<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


JOHANNES - un magician pentru neliniştea noastră

de Răzvan Alexandru Petre

Motto: Teologii scolastici nu au vrut să se uite prin telescopul lui Galilei întrucât credeau că ştiu deja, din Scripturi, ordinea cerurilor.

Am mai scris despre magia autentică de spectacol în articolele "MENTALISMUL NU E ILUZIE" şi "MAGIA, CA SPECTACOL". Voi continua cu câteva idei şi exemplificări pe aceeaşi temă.
 

MAGIA NU ESTE ILUZIONISM

Iluzionismul se poate şi învăţa, la şcoli scumpe din America. Magia este nu doar un talent nativ, ci şi o misiune de viaţă.

Iluzionistul ne păcăleşte că o iluzie este realitatea. Magicianul ne demonstrează că realitatea este o iluzie.

Iluzionismul a apărut din nevoia de a reproduce pe scară largă ceea ce numai câteva persoane din lume pot face "pe bune". Iluzionismul este o copie mecanică a unor spectacole "fermecate", la propriu şi la figurat.

Pe când iluzionistul are ca scop câştigurile financiare din industria divertismentului, magicianul mai are un scop ascuns, nemărturisit. Magicianul autentic (şi sunt foarte puţini pe lume) va realiza nişte lucruri incredibile chiar în faţa ta, fără ascunzişuri, fără lumini obscure, fără fast sau păcăleli optice. Va face acte realmente "magice", prin care legile cunoscute ale materiei sunt încălcate. El te face să te îndoieşti cu adevărat de omnipotenţa legilor cunoscute ale materiei fizice, sugerându-ţi astfel să cauţi singur mai departe explicaţiile, desigur, nu în ştiinţă, unde ele lipsesc. Poate în parapsihologie, poate în esoterism, poate în religie, poate în articolul meu "STĂPÂNUL INFINITURILOR"...
 

"VĂD, DECI NU CRED..."

Înainte de a vedea un număr reuşit de magie de spectacol, noi, oamenii obişnuiţi, ne bizuim pe vechea zicală "nu cred până nu văd". Aşa a rostit şi apostolul Toma când l-a văzut pe Isus revenit în trup, aşa spunem şi noi când ne îndoim de ceva. Dar după ce vizionăm un act de magie, unii dintre noi o schimbă cu altă zicală, una puţin cam iraţională: "am văzut, deci nu cred". Spectatorul vede şi pipăie miracolul petrecut în faţa sa. Totuşi, se îndoieşte de propriile simţuri, fiindcă acţiunea pare a contrazice ce ştia de când s-a născut şi anume că: omul nu se poate opune gravitaţiei, omul nu poate suporta anumite dureri fără să crâcnească, omul nu poate merge pe apă, omul nu poate trăi fără aer, omul nu poate mişca obiectele de la distanţă, obiectele sau părţi din ele nu pot dispărea şi nici apărea din neant, omul nu îşi poate face invizibile unele părţi sau întreg corpul etc.

Ei bine, toate acestea şi multe altele devin posibile dacă un magician vrea să le demonstreze pe viu. Astăzi toate actele de magie se filmează, pot fi reluate şi analizate spre a găsi "trucul". Dar un magician nu foloseşte trucuri. El ne arată nouă, ignoranţilor, că mai avem multe de învăţat despre univers şi că ştiinţa noastră este o copilărie în faţa misterelor de care lumea e plină. După un spectacol de magie unii dintre noi devin sau mai umili, sau mai entuziaşti, sau mai curioşi, sau foarte nervoşi, sau încearcă să uite imediat ceea ce le tulbură comoditatea unui trai căldicel, în limitele normalului.

Da, avem în România un magician de spectacol care ne tulbură comoditatea gândirii. Are numele de scenă Johannes, pentru cunoscuţi, Ionuţ. Pare a fi un băiat de cartier care a învăţat nişte trucuri ca să se "dea mare". Numai că tot ce face are loc la lumina zilei, magicianul poate fi atins şi vorbeşte cu oamenii în mijlocul cărora se află. Asta dă peste cap toate socotelile scepticilor!

Desigur, scepticismul devenit dogmă i-a îmbolnăvit cronic pe unii, care nu vor să creadă că ce face Johannes este adevărat. Ei caută înfriguraţi pe internet şi strigă: "Uite, am găsit trucul lui Johannes pe net, se face aşa şi aşa." Adevărul este că Johannes preia uneori numere realizate şi de alţii, dar le face cu totul altfel, sfidând orice logică!

De exemplu, mulţi iluzionişti şi fachiri s-au lăsat închişi în sicrie şi îngropaţi sub pământ, unde au zăcut multe minute sau ore, desigur fără oxigen. Este o demonstraţie de mentalism, de dominare a corpului cu puterea minţii, prin care metabolismul este încetinit până la punctul în care omul nu mai are nevoie de aer pe o perioadă determinată, intrând într-un fel de hibernare. A făcut şi Johannes acest număr, dar în stilul său incredibil. Îngropat la 2 metri sub pământ şi acoperit cu pământ într-un sicriu, a ieşit de acolo viu după aproape o oră, sub ochii îngrijoraţi ai rudelor, producătorilor TV şi ai telespectatorilor. Din această descriere nu reiese însă elementul IMPOSIBIL: JOHANNES A IEŞIT SINGUR DIN PĂMÂNT! Cum a reuşit el întâi să deschidă un sicriu acoperit de o coloană de 2 metri de pământ (fără să se vadă nimic la suprafaţa gropii) şi apoi să "înoate" prin pământ până la suprafaţă, acesta este adevăratul miracol nemaivăzut la alţi fachiri (care erau dezgropaţi în procedură inversă decât fuseseră îngropaţi).

Johannes a făcut multe alte demonstraţii stranii (deghizate în numere de "divertisment")...

Dacă nu aveţi prea mult timp de privit sau doriţi o demonstraţie scurtă despre tot ce am spus mai sus, vă propun următoarea "fază", care ne arată, într-un minut, ce poate face magicianul Johannes. Este vorba despre transformarea instantanee SUB OCHII NOŞTRI a unei cărţi de joc în alta. După vizionarea acestei demonstraţii de "dematerializare şi materializare" (download fisier .flv) putem începe să înţelegem mai uşor toate celelalte numere incredibile cu cărţi de joc pe care le face Johannes. Şi să ne convingem că toate fenomenele numite "paranormale" chiar există, iar unii oameni le pot crea la dorinţă.
 

MAGICIANUL NU E NECURATUL!

Acum, că ne-am convins, nu trebuie nici să cădem în adulaţie oarbă şi nici să ne speriem de cei care pot face astfel de lucruri. Nu ne referim aici la performanţele de mentalism, specifice fachirilor, prin care îşi supun trupul la abuzuri incredibile, cu ajutorul minţii lor bine antrenate. Dar în special în numerele de magie există anumite forţe spirituale care îl însoţesc pe magician, ele fiind cele care realizează acele fenomene. Rolul principal al magicianului este să imagineze anumite numere, să dea comanda mentală şi uneori să îşi exteriorizeze energia, iar treaba de fineţe o face entitatea spirituală desemnată cu această misiune. Să fim bine înţeleşi: acea entitate nu este dracu' în persoană! Unii se sperie de o asemenea putere "supranaturală" şi o pun pe seama demonilor. Dar nu trebuie să ne temem, ca nişte naivi, ci să ne deschidem mintea...!

Natura spectacolului impune în mod obligatoriu manipulări ale substanţei fizice, care să poată fi observate clar de oricine, spre a se minuna. Show-urile sunt mai puţin potrivite pentru fenomenele telepatice sau alte percepţii extrasenzoriale, rezervate de obicei laboratoarelor de parapsihologie. Manipulările materiei sunt spectaculoase şi convingătoare pentru oameni, dar ele sunt de tip grosier. Există şi alte fenomene, mai uimitoare, care rămân însă ascunse până când vom fi suficient de maturi spirituali.

Mai sus m-am referit la magia de spectacol, dar pot exista şi magicieni cu aceleaşi puteri care nu îşi fac publicitate, ci păstrează secretele doar pentru ei. Şi le folosesc numai în anumite contexte, în anumite scopuri personale sau spirituale.

Să ne amintim că şi Isus a realizat astfel de miracole materiale, ele fiind cele care i-au convins pe iudei să Îl declare "rege". Dar Isus nu dorea adulaţia unor oameni ignoranţi, căci El iubea oamenii, nu voia să îi domine, ci voia să îi ajute să se înalţe ei înşişi la puterea de a înţelege şi apoi de a realiza minuni asemenea Fiului de Dumnezeu. Să reţinem deci că şi Isus era un mag după toate standardele.

Noi, oamenii obişnuiţi, ne aflăm oricând în pericolul de a ne supune necondiţionat unui om care dovedeşte că poate face minuni cu obiectele sau cu natura, ori alte trucuri paranormale. Deţinerea unei puteri suprafizice nu este neapărat un semn de sfinţenie, ci ea trebuie corelată cu nivelul moral al persoanei respective. Dacă slujeşte oamenii şi Binele, înseamnă că acel om este ajutat de Entităţi angelice. Chiar şi unii călugări deţin astfel de puteri extraordinare, aşa că ele nu sunt rele în sine.
 

ANTICRISTUL ŞI MAGIA

Profeţiile creştine ne avertizează că Anticristul va avea şi el astfel de puteri uimitoare. Iar lumea întreagă va fi îndemnată să creadă atunci că, prin puterile sale paranormale, Anticristul va rezolva toate problemele acute ale lumii dacă va primi învestirea de conducător suprem.

Să fim precauţi cu astfel de soluţii pretins miraculoase! În primul rând că ele nu concordă cu Legile Divine. Dumnezeu vrea ca fiinţele să îşi rezolve singure problemele cu mijloacele de care dispun, fiindcă aşa capătă multe lecţii de viaţă. Înlăturând problemele în mod artificial, dispar şi mijloacele de progres spiritual. În al doilea rând, pretinsele puteri paranormale au o bătaie scurtă, pentru că se opun legităţilor naturale. Ele realizează efecte de scurtă durată sau cu obiecte limitate. Nimeni nu poate hrăni planeta cu mană cerească fabricată prin magie! Este o speranţă deşartă.

Iudeii l-au declarat pe Isus "rege" fiindcă făcea minuni. Comunitatea internaţională, spun profeţiile creştine, îl va încorona "împărat" pe Anticrist dintr-un motiv similar, spunând că e Cristos venit a doua oară. Om trăi şi om vedea...

Dar până atunci, putem fi siguri că Johannes (sau alt magician talentat) nu e nici Anticristul, nici diavolul împieliţat şi aceasta dintr-un motiv simplu: el nu se declară mai mult decât este – un magician de spectacol! Asta munceşte, din asta trăieşte şi asta e misiunea lui. Anticristul, dacă va apărea vreodată, va juca în cu totul alt registru: se va înconjura cu o aură de falsă sfinţenie, mister, carismă, gravitate, va pune în scenă un teatru magic fără de noimă şi va avea o susţinere financiară şi politică neobişnuită. Dacă vom fi familiarizaţi cu performanţele magicienilor, nu ne vor mai mira reprezentaţiile similare ale Anticristului, dornic să impresioneze lumea debusolată din acele timpuri tulburi.

Fără a ne aştepta ca viitorul să urmeze neapărat litera profeţiilor (oamenii mai au şi liber arbitru!), este bine să fim informaţi despre acestea. Iată ultimele profeţii ale părintelui ELPIDIOS despre Anticrist (martie 2014 - originalul în limba greacă), care completează alt articol (aprilie 2013). Citiţi şi link-urile din paginile respective!

Răzvan Petre, 10 martie 2014

ADDENDA (7 ianuarie 2015):

Interviu filmat la "Adevărul Live" cu magicianul Johannes