pian, vei apăsa şi clapa greşită. Când înveţi să citeşti, te vei bloca la un cuvânt nou. Când vrei să devii un alergător de atletism, vei pierde în faţa alergătorilor mai experimentaţi. Eşecul face parte din procesul de a obţine succesul. Eşecul este necesar pentru succes. Nu poţi avea unul fără celălalt.

Dacă nu suporţi eşecul şi dacă îţi iei greşelile la modul personal, adică dacă crezi că ele spun ceva despre tine („Eu sunt un eşec”), nu vei putea deveni bun la ceea ce faci. Cei care au cel mai mare succes sunt aceiaşi care au eşuat cel mai mult, deoarece eşecul este necesar pentru o mare reuşită. Perseverezi în pofida dificultăţilor, eşecurilor şi înveţi din ele. Ceea ce înveţi din eşecuri te face să ai succes, în orice domeniu.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru succesul material. Cei care fac din el obiectivul lor principal progresează prin dificultăţi, îşi menţin obiectivul şi fac tot ce este necesar pentru a-l atinge. Singura problemă ar putea fi acel „Fă orice-i nevoie”, când nu sunt apreciate şi alte lucruri care pot aduce adevărata fericire. Dar asta face parte din lecţiile fiecărui suflet.

Odată învăţate acele lecţii, sufletul va alege cu mai multă înţelepciune şi nu va mai fi păcălit de valorile şi obiectivele superficiale, cum sunt materialismul şi puterea. Aceasta este o etapă prin care trec toate sufletele şi, de obicei, sunt însoţite şi de alte suflete într-un stadiu similar al evoluţiei.

După acea etapă, probabil că obiectivele voastre vor fi ceva mai importante, mai puţin superficiale. Veţi dori să fiţi fericiţi sau liberi sau mai iubitori, iar nişte succes ar prinde şi el bine.

Totuşi, unii dintre voi s-ar putea să vă autolimitaţi din teama de eşec şi, în loc să căutaţi din toate puterile ceea ce vă face Inima fericită, vă feriţi să vă asumaţi riscuri sau să faceţi ceea ce v-ar plăcea cu adevărat, din cauză că vă este frică să nu vă faceţi de râs sau să eşuaţi. Şi aşa că rămâneţi în zona voastră de confort. Această frică de eşec vă poate vlăgui şi deprima şi, oricum, diminuează fericirea.

Frica de eşec poate fi o profeţie autoîmplinită: de ceea ce vă temeţi nu scăpaţi, pur şi simplu, pentru că v-aţi temut. Acest mecanism este valabil pentru toate fricile şi iată cum funcţionează: dacă vă este frică de eşec sau de orice altceva, această frică vă poate paraliza şi limita, din cauză că vă alungă curajul, încrederea şi perseverenţa. Frica creează un climat interior demoralizant, o perspectivă negativă, ceea ce face dificilă atingerea obiectivelor nu doar ale ego-ului, ci, şi mai important, ale sufletului pentru prezenta viaţă.

Cei care reuşesc şi sunt cu adevărat fericiţi au încredere că îşi pot atinge obiectivele, sunt dispuşi să persevereze şi să facă ceea ce este necesar, indiferent de dificultăţile pe care le întâmpină sau de aşa-numitele eşecuri şi au curajul să-şi urmeze Inima, adevărata pasiune, ceea ce iubesc. Frica alungă pasiunea oamenilor, strălucirea lor, şi elimină pofta de viaţă. Această pasiune, strălucire şi curaj sunt adevăratul vostru Sine, Inima care vă conduce în viaţă. Dacă nu o ascultaţi şi nu o urmaţi, ci vă ascultaţi mintea egotică, există puţine şanse pentru o fericire adevărată.

Aveţi menirea să fiţi fericiţi! Asta vrea Tatăl pentru voi. Aceasta include să fiţi mulţumiţi de viaţă, de modul cum vă petreceţi timpul, inclusiv de modul în care vă câştigaţi existenţa. Dacă vă este frică să încercaţi ceva nou sau diferit, din cauză că s-ar putea să nu reuşiţi, atunci asta vă poate împiedica să vă descoperiţi noi talente şi plăceri despre care nici nu ştiaţi că există.

Sufletului îi place să exploreze lucruri noi. Lui Dumnezeu îi place să exploreze lucruri noi! Dacă vă feriţi să încercaţi lucruri noi, s-ar putea să nu aflaţi niciodată la ce sunteţi cu adevărat buni, ce v-ar plăcea cu adevărat, ce vă face Inima să cânte.

Eşecul nu este ruşinos, dar ar fi o ruşine, într-un fel, să nu vă trăiţi viaţa din plin, din cauză că vă este teamă că nu veţi reuşi sau că alţii vor râde de voi sau vă vor evita. Ce vă împiedică să încercaţi ceva ce v-ar plăcea să faceţi, dacă chiar vă împiedică ceva? De ce anume vă este frică?

Dacă frica este problema, atunci este foarte important să vă puneţi aceste întrebări şi să examinaţi cu atenţie răspunsurile. Ele sunt ideile care vă pot împiedica să vă bucuraţi de o mai mare fericire. Sunt doar nişte idei. Fricile sunt doar nişte idei, iar ideile sunt puternice doar dacă le credeţi.»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
16 august 2021

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=nx1EPJxK53I

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 29 septembrie 2021.

< Sus >

Urmează partea a 2-a