<  Înapoi la Pagina de Terapie prin Spiritism


YOGA – SPIRITELE MAEŞTRILOR YOGHINI

SPIRITUL MAESTRULUI YOGANANDA, DESPRE YOGA

Introducere în Kriya - yoga

Asane inedite de Hatha - yoga

Tehnici de Raja - yoga

Exerciţii yoga pentru femeile însărcinate

Lămuriri suplimentare privind tehnicile yoghine

KRIYA – YOGA, VĂZUTĂ DE SPIRITUL MAESTRULUI LAHIRI MAHASAYA

Zece tehnici pentru Manipura - chakra

Maestrul BABAJI - programe yoghine
 


 

INDICAŢIILE  YOGHINE POST-MORTEM  ALE  MAESTRULUI YOGANANDA

Paramahamsa Yogananda (1893 - 1952) este unul dintre cei mai importanţi maeştri spirituali ai secolului XX.  S-a făcut cunoscut conştiinţei occidentale mai ales prin monumentala sa lucrare "Autobiografia unui yoghin", tradusă şi în limba română,  din care se desprinde ideea principală că orice miracol este posibil printr-o iubire curată de Dumnezeu. Yogananda s-a distins printr-un profund devotament faţă de Divinitate, împletit cu o mare dorinţă de a ajuta oamenii spre perfecţionarea lor spirituală.

Spiritul lui Paramahamsa Yogananda  se străduieşte să ne transmită pe cale telepatică, din lumea de dincolo de moarte, învăţăturile sale yoghine. Unele dintre ele au caracter inedit.. Am găsit un spirit deosebit de evoluat, jovial şi nerăbdător să-şi continue munca de ajutorare a oamenilor prin metodele de purificare yoghine. Vom publica în cele ce urmează programele sale de dinamizare psihică şi corporală preluate telepatic. Tehnicile de Kriya yoga nu sunt uşoare, ele urmăresc o evoluţie spirituală desăvârşită. Programul de pregătire prevede exerciţii speciale, dintre care o parte le-a iniţiat Maestrul Yogananda, iar restul le-a preluat de la înţelepţii tibetani şi Maestrul Babaji.


Yogananda

< sus >

INTRODUCERE ÎN KRIYA-YOGA

 KRIYA-YOGA (Yoga Focului Interior) este o ştiinţă străveche care se ocupă cu activarea puternică, neobişnuită, a chakrelor pe toate planurile energetice. Concomitent cu aceasta se desfundă nadis-urile (canale energetice - n.r.), astfel încât yoghinul practicant poate să-şi creeze un câmp energetic deosebit de puternic prin care poate influenţa mediul la distanţe extrem de mari (sute şi mii de kilometri).

Yoghinul trebuie să persevereze în mod deosebit, lucrând aproape zilnic, pentru a nu se pierde efectele de la un antrenament la altul. Asanele din KRIYA-YOGA sunt combinate cu exerciţii de respiraţie şi diverse mudre (gesturi specifice cu efect energizant - n.r.).

Kriya-yoghinul va deveni deosebit de sprinten, va rezona uşor cu alte câmpuri energetice, va fi receptiv la undele bio-energetice, va percepe foarte uşor semnalele telepatice, va putea distinge nuanţele câmpurilor energetice, îşi va dezvolta vederea, intuiţia, inteligenţa, receptivitatea faţă de puritatea unor câmpuri speciale.

Kriya-yoghinul este deosebit de sensibil, iubitor, tandru, capătă un aspect diafan, eteric. Este minunat să-l vezi mişcându-se. Aspectul său imponderabil îl face agreabil celor din jurul său. Îşi iubeşte semenii, îi adoră pe cei foarte apropiaţi lui, nu urăşte, nu se lasă păcălit, nu-şi huleşte duşmanii, nu trece nepăsător pe lângă durerea omenească şi a altor vieţuitoare. Kriya-yoghinul iubeşte totul în toate, dar nu se lasă înşelat niciodată. Cu prudenţă, cu tact, cu bunăvoinţă, tandreţe, el înlătură situaţiile dificile din viaţa sa şi din jurul său. Îşi iubeşte semenii cu o iubire curată, dezinteresată, fără să aştepte răspuns sau răsplată.

< sus >

EXERCIŢII PREGĂTITOARE PENTRU CAP

1. În picioare, privirea înainte. Ne aplecăm capul în lateral de la stânga la dreapta, şi invers. Mişcările să fie normale, nici lente, nici rapide, cât mai mult în lateral, până când apare o uşoară ameţeală. Ne relaxăm cu ochii închişi, oprind gândirea. Ascultăm sunetele din creier câteva minute, cât cere organismul, notând în ce parte le-am auzit. Variantă : realizăm mişcarea având mâinile încleştate pe creştet.

2. Ne aplecăm capul înainte şi înapoi, în ritm normal, până la oboseală. Aceleaşi indicaţii ca la punctul 1. Variantă : mâinile se încleştează la ceafă, împingând capul în jos cu bărbia în piept, apoi revenind la verticală. Coatele întinse rămân la acelaşi nivel, nu se aduc în faţă.

3. Ne răsucim capul spre dreapta şi spre stânga. Aceleaşi indicaţii ca la punctul 1.

4. Ne rostogolim capul într-un sens, apoi în celălalt. Aceleaşi indicaţii ca la pct 1. Variante : a) rostogoliri semicirculare ale capului prin faţă de la stânga la dreapta, şi invers; b) rostogoliri semicirculare stânga-dreapta cu capul aplecat pe spate.

5.  Fără a mişca umerii sau coloana, ţinem capul pe direcţie verticală şi îl deplasăm cât mai lent pe o traiectorie orizontală circulară (simulând oarecum o mişcare cilindrică). Privim tot timpul înainte.

OBSERVAŢIE:  Suntele percepute în creier după executarea exerciţiilor arată că energiile interne se purifică. Sunete diferite arată nivele diferite de energie. Toate exerciţiile pentru cap acţionează pe chakrele superioare (Vishuddha, Ajna, Soma, Sahasrara) în egală măsură.

< sus >

EXERCIŢII INTRODUCTIVE ÎN KRIYA YOGA

În tradiţia yoghină, exerciţiile fizice (asanele) urmăresc anumite efecte dinamizante asupra corpului, dar mai ales asupra bioenergiei care vitalizează acest corp. Se ştie cu precizie (chiar este demonstrat ştiinţific) că energiile vitale sunt concentrate şi coordonate de către anumiţi centri de forţă, numiţi "chakre". Cu ajutorul anumitor posturi (asane), se îmbunătăţeşte activitatea acestora, şi implicit sănătatea omului. Fiecare centru energetic are anumite roluri de îndeplinit, de la păstrarea sănătăţii şi a puterii fizice, până la agerimea minţii. Amplasarea centrilor de forţă (chakre) în organismul uman este următoarea : Muladhara (între picioare, înspre anus), Swadhisthana (zona genitală), Manipura (zona ombilicală), Anahata (mijlocul pieptului, între sâni), Vishuddha (baza gâtului), Ajna (pe frunte, deasupra nasului), Sahasrara (deasupra creştetului capului). Realizând integral setul de 10 exerciţii prezentate mai jos toate chakrele sunt activate în mod armonios, rezultând o îmbunătăţire a sănătăţii fizice, psihice şi mentale, precum şi alte efecte speciale benefice.

1. Poziţia în picioare, ochii deschişi. Se inspiră pe nas, ochii se ridică în sus, capul se înclină cât mai mult pe spate, braţele pe lângă corp. Se stă cât permite organismul şi se revine odată cu expiraţia aerului (tot pe nas). Conştientizaţi efectele.

ATENŢIE ! Există pericolul de creştere a tensiunii arteriale peste limitele normale, pot interveni ameţeli.

În caz de inspir foarte profund apare o hiper-energizare. Capul se lasă cât mai pe spate, cu o uşoară înclinare şi din zona spatelui-şale. Executând exerciţiul din poziţia aşezat se pierde din eficienţă.

Chakre energizate : Anahata, Vishuddha, Ajna.

2. Poziţia în picioare, picioarele uşor depărtate, braţele pe lângă corp, privirea înainte. Pe inspir, se ridică braţele prin lateral până când degetele se odihnesc foarte uşor pe umeri. Se reţine aerul cât mai mult timp ridicând privirea în tavan (ochii peste cap). Se stă cât permite organismul, apoi se expiră foarte lent, coborându-se braţele şi apropiind picioarele. Conştientizaţi efectele cel puţin 30 secunde.

Obs : Braţele se ridică la orizontală cât mai în lateral (în planul trunchiului, nu în faţă !).

Chakre energizate : Anahata, Vishuddha, Ajna, Sahasrara.

3. Picioarele depărtate cât permite organismul, tălpile paralele, privirea înainte. Se inspiră, ridicând braţele prin faţă până deasupra capului. Reţineţi aerul circa 30 secunde, expiraţi în circa 15 secunde, coborând braţele şi apoi apropiind picioarele.

Obs : Braţele şi palmele sunt relaxate. Privirea este liberă, concentrarea minţii în interior. Palmele sunt orientate înainte. Dacă expirul este mai scurt, se diminuează eficienţa asanei.

Retenţia aerului să fie cât mai lungă posibil, dar fără a periclita plămânii. Prin exerciţiu perseverent durata retenţiei se va mări de la sine, o cere organismul. Desigur însă că o retenţie forţată scurtează durata expirului.

Chakre energizate : Vishuddha (puternic), Ajna, Sahasrara.

4. Staţi pe genunchi şi lăsaţi-vă cu fesele pe gambe (postura Vajrasana). Priviţi înainte, ridicaţi braţele prin faţă la verticală şi priviţi cât mai în sus, spre tavan. Reţineţi aerul circa 30 secunde şi expiraţi coborând braţele şi privirea. Conştientizaţi efectele cel puţin 1 minut, cu braţele odihnindu-se pe genunchi.

OBS : Palmele să fie orientate înainte. Şezând pe scaun, eficienţa scade la jumătate.

Chakre energizate : Ajna, Sahasrara.

5. În picioare, braţele pe lângă corp, privirea înainte. Depărtaţi picioarele la maxim, ridicaţi braţele pe inspiraţie, apoi aplecaţi-vă în faţă atingând solul cu degetele, acum expiraţi şi rămâneţi cât puteţi cu plămânii goi de aer. Inspiraţi ridicând trunchiul la verticală în sus.

OBS : Mâinile cad liber, vertical, capul atârnă în jos, spinarea să fie atât de aplecată cât să permită verticalitatea braţelor. Doar degetele mijlocii ating lejer solul, celelalte degete întinse nu îl ating.

Chakre energizate : Muladhara, Swadhisthana, Sahasrara.

< sus >

6. Picioarele depărtate, braţele pe lângă corp. Ridicaţi braţele prin lateral în timp ce inspiraţi, până când degetele arătător, mijlociu şi inelar de la o mână se unesc cu corespondentele lor de la cealaltă mână. Palmele să fie deasupra capului pe verticală, daţi capul uşor pe spate şi fixaţi cu privirea degetele mijlocii. Respiraţi liber numărând până la 100. Reveniţi la poziţia iniţială şi conştientizaţi efectele.

OBS : Mâinile se îndoaie uşor din coate, degetele relaxate.

Chakre energizate : Sahasrara (puternic).

7. Staţi în picioare, tălpile lipite, braţele pe lângă corp, privirea înainte (poziţia "Soldatului de pază"). Inspirând lent, îndoiţi genunchii, ridicând concomitent braţele în faţă până la nivelul umerilor, cu palmele în jos. Staţi în această poziţie cât vă permite organismul, privind înainte, cu concentrarea interioară pe Ajna chakra şi rostind mental mantra AUM (sau rostind-o sonor, cu accent pe UM).

OBS : Dacă genunchii vă dor, reveniţi imediat în poziţia iniţială, nu forţaţi, ca să nu vă anchilozaţi. Şezutul nu se lasă prea jos, ci ca genunchii să formeze un unghi de 90 grade. Păstraţi tălpile lipite de sol. Obişnuinţa de a sta în asană aduce cu sine şi puterea de focalizare asupra emisiei mantrei.

MANTRA este o grupare de sunete rostite împreună, una după alta, fie mental, fie cu voce tare, care are rolul de a pune practicantul în rezonanţă cu energia specifică acestei vibraţii. Există mii de mantre, fiecare având un anumit efect special. Mantra AUM energizează global întregul organism.

8. Staţi în picioare cu picioarele apropiate. Aduceţi mâinile în faţă la nivelul umerilor. Numărând până la 100, priviţi alternativ vârfurile degetelor (întâi la stânga, apoi la dreapta ş.a.m.d.) în ritmul număratului. Respiraţi normal. La sfârşit conştientizaţi efectele, mai ales în Ajna chakra.

OBS : Păstraţi capul nemişcat pe durata exerciţiului. Dacă vă dor ochii, opriţi execuţia până la încetarea simptomelor. Ritmul să fie alert, stabilit de voie.

Chakre energizate : Manipura, Anahata, Vishuddha, Ajna.

9. Staţi în genunchi pe podea. Lăsaţi şoldul pe spate şi într-o parte, ţinând picioarele apropiate. Se ridică mâna stângă la verticală, iar şoldul se lasă mult în partea stângă, picioarele adunate către stânga, mâna dreaptă pe podea (contactul între degetul mijlociu şi podea este mai mult energetic). Respiraţia este liberă, concentrarea atenţiei pe Vishuddha chakra, rostind mantra HAM. Se stă cât permite corpul. Revenire şi conştientizarea efectelor. Apoi se execută asana pe cealaltă parte.

OBS : Postura aceasta este una de echilibru în jurul unui ax imaginar ce trece prin cap, umăr, şold. Mâinile sunt ţinute paralel, formând un cuplu de forţe care menţine echilibrul corpului. Şoldul nu trebuie sprijinit pe tălpi.

Chakre energizate : Vishuddha (puternic), Anahata, Manipura.

10. În picioare, tălpile lipite, braţele pe lângă corp. Inspirând, ridicaţi-vă pe vârfurile picioarelor, aducând braţele pe şolduri. Inspiraţi la maxim, privind oblic în faţă (cam la 45 grade). Reţineţi aerul, stând pe vârfuri cât mai mult timp posibil. Expiraţi şi reveniţi. Pe timpul execuţiei concentraţi-vă pe Sahasrara chakra, rostind mantra de protecţie NAUM.

ATENŢIE ! Această mantră se va folosi doar pentru acest exerciţiu, altfel ea poate provoca congestie cerebrală !

Chakre energizate : Sahasrara (puternic), Ajna, Vishuddha.

< sus >

INDICAŢII GENERALE

Acest set de 10 exerciţii se va lucra timp de o lună de zile, după care se poate trece la exerciţii mai complicate. Ele par simple, dar pot avea şi efecte negative dacă se exagerează ! În asană vă veţi concentra asupra corectitudinii execuţiei (dacă nu sunt alte indicaţii speciale de concentrare), dar fără a depăşi limitele organismului. Se va respecta strict ordinea dată a exerciţiilor. După terminarea exerciţiilor trebuie făcută o relaxare generală în poziţia culcat. Dacă adormiţi pe timpul relaxării finale, nu este nimic rău în aceasta.

Mişcările şi posturile trebuie să fie libere, fără forţare, elastice, graţioase, fără smucituri, ca ale balerinilor. De aici rezultă efectul intens al exerciţiilor : neforţând corpul, atunci nu se blochează nici chakrele. Unele asane din hatha-yoga nu au eficienţa scontată tocmai pentru că practicantul forţează muşchii, oasele, iar sistemul nervos suferă şocuri.

Graţia naturală, diafană, se obţine cu multă răbdare, prin exerciţiu îndelungat şi evitarea eforturilor suplimentare, care nu aduc nimic bun. Să lucraţi detaşat, într-o ambianţă plăcută, fără încordare, savurând efectul, fără a forţa respiraţia…

Duratele indicate sunt minime. Organismul poate cere prelungirea sau scurtarea lor.

Este preferabil să luaţi masa după asane, la cel puţin 30 minute după încheierea relaxării finale. În timpul zilei asanele se execută între mese la interval de 2-3 ore de fiecare masă.

Spălarea corpului se va face preferabil înainte de asane, mai ales în părţile unde se transpiră.

Eficienţa tehnicilor diferă de la un discipol la altul, în funcţie de timpul de execuţie, de pregătirea organismului, de fineţea execuţiei.

< sus >

RESTRICŢII

Este necesară o anumită rezonanţă sufletească cu maestrul. Kriya-yoghinul este foarte pur sufleteşte şi mental. Nu se acceptă nici un fel de perversiuni, nici măcar în gândire. Iată de ce sunt puţini kriya-yoghini în lume (doar 3 guru, specialişti atestaţi şi verificaţi de Swami Yogananda). Dacă discipolul nu reuşeşte să-şi creeze o conduită şi un mod de gândire foarte corect, atunci nu va rezista şi va avea tot felul de accidente în timpul antrenamentelor sau între ele.

Kriya-yoga nu este o glumă ! Ca să-ţi purifici toate structurile energetice este nevoie de muncă, nu se glumeşte cu energia vitală ! Este inacceptabil să scapi energia de sub control. Acesta este singurul pericol posibil în KRIYA-YOGA. De aceea, întâi trebuie perfecţionate asanele de început.

< sus >


 

ASANE INEDITE DE HATHA-YOGA DESCOPERITE DE MAESTRUL YOGANANDA

(transmise post-mortem)

 1. CONTRACŢIA PĂSĂRII LIBERE

  Palma stângă pusă deasupra celei drepte, aşezate pe creştet. Stând în picioare, privirea înainte, se ridică piciorul stâng cu genunchiul şi talpa întinse până la nivelul bazinului. Respiraţie liberă, se stă cât permite organismul, fără forţare. Revenire, relaxare un minut, apoi execuţie cu celălalt picior.

  Chakre energizate : Manipura, puţin Ajna.

   

 2. CROCODILUL CARE STĂ PE LOC

  Stând pe genunchi cu mâinile pe şolduri, faţa întoarsă către umărul drept. Se întinde piciorul stâng înapoi, cu talpa întinsă pe sol. Respiraţie liberă, se menţine postura de voie. Revenire, relaxare 1-2 minute, apoi execuţie inversă.

  Chakre energizate : Manipura, Anahata, Ajna.

   

 3. PASĂRE LIBERĂ PRIVIND SPRE CER

  Culcat pe spate, faţa în sus. Se ridică mâna dreaptă vertical, ţinând în sus degetul arătător şi mijlociu, celelalte fiind strânse în buchet (lipite pe buricul degetelor). Se ridică piciorul stâng vertical, cu talpa întinsă, trăgându-l spre piept cu ajutorul mâinii stângi, care încearcă apucarea piciorului cât mai aproape de gleznă. Se privesc degetele ridicate. Se stă atât cât se poate, după care se revine. Urmează o relaxare de maximum 3 minute şi repetarea exerciţiului pe partea opusă.

  Chakre energizate : Anahata, Vishuddha, Sahasrara.

   

 4. PRIVIRE ÎNAINTE CUTEZĂTOARE

  Aşezat pe podea, picioarele întinse şi apropiate, mâinile prinse la spate. Trunchiul se sprijină pe coate. Se ridică picioarele la 45 grade de la podea şi se stă cât este posibil. Relaxare - întins pe podea 2-3 minute.

  Chakre energizate : Muladhara, Manipura, Vishuddha.

   

 5.  POSTURA VÂRTEJULUI

  Culcat pe burtă, bărbia pe antebraţe. Piciorul stâng întins se aduce pe deasupra piciorului drept până atinge podeaua. Odată cu piciorul se ridică şi capul, privindu-se glezna sau vârful piciorului stâng. Sprijin pe cotul drept, mâna stângă pe pulpa piciorului stâng. Revenire, relaxare 1-2 minute, se reia pe cealaltă parte.

  Chakre energizate : Manipura, Vishuddha, Ajna.

  < sus >

 6.  
 7.  POSTURA PEŞTELUI ÎNDOIT

  Aşezat pe fese, picioarele desfăcute lateral cât mai mult. Se apleacă trunchiul înainte cu mâinile întinse, palmele la sol, capul cât mai jos la podea. Se stă cât permite coloana vertebrală, apoi urmează relaxarea cu sprijin pe palme la spate, trunchiul fiind vertical.

  Chakre energizate : Anahata, Vishuddha, Ajna.

   

 8.  POSTURA FLUTURELUI AMORŢIT

  În picioare, privirea înainte, braţele pe lângă corp. Se apropie palmele între ele, se apleacă trunchiul în jos, introducând palmele printre glezne până când vârfurile degetelor ating podeaua.

  Chakre energizate : Muladhara, Swadhisthana, Manipura.

   

 9. POSTURA CARE ÎL SPERIE PE LENEŞ

  Aşezat pe genunchi, fesele se lasă în jos până când se odihnesc pe glezne (VAJRASANA). Mâinile se împreună la ceafă şi trunchiul se apleacă pe spate cât este posibil, privirea liberă şi perpendiculară pe trunchi. Relaxarea - culcat pe burtă.

  Chakre energizate : Ajna, Sahasrara, puţin Anahata.

   

 10. PASĂRE CU ARIPA FRÂNTĂ

  În genunchi, se desface piciorul drept în lateral, bine întins. Mâna dreaptă pe pulpa piciorului drept, iar 2-3 degete de la mâna stângă se sprijină uşor pe podea, palma fiind orientată spre trunchi. Se caută o poziţie cât mai verticală, privirea înainte. Relaxarea - stând în genunchi. Se repetă pe cealaltă parte.

  Chakre energizate : Swadhisthana, Manipura, Ajna.

   

 11.  ŞARPELE RĂSUCIT

  Pe burtă, trunchiul ridicat şi sprijinit pe palme (BHUJANGASANA). Se răsuceşte trunchiul spre stânga, se apucă cu mâna stângă coapsa stângă, privind călcâiul stâng. Relaxare - culcat pe burtă. Se reia invers.

  Chakre energizate : Anahata, Vishuddha, Ajna, puţin Manipura.

   

 12.  ALBINA CARE VREA SĂ ZBOARE

  Culcat pe spate, se ridică piciorul stâng la verticală, mâna dreaptă se aşează pe piciorul stâng, iar mâna stângă se aduce pe sub genuchiul stâng, apucând cotul drept. Trunchiul se ridică la 45 grade de la sol. Relaxare - culcat, apoi se repetă pe partea opusă.

  Chakre energizate : Ajna, Sahasrara, puţin Vishuddha.

   

 13.  POSTURA BURSUCULUI

  În genunchi, coatele se pun pe podea în faţă, iar fruntea pe antebraţe. Piciorul stâng, îndoit la 90 grade din genunchi, se ridică cât mai sus, coapsa făcând linie dreaptă cu trunchiul. Relaxare - ghemuit cu fruntea la podea. Se reia invers.

  Chakre energizate : toate, mai puţin Vishuddha.

 

INDICAŢII

< sus >


 

TEHNICI DE RAJA-YOGA DE LA MAESTRUL YOGANANDA

Aceste tehnici trebuie să fie lucrate zilnic, altfel îşi pierd efectul. Raja-yoga este de mare fineţe, influenţând corpurile cele mai subtile. Cu cât materia este mai fină cu atât o stăpâneşti mai greu. Trebuie să ai îndrumarea unui guru, altfel munca ta va fi zadarnică.

1. Îţi imaginezi un glob de lumină albă aşezat pe creştetul tău, acoperind fontanela. Diametrul globului este de circa 30 centimetri. Fixezi mental acest glob, emiţând mental următoarea mantră pentru Sahasrara-chakra : NUBIH.

2. Cauţi să-ţi deschizi Ajna-chakra, imaginându-ţi că este mare cât universul şi cauţi să simţi nevoia de lumină şi căldură în ea. Astfel, te vei obişnui să captezi energia divină direct în Ajna-chakra. Mantra: AUM.

3. Deşi Vishuddha-chakra este foarte pretenţioasă, îţi dau o tehnică mai dură. Îţi imaginezi că în Vishuddha curge apa unui izvor. Cauţi să imiţi prin mişcări fine gâlgâitul apei când întâlneşte pietrele.

4. Anahata-chakra prezintă pretenţii şi mai mari, ea este Chakra Iubirii Eterne. Îţi imaginezi un trandafir alb în dreptul Anahatei şi cauţi să-l iubeşti la nebunie. Te vei deschide astfel afectiv către gingăşia florii. Mai poţi folosi şi muzică bine selecţionată.

5. Cu Manipura-chakra este “cântec mare”. Chakrele de jos nu prea ştiu de glumă ! Îţi plasezi soarele pe Manipura şi-l laşi să te pătrundă cu razele sale. Lucrezi cu mantra : RAM.

6. Şi cu Swadhisthana este o problemă mare. Fiind chakra excitaţiei sexuale, trebuie să o controlezi. Având de obicei acumulată în ea o mare cantitate de energie, se impune descongestionarea ei de surplusul energetic. Sunt absolut necesare exerciţiile pentru ridicarea energiei de pe Swadhisthana. Găseşti asane specifice în Hatha-yoga, de obicei cele cu capul in jos.

7. Aceleaşi probleme şi pentru Muladhara-chakra. Aici se va lucra pentru declanşarea lui Kundalini.

< sus >


 

EXERCIŢII  YOGA  PENTRU  FEMEILE  ÎNSĂRCINATE

1.  Poziţia în picioare, braţele pe lângă corp, picioarele apropiate. Întindeţi mâinile spre spate şi prindeţi-le în "cleşte". Trageţi umerii cât mai mult înapoi şi împingeţi mâinile în jos spre podea. Menţineţi această poziţie cât permite organismul, fără a forţa.

2.  Poziţia în picioare, privirea înainte, picioarele uşor desfăcute. Inspiraţi ridicând braţele prin lateral şi puneţi palmele pe umeri. Din această poziţie răsuciţi trunchiul la stânga de câteva ori, apoi la dreapta, privirea descriind un unghi de cel puţin 90 grade în acelaşi plan. Expiraţi odată cu fiecare răsucire.

3.  Poziţia în genunchi, picioarele uşor desfăcute, braţele pe şolduri, capul ţinut drept. Răsuciţi trunchiul de câteva ori spre stânga şi spre dreapta, expirând la răsucire.

4.  Poziţia cu şezutul pe podea, picioarele înainte, trunchiul se ţine vertical prin sprijin pe palme la spate, privirea înainte. Repetaţi de câteva ori ciclul următor : desfacerea picioarelor pe podea, apropierea lor, ridicarea genunchilor la piept, întin­derea picioarelor înainte ş.a.m.d.

5.  Poziţia în picioare, braţele pe lângă corp, picioarele apropiate. Aplecaţi-vă lateral spre stânga de mai multe ori, păstrând mâna apropiată de picior. Reveniţi la verticală, odihniţi-vă, apoi executaţi pe partea dreaptă.

< sus >


 

LĂMURIRI SUPLIMENTARE PRIVIND TEHNICILE YOGHINE, DE LA MAESTRUL YOGANANDA

- KRIYA-YOGA urmăreşte purificarea energetică a chakrelor în sensul fineţii lor şi obţinerii unei rezonanţe mai puternice între sistemul energetic al yoghinului şi curenţii energetici veniţi de la Divinitatea Supremă, care va deveni din ce în ce mai uşor de realizat.

- Exerciţiile dezvoltă funcţile corpului fizic şi, practicând mereu, corpul fizic devine repede rezistent din toate punctele de vedere, influenţând prin buna sa funcţionare şi schimbul energetic între acesta şi spaţiul cosmic. Deci, se va perfecţiona şi activitatea chakrelor.

- Unele tehnici de Kriya-yoga acţionează chiar şi în planul vedic, dar nici o tehnică de yoga nu ajunge până în Absolut.

- Stând cu faţa către Nord, efectul tehnicilor este mai puternic, stabilindu-se întâi rezonanţa cu Centrul Spiritual din Himalaya, unde semnalele energetice se decodifică şi astfel pot ajunge la Steaua Nordului, unde sunt preluate, amplificate şi trimise înapoi, întărindu-ţi aura.

- Nu contează dacă conduci relaxarea de jos în sus sau de sus în jos.

- Nu conteazăpe care parte (dreapta sau stânga) începi o asană asimetrică.

- O asană care acţionează pe mai multe chakre este mai puternică decât una care activează o singură chakră.

- Asanele mai simple se execută la începutul programului.

- Fiecare practicant are stilul său, organismul şi receptivitatea sa. De aceea, la executarea posturii este posibil să nu se energizeze câte o chakră din lista pe care am dat-o la fiecare asană.

- Asanele clasice, bine cunoscute din cărţile de popularizare a yogă-i, sunt bune pentru toată lumea. Dar, când ai acces şi la altceva, este bine să înveţi, căci nu se ştie de unde vine norocul ! Trebuie să stăpâneşti bine tot ce ai primit.

- TRIKONASANA este foarte deosebită şi complexă. Aşa simplă cum pare, ea educă puternic chakrele Muladhara, Manipura şi Ajna, are efect şi asupra chakrei Swadhisthana şi altora secundare. Trikonasana scoate din inerţie chakrele inferioare şi, prin încordarea Ajna-ei, realizează un transfer energetic între Ajna şi aceste chakre. Le obligă, deci, să elibereze energia latentă din ele, iar o parte din ea este preluată de Ajna şi transmisă pe Vishuddha, Anahata şi Sahasrara.

Execuţia corectă a Trikonasanei este următoarea : Picioarele desfăcute, se inspiră ridicând braţele la orizontală în lateral. Pe expir se înclină corpul în lateral cât se poate de mult. Se păstrează postura cât permite organismul, cu plămânii goliţi de aer, privirea orientată spre mâna ridicată. Trunchiul revine la verticală pe inspiraţie. La conştientizare se respiră liber.

Variantă : în aplecare, mâna de sus stă îndoită pe umăr, privirea - drept înainte.

- La crearea unei asane noi se au în vedere o serie de aspecte legate de chakre, astfel :

Anul 1995

KRIYA – YOGA, VĂZUTA DE SPIRITUL MAESTRULUI LAHIRI MAHASAYA  >>>

< sus >


<  Spre pagina dedicată lui Paramahamsa Yogananda

 

Consiliere parapsihologică în probleme de viaţă

Clarvăzător NINA PETRE


Înregistrări video cu doamna prof. Nina Petre

< sus >