<   Înapoi la Pagina Răzvan Petre


MAGIA, CA SPECTACOL

Magia-spectacol şi fenomenele paranormale.
Rolul progresist al magiei "de scenă" şi "lângă spectatori"

Motto: Iluzionistul ne face să credem că o iluzie este realitate,
pe când Magicianul ne face să credem că realitatea este o iluzie...

Răzvan Petre

Magia există, iar una dintre formele ei este magia de spectacol. Desigur, în show-biz predomină scamatorii, prestidigitatorii, iluzioniştii, care folosesc trucuri ingenioase. Dar uneori asistăm la numere de magie adevărată şi mentalism (practic, între cei doi termeni nu este nici o diferenţă). Cum sunt cele prezentate de Oglinda Magică de mai jos. Astfel de magicieni se pot folosi deseori şi de diverse trucuri şi iluzii, dar ele nu sunt temeiul profesiei lor. Mai ales că, de mici copii, au simţit chemarea spre magie, reuşind să demonstreze calităţi native, care nu pot fi învăţate prea uşor. Cărţile de magie sunt pentru curioşi, nu pentru profesionişti. Unele dintre demonstraţiile lor depăşesc orice explicaţie ştiinţifică, dar au una paranormală, la fel de raţională.

Scepticii afirmă că "magia nu există" şi că numai navii se pot lăsa fraieriţi de maeştrii trucurilor cumpărate cu bani mulţi. Uneori credinţa lor este justificată. Nu întotdeauna. Ei încearcă să demonteze raţional numerele de magie, dar se opresc la mijlocul explicaţiei, neputând decât specula teoretic. De fapt, paradoxal, opinia lor este sprijinită chiar de către unii magicieni, care confirmă (cu jumătate de gură) că la mijloc sunt iluzii şi trucuri. De ce? Din mai multe motive. Primul: în acest fel ne aţâţă curiozitatea de a cumpăra bilete la spectacolele lor, pentru a descoperi trucul. Al doilea: dacă ar recunoaşte public că fac magie, acest lucru le-ar alunga spectatorii, o parte din ei nemaifiind curioşi să găsească explicaţii, iar cealaltă parte temându-se de un om cu astfel de puteri necontrolabile, care, cred ei, le-ar putea face cine ştie ce rău. Al treilea: desigur că uneori folosesc şi trucuri. Al patrulea: orice ar susţine ei, mereu se vor găsi cârcotaşi care "ştiu mai bine" că legile fizicii nu pot fi încălcate!...

Magicianul român Johannes nu a avut atâţia bani cât să cumpere nu-ştiu-ce trucuri de prin Occident, aşa că a trebuit să se bizuie pe propriile forţe mentale neobişnuite, încă de mic copil. De fapt, este mult mai ieftin şi mai comod să foloseşti resursele nelimitate pe care ţi le pune la dispoziţie natura, imaginaţia şi puterea minţii (dacă le ai), decât să apelezi la tehnologii greu accesibile sau amenajări scenografice complicate! Şi încă nu există tehnologii capabile să de- şi re-materializeze obiecte şi oameni, să creeze levitaţie cu atâta lejeritate, să ofere invulnerabilitate biologică ş.a.m.d.

Vorbim despre abilităţi paranormale reale, întotdeauna sprijinite de forţe spirituale specializate în efecte materiale. Nici un magician nu se bazează doar pe propriile puteri, ci conlucrează fără greş cu entităţi invizibile care îl asistă şi îl protejează în timpul numerelor de spectacol. Ei formează o echipă. Odată ce am înţeles acest lucru, admitem că legile fizicii pot fi depăşite, prin angrenarea unor legi naturale de ordin superior.

Acum, poate că simţim o oarecare frustrare: "Dacă magicienii pot face minuni, de ce viaţa omenirii este atât de grea şi complicată? De ce nu ne scapă de boli, de ce nu creează bani din aer? De ce nu ajută guvernul, populaţia ca să iasă din criză?"

Magicienii, deşi au unele puteri paranormale, nu sunt neapărat nişte înţelepţi. Şi chiar dacă ar fi, nu la ei vor apela guvernele şi potentaţii zilei. Înţelepţii nici măcar nu sunt băgaţi în seamă, deşi sfaturile lor ar fi salvatoare. Ce ar putea face un magician pentru societate, decât să-i dea exemple şi sfaturi? Dar oamenii nu vor doar sfaturi, ci minuni de-a gata. Să plouă cu bani din cer, de exemplu... Oare aceasta ar rezolva problemele lumii? Nu, desigur. Magicianul este un aducător al unui mesaj ascuns, expediat din lumea spiritelor, el nu are ca misiune salvarea Pământului. Pentru asta există politicienii... Hai să ne gândim, ce s-ar întâmpla dacă un magician ar dori să producă bancnote în serie. În primul rând că nu îi este permis să fure bani, fie şi prin aport paranormal, din seifurile bine ferecate ale cine-ştie-cui bogătaş. Tot furt este. Şi este o acţiune care va atrage o contrareacţie de apărare. În al doilea rând, oamenii trebuie să-şi câştige existenţa prin muncă cinstită în folosul oamenilor, iar un magician (ca om printre oameni) trăieşte din spectacolele sale, ce au un rol important pentru societate. Cum ar fi viaţa fără spectacolele de magie? Ternă, închistată, fără orizontul unei schimbări profunde, cândva în viitor. Speranţa, optimismul, uimirea, bucuria sunt cuvinte înrudite cu magia "de scenă" sau cea "lângă spectatori". Rolul magiei nu este doar de divertisment, ci şi unul progresist: stârpirea modului de gândire materialist, slăbirea stereotipurilor, a prejudecăţilor, schimbarea paradigmei ştiinţifice, întărirea credinţei că "imposibilul" poate fi uneori posibil. Cei care spun că nu au văzut niciodată vreun fenomen paranormal cu ochii lor, să privească în Oglinda Fermecată de mai jos! Vor vedea numere de magie reală, produsă prin fenomene paranormale.

"De ce nu ne dă Dumnezeu la toţi astfel de capacităţi?" Dacă este adevărat că omul deţine un potenţial nelimitat (iar unele fenomene umane ne demonstrează acest potenţial), totuşi omenirea, în ansamblul ei, nu a ajuns încă la nivelul mental şi moral cerut de atingerea acestor performanţe. Planeta evoluează încet, încet, prin toate fiinţele încarnate pe ea. Priviţi nenorocirile de pe lume şi vă veţi da seama ce dezastru ar putea produce unii dintre semenii noştri dacă ar deţine puteri de asemenea calibru! De fapt, majoritatea oamenilor nu ştiu încă să folosească în mod optim ceea ce le-a dat deja Dumnezeu. De aceea, magicienii care le deţin sunt obligaţi la păstrarea secretelor şi mai ales la o anumită morală faţă de semenii lor. Îi distrează şi îi uimesc cu numerele magice, pentru a le deschide orizontul gândirii, dar nu li se permite să îi manipuleze în scopuri personale. În caz contrar, vor fi ei înşişi pedepsiţi de entităţile cu care conlucrează. Sau vor fi părăsiţi de ele. Deci magicienii nu sunt dumnezei pe pământ, deşi aşa ar părea. Şi nu pot face chiar orice minune, există limite şi pentru ei.

Nu am fi surprinşi dacă am afla că marii magicieni sunt încarnaţi din spirite care şi-au făcut stagiul pe planete cu civilizaţii superioare, unde puterile "paranormale" sunt comune tuturor. Aceste spirite păstrează abilităţile obţinute pe acele planete atunci când se încarnează ca oameni. Paranormali. Puţini pământeni pot avea o misiune atât de specială. Poate cei care au fost fakiri în alte vieţi şi au acumulat experienţă în modelarea şi controlul materiei. Rostul acestor demonstraţii este nu doar divertismentul, ci şi mobilizarea resurselor psihice ale oamenilor, prin credinţa că orice miracol este în puterea noastră, prin ştiinţă şi concentrare. Acesta este marea miză a magiei de spectacol: apropierea oamenilor de natura lor profundă demiurgică, divină, care poate supune şi utiliza materia şi legile sale atât de rigide. Suntem fiinţe celeste în primul rând şi trebuie să supunem voinţei noastre ceea ce este grosier şi inert în noi şi în jurul nostru, atât material, cât şi psihologic. Dumnezeu aprobă şi sprijină magia-spectacol, datorită rolului ei progresist. El este Marele Magician care a creat Universul din nimic, iar noi suntem copiii Săi, creaţi după chipul Său şi în vederea unei tot mai mari asemănări cu El.

Oricine priveşte un spectacol de magie nu poate fi decât încântat, bulversat, emoţionat. Aici sunt amestecate arta, ştiinţa, concentrarea mentală, fenomenele paranormale, generozitatea şi plăcerea magicienilor de a ne fermeca. Petreceţi două ore minunate în compania unora dintre cei mai talentaţi magicieni ai lumii, folosind Oglinda Magică de mai jos!

Notă: Aveţi nevoie de o conexiune rapidă la internet, pentru descărcarea filmelor de pe YouTube.com

Oglinda Magică

DAVID COPPERFIELD

Merge tăiat pe din două

CRISS ANGEL

Fata intră prin el

Merge pe apă

Levitează deasupra piramidei

JOHANNES

Ireal 1

Ireal 2

Ireal 3

Ireal 4

Ireal 5

Ireal 6

Îngropat de viu  1  şi  2

Canalul de YouTube "Johannes - magician român"

HANS KLOCK

10 magii în 5 minute

Răzvan Petre
30 ianuarie 2009

Articole similare: Mentalismul nu e iluzie, Hipnoză și mentalism