<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


Omagiu lui PARAMAHAMSA YOGANANDA

Paramahamsa Yogananda Paramhansa

Paramahamsa Yogananda (1893-1952)

 - Avatar, yoghin, mistic -

"Celor ce mă cred aproape, le voi fi aproape"

Maestrul îşi continuă munca şi acum. Cei care rezonează cu spiritul său nemuritor, îl vor avea lângă ei, pentru a-i sprijini pe urcuşul dificil spre evoluţia spirituală...

Mai sus, ultima sa fotografie, luată cu puţin timp înainte de a intra în Mahasamadhi

 

BIOGRAFIE

Paramahamsa Yogananda (5 ianuarie 1893 - 7 martie 1952), a fost un yoghin şi guru indian care a iniţiat mulţi occidentali în învăţăturile despre mediaţie şi yoga.

Tinereţea

Yogananda s-a născut în Gorakhpur, Uttar Pradesh, India, într-o familie de credincioşi bengalezi. Încă din copilărie, conştiinţa şi experienţa sa spirituală erau extraodinare. În tinereţe el a mers la mulţi înţelepţi şi sfinţi indieni, sperând că va găsi un învăţător iluminat care să-l ghideze în căutarea sa spirituală. La vârsta de 17 ani, l-a descoperit pe gurul său Swami Sri Yukteswar Giri, despre care a simţit că îl cunoaşte pe Dumnezeu cu adevărat.

Yogananda a absolvit colegiul de studii religioase din Serampore, petrecând mult timp în ashramul lui Yukteswar din acelaşi oraş. În 1915 a intrat în ordinul monastic, devenind Swami Yogananda Giri. În 1917, a fondat o şcoală pentru băieţi în Bengalul de Vest, care combina tehnicile educaţionale moderne cu antrenamentul yoga şi idealurile spirituale. Peste un an, şcoala s-a mutat la Ranchi. Aceasta va deveni, peste un timp, Societatea Yogoda Satsanga, ramura din India a organizaţiei americane a lui Yogananda.

Stabilirea în America

În 1920 a plecat în S.U.A., ca delegat la un congres religios internaţional, ţinut la Boston. În acelaşi an, a fondat Frăţia Realizării de Sine (Self-Realization Fellowship), pentru a propaga în întreaga lume învăţăturile antice indiene despre practica şi filosofia Yoga şi tradiţia meditativă. În anii următori, a ţinut conferinţe şi seminarii pe Coasta de Est, iar în 1924 a pornit un turneu de conferinţe continental, la care au asitat mii de oameni. În anul următor, s-a stabilit în Los Angeles, California, care a devenit inima spirituală şi administrativă a asociaţiei sale în continuă creştere. Yogananda a fost primul guru indian de yoga care s-a stabilit definitiv în America, trăind aici din 1920 până în 1952.

Vizita în India

În 1935, s-a întors în India pentru a-l vizita pe Sri Yukteswar şi pentru a înfiinţa Yogoda Satsanga. În timpul acesta, s-a întâlnit cu Mahatma Gandhi, cu Anandamoyi Ma şi alte personalităţi spirituale ale Indiei. Acum primeşte de la gurul său titlul monastic de Paramhansa (scris mai târziu Paramahamsa), care în traducere înseamnă "lebăda supremă", un titlu ce indică cea mai înaltă realizare spirituală. În 1936, pe când Yogananda se afla la Calcutta, Yukteswar moare în Puri. După întoarcerea în America, a continuat să conferenţieze, să scrie şi să înfiinţeze centre spirituale în California de Sud.

Moartea

Yogananda ar fi spus într-o conferinţă: "Cel mai uşor mod de a muri este prin atac de inimă. Aşa doresc să mor." Pe 7 martie 1952, participa la un dineu în onoarea Ambsadorului Indian în SUA la un hotel din Los Angeles. La final, Yogananda a vorbit despre India şi America, despre contribuţiile ambelor ţări la pacea mondială, progres şi colaborarea lor viitoare, exprimându-şi speranţele într-o "lume unită" care să combine cele mai bune calităţi ale "Americii eficiente" şi ale "Indiei spirituale". La sfârşitul discursului, Yogananda a citit din poemul său "India mea", care se termina cu fraza "Acolo unde Gangele, pădurile, peşterile Himalayei şi omul îl visează pe Dumnezeu – acolo eu sunt sfinţit; corpul meu a atins acel covor de iarbă"... Suspinând ultimul cuvânt, căzu pe podea, secerat de un atac de cord.

Învăţătura

Yogananda îşi învăţa discipolii despre nevoia de experimentare directă a adevărului, în opoziţie cu credinţa oarbă. Spunea că "Adevărata bază a religiei nu este credinţa, ci experienţa intuitivă. Intuiţia este puterea sufletului de a-l cunoaşte pe Dumnezeu. Ca să înţelegi cu ce se ocupă religia, trebuie să-l cunoşti pe Dumnezeu." Conform învăţăturilor tradiţionale hinduse, el spunea că întregul univers este filmul cosmic al lui Dumnezeu şi că indivizii sunt doar nişte actori în piesa divină, care schimbă rolurile prin reîncarnări. El ne învăţa că adânca suferinţă umană este înrădăcinată în identificarea noastră prea puternică cu rolul actual, în loc să ne punem în locul regizorului filmului - Dumnezeu. El a predat Kriya-yoga şi alte practici meditative pentru a-i ajuta pe oameni sa dobândească această înţelegere, pe care el a numit-o realizare de sine. "Realizarea de sine este cunoaşterea - prin toate părţile corpului, minţii şi sufletului - că acum deja te afli în Împărăţia lui Dumnezeu; că nu trebuie să te rogi ca Ea să vină la tine; că Atotcunoaşterea lui Dumnezeu este şi a ta; şi că tot ce trebuie să faci este să-ţi îmbunătăţeşti această cunoaştere divină."

(Sursa: Wikipedia.org)

 

Paramahamsa Yogananda Paramhansa 1924

Mesaje primite de la Spiritul lui Yogananda prin mediumul clarauditiv Nina Petre: INDICAŢIILE  YOGHINE POST-MORTEM  ALE  MAEŞTRILOR YOGANANDA, LAHIRI MAHASAYA, BABAJI

Paramahamsa Yogananda Paramhansa 1935 În fotografie Yogananda stă alături de Gurul său, Sri Yukteshwar Giri

Fragment (în limba română) din cartea, devenită clasică, "Autobiografia unui yoghin", de Paramahamsa Yogananda. În capitolul 43 Maestrul relatează episodul apariţiei materiale ("învierea") a Gurului său decedat, Sri Yukteswar Giri. 

Download>  Autobiografia unui yoghin

Paramahamsa Yogananda Paramhansa

Vocea Maestrului Yogananda, recitând un poem mistic. (download: click dreapta/save...as...)

 

Materiale video cu prezenţa Maestrului Yogananda

Cum să dormim corect

Maestrul ne spune că somnul este un "extaz contrafăcut". Yoghinul îşi recapătă energia conştient, precum oamenii obişnuiţi o redobândesc prin somn. În final, exemplifică intrarea in starea de supraconştiinţă, reducându-şi controlat respiraţia şi bătăile inimii.


Yogananda oficiază o ceremonie de căsătorie
 

 Paramahamsa Yogananda Paramhansa

Yogananda, declamând o rugăciune

 

Yogananda a fost trimis de către Gurul său pentru a preda tehnici de meditaţie tuturor aspiranţilor spre desăvârşire. Maestrul îl considera pe Isus primul din linia de Guru-şi în Kriya-yoga, din care mai fac parte, în ordine cronologică, Babaji, Lahiri Mahasaya, Sri Yukteshwar.

Lahiri Mahasaya Babaji Jesus Crist Paramahamsa Yogananda Paramhansa Sri Yukteshwar Shri

" - Isus Cristos a fost cel care i s-a arătat lui Babaji în Munţii Himalaya şi l-a rugat să transmită Occidentului acest mesaj: «Adepţii mei fac treabă bună, dar uită de comuniunea interioară cu Dumnezeu. Să trimitem împreună pe cineva în Occident să-i înveţe arta meditaţiei». Din acest motiv am fost trimis eu." (Conversaţii cu Yogananda,  #384)

Paramahamsa Yogananda Paramhansa  Maestrul ţinând în mâini "Autobiografia unui yoghin"

Cărţi scrise de Paramhansa Yogananda, traduse în limba română:

Spiritualitatea nu se moşteneşte, ci ea se câştigă şi se recâştigă prin efort individual. Moştenirea materială şi culturală a Maestrului Yogananda a fost preluată de următoarele organizaţii:

Ananda.org    ANANDA   Aici puteti găsi cărţi online în limba engleză, cum sunt: Whispers from Eternity, Autobiography of a Yogi şi multe altele.

yogananda-srf.org   SELF-REALIZATION FELLOWSHIP    Selecţiuni din scrierile inspirate ale lui Yogananda.

Paramahamsa Yogananda Paramhansa

În fotografie, Maestrul la o mare ceremonie de iniţiere în Kriya. El dăruia iubire în mod egal fiecărui iniţiat.

 

 

Maestrul Yogananda, fotografiat în diverse ocazii şi stări spirituale

Paramahamsa Yogananda Paramhansa Paramahamsa Yogananda Paramhansa Paramahamsa Yogananda Paramhansa Paramahamsa Yogananda Paramhansa 1927 Paramahamsa Yogananda Paramhansa birthday jan 1952 Paramahamsa Yogananda Paramhansa 1951 Paramahamsa Yogananda Paramhansa 1949 Paramahamsa Yogananda Paramhansa

" - De ce tot fotografiezi această imagine muritoare? Cunoaşte-mă în meditaţie. Atunci mă vei cunoaşte mult mai bine. Dacă vei continua să te concentrezi atât de mult asupra acestui corp, nu vei ajunge niciodată să mă cunoşti cum sunt cu adevărat." (Conversaţii cu Yogananda,  #364)

Această pagină nu este menită nici unui cult al personalităţii, nici unei propagande pentru yoga (care poate fi periculoasă pentru cei cu afecţiuni psihice!). Vrem să arătăm că un mistic modern poate fi, în acelaşi timp, un om energic, de acţiune. Yogananda a reuşit să adune în jurul său mii de oameni şi să construiască câteva ashram-uri (locuri de retragere pentru practica spirituală intensivă). Iubirea de Dumnezeu ne poate însoţi chiar şi în cele mai încordate acţiuni materiale. Yogananda ne-a arătat că a fi "mistic" este cel mai nobil atribut al oamenilor zilelor noastre. Din păcate, ei sunt atraşi, pe căi viclene, mult mai mult către plăcerile simţurilor, distracţiile grosiere şi iluzia fericirii promise, dar neonorate de Zeul-ban. Merită să trăieşti pentru ceva mai înalt!

Kriya-yoga este constituită dintr-o sumă de tehnici psiho-fiziologice comune cu alte ramuri de yoga - dintre cele mai eficiente ale acestei vaste ştiinţe. Filosofia desprinsă din practicarea ei este comună cu non-dualismul vedantic, dar şi cu creştinismul. Căutarea lui Dumnezeu este o preocupare serioasă şi condusă cu rigoare ştiinţifică.

Yogananda a fost primul Guru indian stabilit definitiv în Occident, cu o lungă şi intensă activitate. I-au urmat mulţi alţii, dar nu toţi cu statura sa spirituală. A rămas un model incontestabil de mentor, emanând forţă şi iubire divină. Toate minunile, vizibile şi invizibile, făcute pentru a-şi ajuta discipolii, încă le mai poate face, prin voia Divinului. El continuă, venind din lumea îngerilor, să-i ajute pe căutătorii intuitivi şi sinceri ai lui Dumnezeu ca să se desăvârşească. Are nevoie doar de încredere şi fidelitate faţă de Supremul Creator... (Modul prin care el - şi alte spirite înalte - îi ajută s-ar putea numi "Sfântul Duh" pentru creştini sau "Forţa Descendentă" pentru discipolii lui Sri Aurobindo.)

Paramahamsa Yogananda Paramhansa

O condiţie a succesului spiritual este deplina sinceritate lăuntrică a celui care vrea să evolueze. Apoi, acesta trebuie să scape de balastul gândurilor egoiste şi superficiale. Iată ce scrie un discipol al lui Yogananda:

«Samadhi nu e o "excursie de duminică", nu e o distracţie la care te duci doar de amuzament! El îţi produce în conştiinţă o revoluţie absolută. Samadhi este total diferit de tot ce îşi poate imagina eul. Dr.Lewis mi-a spus odată:
           - Îl tot rugam pe Maestru să-mi dea un samadhi. Într-o zi, l-am înghesuit într-un colţ, ca să zic aşa, şi am insistat să-mi dea samadhi
«chiar în clipa asta». Maestrul m-a privit pătrunzător şi m-a întrebat aproape fioros: "Eşti pregătit pentru el, dacă ţi-l dau «chiar în clipa asta»?". Am ezitat. M-am uitat în pământ. "Nu, domnule", a trebuit să mărturisesc. "Cred că nu sunt încă pregătit".
»
          (extras din "Conversaţii cu Yogananda", #98)

 

Răzvan Petre,
22 iulie 2008

Paramahamsa Yogananda Paramhansa

50 CITATE ALE MAESTRULUI
publicate în "Conversaţii cu Yogananda", de Swami Kriyananda

7.    Oamenii petrec prea mult timp dând o atenţie exagerată persoanei şi pasiunilor lor. Ce risipă e să dedici atâta energie şlefuirii permanente a acestui corp, a acestei case şi acestor bunuri personale, care în foarte scurt timp trebuie să fie abandonate pe vecie!

17.   De câte ori daţi greş, ridicaţi-vă şi încercaţi iarăşi. Dumnezeu nu vă va dezamăgi niciodată, atâta timp cât nu Îl dezamăgiţi voi pe El, şi atâta timp cât faceţi efortul.

31.   De obicei ştiu când Dumnezeu vrea ca eu să salvez pe cineva. Atunci manifest un interes deosebit. Dacă acea persoană nu răspunde, accept acest lucru ca fiind voinţa lui Dumnezeu. Dar dacă persoana acceptă ajutorul pe care Dumnezeu i-l dă prin mine, ştiu că va fi salvată. Dumnezeu vorbeşte prin cei care Îl iubesc în mod nevinovat şi I s-au predat în întregime. Totuşi, sfârşitul poveştii fiecărui om depinde de el însuşi. Toţi oamenii au dreptul sacru la liber-arbitru.

73.   Direcţia în care se vor dezvolta emoţiile tale e hotărâtă de anturajul pe care îl ai. În compania credincioşilor, acele emoţii vor deveni mai uşor evlavioase.

85.   Dacă te lepezi cu adevărat de tine pentru Dumnezeu, vei primi însutit - cum a promis Isus -, dar vei avea parte şi de persecuţie, cum a spus tot Isus. Nimeni nu scapă de persecuţie, căci Dumnezeu vrea să fie sigur de credinciosul său. Trebuie să fii gata să înduri umilinţe şi neplăceri pentru faptul de-a fi ales calea spirituală şi nu căile lumeşti.

102.   Faceţi ce puteţi, în limite rezonabile, să rămâneţi sănătoşi şi să dobândiţi succesul lumesc de care aveţi nevoie, însă reţineţi, e mai bine să vă ridicaţi de tot deasupra condiţiilor exterioare, astfel încât ele să nu vă afecteze. Daţi-vă toată silinţa să fiţi sănătoşi şi prosperi şi să reuşiţi în ceea ce v-aţi hotărât să faceţi. Pe de altă parte, păstraţi proporţia între aceste eforturi şi adevăratul ţel, de largă perspectivă al vieţii, care este găsirea lui Dumnezeu.

114.   Am cunoscut în Seattle o femeie de optzeci de ani, care toată viaţa a fost atee. Întâlnirea noastră a schimbat-o complet. După aceea, asculta tot timpul o înregistrare a glasului meu. Ţinea pe altar flori portocalii, ca o aducere-aminte a întâlnirii noastre. În cei câţiva ani care îi rămăseseră, a obţinut mântuirea. Aşa că, vezi tu, nu e important numai când apuci calea asta. Cel mai important este câtă energie îi dedici, odată ce ai pus piciorul pe ea. Cum spunea Isus: "Cei din urmă vor fi cei dintâi, şi cei dintâi vor fi cei din urmă".

131.   Vedeţi voi, inspiraţia poate fi invocată după dorinţă. Pentru a o primi, trebuie să vă concentraţi adânc asupra ochiului spiritual din frunte. După aceea, cereţi să vă fie dată inspiraţia pe care o căutaţi. Cineva m-a rugat: "Vreţi să ne spuneţi o poemă?". "Imediat", am răspuns, "notează cuvintele astea". Aşezându-mă, mi-am concentrat mintea în punctul dintre sprâncene, apoi am dictat: "O, Tată, când eram orb nu găseam nici o uşă care să ducă la Tine, dar acum, că mi-ai deschis ochii, găsesc uşi peste tot: în inimile florilor, în glasul prieteniei, în amintirile dulci ale tuturor experienţelor minunate. Fiecare cuvânt al rugăciunii mele deschide o nouă uşă din templul prezenţei Tale".

145.   Referitor la încarnările voastre trecute..., ce contează cine aţi fost în trecut? Indiferent cine aţi fost, sunteţi tot voi şi aveţi în faţă o provocare ce merită luată în seamă: ieşirea din amăgire şi găsirea lui Dumnezeu. Călăuziţi-vă mai ales după această nevoie, care este eternă.

166.   Dacă în clipa asta Dumnezeu mi-ar spune "Vino acasă!", aş lăsa bucuros totul - organizaţie, clădiri, muncă, oameni - ca să-I fac voia. Lumea asta este treaba Lui, El e executantul, nu tu sau eu.

190.   Când am înţeles că Dumnezeu vrea să mă nasc iar în alt corp pentru a-i ajuta pe alţii şi când am înţeles că urmează să iau din nou o personalitate, la început mi s-a părut că e ca şi cum mi-aş pune un palton într-o zi fierbinte de vară. Pe urmă, m-am obişnuit.

228.   Karma rea este cea care îi duce pe oameni înapoi în lume. Totuşi, Dumnezeu îi dă fiecăruia o şansă să rupă legăturile karmice. Puteţi să o faceţi. Toată lumea poate. Problema e că foarte puţini fac efortul.

232.   Nu fiţi neliniştiţi dacă nu aveţi experienţă de meditaţie. Calea spre Dumnezeu nu e un circ! Nu fiţi neliniştiţi nici cu privire la roadele meditaţiei, precum bucuria şi pacea interioară. Totul va veni când va vrea Dumnezeu. Mai presus de toate, meditaţi pentru a-I face pe plac lui Dumnezeu, nu vouă înşivă. Toate eforturile sincere sunt înregistrate în conştiinţa divină. Datoria voastră de credincioşi este să acceptaţi tot ce vă trimite El şi ce nu vă trimite. Numai Dumnezeu ştie ce karmă trecută vă împiedică să-L percepeţi acum. S-ar putea ca El să vrea să vă terminaţi karma în această viaţă, înainte să vă dea fericirea veşnică întru El.

234.   Mulţi oameni mi-au spus: "Dacă aş avea bani, cei mai mulţi ţi i-aş da ţie". Totuşi, dacă se întâmpla să dea norocul peste ei - o moştenire, poate, sau o creştere neaşteptată a acţiunilor la bursă -, puţini erau cei care îşi ţineau promisiunea. Dimpotrivă, deveneau zgârciţi! Banii sunt o capcană. Cu cât ai mai mulţi, cu atât depinzi mai mult de ei pentru propria siguranţă.

239.   Veţi întâlni mereu oameni care vor încerca să vă tragă în jos. Nu vă lăsaţi influenţaţi de cuvintele şi gândurile lor. Trebuie să ştiţi în inima voastră ce vreţi cu adevărat. Mai presus de toate, lăsaţi-vă călăuziţi de propriile aspiraţii. Nu uitaţi că Dumnezeu se uită la inima voastră. Atâta timp cât vă agăţaţi de El cu iubire, nu vă va dezamăgi niciodată.

247.   Munca pentru Dumnezeu, nu pentru sine, e la fel de bună ca meditaţia. Munca închinată lui Dumnezeu te ajută să meditezi, şi meditaţia te ajută să munceşti. Ai nevoie de echilibru. Numai cu meditaţie, devii leneş şi simţurile devin puternice. Numai cu muncă, mintea devine neliniştită şi uiţi de Dumnezeu.

251.   Obiceiurile pot fi schimbate într-o zi. Ele nu sunt decât concentrarea minţii. Te-ai concentrat într-un sens; acum concentrează-te în alt sens şi vei scăpa de tot de acest obicei.

270.   Când ai gânduri bune, Kundalini începe automat să se deplaseze în sus. Când ai gânduri rele, ea se deplasează în jos. Când urăşti pe alţii sau gândeşti rău despre ei, Kundalini se deplasează în jos. Iar când iubeşti pe alţii sau gândeşti bine despre ei, se deplasează în sus. Kundalini nu este deşteptată doar de tehnicile yoga.

279.   Simţurile văzului, auzului, mirosului, gustului şi pipăitului sunt toate sugestii ale lui Dumnezeu. Eu pot să le deconectez unul câte unul. Făceam asta în copilărie. Am ajuns să-mi dau seama că toate astea sunt filmul lui Dumnezeu. Exersam ore întregi deconectarea simţurilor, unul câte unul, retragând energia din el şi aducând-o apoi înapoi, până ajungeam să deţin controlul total asupra sugestiilor pe care le transmiteau minţii.

290.   Eu niciodată nu le spun oamenilor mei discipoli. Dumnezeu este Gurul. Ei sunt discipolii Lui.

294.   În Dumnezeu, totul se petrece la timpul prezent. E ca un film, care poate fi dat înainte sau înapoi. Acţiunea de pe ecran poate să acopere secole întregi, însă în cabina de proiecţie totul se întâmplă acum. Secretul vieţii este să înveţi să trăieşti conştient pe deplin fericirea prezentă. Când înveţi să fii fericit în prezent, Îl ai pe Dumnezeu. Cei mai mulţi oameni trăiesc în trecut, cu nostalgii sau regrete, sau în viitor, cu speranţă şi temeri născute din dorinţă.

299.   E mai bine să Îl iubeşti pe Dumnezeu. Iubindu-i pe oameni, te-ai putea ataşa de ei. Ce trebuie să faci, când e vorba de ceilalţi, este să-L iubeşti mai întâi pe Dumnezeu şi apoi să Îl iubeşti în ei.

304.   Iată cum poţi să-ţi dezvolţi intuiţia. După meditaţie, stai liniştit mult timp, savurând pacea interioară. Mulţi meditează, dar apoi se reped să-şi continue activităţile. Asta e bine dacă ai ceva important de făcut, căci întotdeauna e mai bine să meditezi înainte de o activitate, ca să poţi simţi măcar puţină pace în timp ce munceşti. Totuşi, ori de câte ori ai posibilitatea, rămâi liniştit mult timp după ce ai executat tehnicile. Atunci vine cea mai adâncă desfătare. Intuiţia se dezvoltă prin adâncirea continuă a acelei desfătări.

307.   Lui Dumnezeu îi este mai plăcut dacă lucrezi în mod conştient pentru El, nu doar pentru tine. Dacă lucrezi în lume şi îţi pasă numai de tine şi familia ta, ţi-e mult mai greu să depăşeşti limitele propriului eu. Înţelept este cel care priveşte întreaga omenire ca fiind familia lui mai mare.

324.   Mulţi vin aici aşteptându-se la minuni, fără să-şi dea seama că cea mai mare minune este smerenia desăvârşită. Dacă ar fi să faci minuni în public, ai atrage mulţimi de adepţi, dar Dumnezeu nu asta vrea.

329.   Smerenia vine din căutarea lui Dumnezeu, nu din tine. Când vezi că El acţionează prin tine, cum poţi să fii mândru de tot ce faci? Smerenia e în inimă; nu e treabă de "faţadă". Trebuie să simţi că tot ce faci este înfăptuit numai de El, prin tine. L-am ucis pe Yogananda de multă vreme. Acum, în acest templu nu mai sălăşluieşte decât Dumnezeu.

339.   Samadhi nu e ceva ce trebuie să dobândeşti. Îl ai deja. Gândeşte-te: ai fost veşnic cu Dumnezeu. De câteva încarnări trăieşti în amăgire, dar apoi vei fi iar liber în El pe vecie! Trăieşte mereu cu acest gând.

340.   Din păcate, e nevoie de timp pentru a izgoni hipnoza mentală că toate acestea, şi că timpul însuşi, sunt o realitate, hipnoză care te face să te concentrezi pe dorinţa de experienţe efemere ale simţurilor.

341.   Este nevoie de o karmă foarte, foarte, FOARTE bună, chiar şi numai pentru a vrea să Îl cunoşti pe Dumnezeu! Nu vreau să vă aud suspinând cu disperare "Când am să-L găsesc pe Dumnezeu?" - ca şi cum răspunsul vostru ar fi "Niciodată!". Îl aveţi deja! Trebuie doar să trăiţi cu convingerea că El există în voi.

349.   Nu e uşor să fii spiritual, însă este foarte uşor dacă eşti dispus să urmezi câteva reguli. Începe prin a-ţi simplifica viaţa. Apoi, rămâi întrucâtva la distanţă de alţii. Dacă vrei să Îl găseşti pe Dumnezeu, nu te implica prea mult în societatea mondenă. Eu unul, mă amestec puţin cu lumea. Când sunt singur, rămân centrat în Sine. De multe ori le-am spus oamenilor: "Izolarea este preţul măreţiei".

352.   Singur Dumnezeu este Cel care acţionează prin voi, joacă toate rolurile, regizează toată acţiunea. Numai pe El trebuie să Îl iubiţi cu adevărat - în alţii, când îi iubiţi. Oamenii nu sunt conştienţi de acea prezenţă grozavă, veşnic mângâietoare. Ei îşi concentrează întreaga afecţiune unul asupra celuilalt. Când cineva iubit moare, ei se gândesc: "Oh, ce cruzime!". Însă tot timpul a fost numai Dumnezeu, jucându-Se de-a v-aţi ascunselea cu ei!

370.   În spatele fiecărei tufe de trandafiri de plăcere se află un şarpe cu clopoţei de suferinţă, încolăcit şi gata să lovească. Aveţi grijă să nu fiţi muşcaţi, cum se poate întâmpla dacă vă lăsaţi atraşi de ceva care doar vă aţâţă pasiunea.

374.   Nu tânjiţi după viziuni în meditaţie. În extaz, ele devin un factor perturbator. Eu alung viziunile, căci am atâtea de văzut în meditaţie!

385.   Când acest "Eu" o să moară, atunci am să ştiu cine sunt... Trebuie să uitaţi de voi înşivă şi să nu vă mai preocupaţi de importanţa voastră. Spuneţi-vă întotdeauna: "Tu, Doamne, numai Tu!". Dumnezeu visează prin voi. El este singura realitate.

387.   Să nu vă număraţi niciodată defectele. Gândiţi-vă doar dacă Îl iubiţi îndeajuns pe Dumnezeu. Pe El nu Îl supără defectele voastre. Îl supără indiferenţa voastră.

391.   Trebuie să fiţi foarte veseli şi fericiţi, căci acesta este visul lui Dumnezeu. Omul mic şi omul mare sunt doar proiecţii ale conştiinţei Visătorului. Luaţi totul aşa cum vine şi spuneţi-vă că totul vine de la Dumnezeu. Ce vine de la sine, lăsaţi-l să vină. Chiar şi atunci când consideraţi că trebuie să îndreptaţi o nedreptate, căutaţi mai întâi în voi îndrumarea Lui. Apoi, când acţionaţi, faceţi-o în numele Lui, niciodată cu indignare inspirată de eu.

393.    Nu fiţi patetici când vă rugaţi. În acelaşi timp, nu fiţi diplomaţi. Dumnezeu e ca un copilaş. Nu e nevoie să fiţi plini de tact cu El. Vorbiţi-I cu seriozitate şi încredere calmă. Spuneţi-I sincer ce simţiţi cu adevărat.

396.   Oamenii vor să scape de tristeţe nu învingând-o, ci evitând-o. Ei încearcă - bând sau dormind excesiv, sau alte distracţii - să uite că orice asemenea efort de a scăpa le ameninţă, de fapt, pacea minţii. Ei "beau ca să uite", cum e vorba. Asta e o metodă îngrozitoare. Deşi s-ar putea să uiţi un timp scurt de probleme, şi în acel răstimp să simţi o uşoară bună dispoziţie, evitarea necazurilor nu înseamnă că te evită ele pe tine! Ele sunt tot cu tine. Prin urmare, scăparea este iluzorie. Ea doar toceşte mintea şi face să-ţi fie mai greu să te ocupi eficient de necazuri. Alcoolul nu limpezeşte mintea - o zăpăceşte. Mintea devine ca un automobil cu bujiile murdare. Motorul ei dă rateuri. Să nu beţi, nici chiar pentru puţină distracţie. Beţia este extaz satanic.

405.   Nu Îl vei găsi pe Dumnezeu inventând mereu pretexte, spunând, de exemplu: "Voi medita când voi găsi un loc liniştit". Nu aşa se ajunge la Dumnezeu! Dacă însă îţi spui "Acum mă voi cufunda în meditaţie", poţi să fii acolo într-o clipă. Când ţi-e somn cu adevărat, adormi indiferent unde eşti. Când un bărbat este îndrăgostit, nu îi este greu să se gândească la iubita lui; dimpotrivă, îi e greu să nu se gândească. Fii îndrăgostit de Dumnezeu! E uşor să meditezi adânc, când iubirea de El este destul de profundă.

409.   Uneori mă întreb de ce Îi mulţumesc oamenii lui Dumnezeu pentru "darul vieţii". Ce fel de dar e ăsta? Eu Îi spun: "Nu eu Ţi-am cerut să mă creezi! Întrucât însă ai făcut-o, tot ce Îţi cer este să mă eliberezi! Scoate-mă din harababura asta în care Tu m-ai băgat!". Nu luăm fiinţă din mila Lui. Suntem la fel de veşnici ca El. Sufletul coexistă cu Spiritul. Uneori îmi vine să Îl cert - cu iubire, fireşte - spunându-I: "De ce ne sileşti să rătăcim în amăgire?". El nu se supără când vorbesc aşa cu El. Trebuie să ne scoată, dacă apelăm la El cu iubire adâncă.

410.   Păstraţi-vă cucernicia raţională. Fără raţiune, cucernicia devine foarte uşor sentimentală. Dar nu fiţi nici prea raţionali! Raţiunea singură nu vă va da niciodată înţelegerea adevărată. Raţiunea trebuie să fie în echilibru cu simţirea. Uitaţi-vă la o floare şi întrebaţi: "Cum se face că exişti, că frumuseţea ta există?" Şi uitaţi-vă la acest mare oraş de celule, corpul vostru. Cum s-au unit ele într-o populaţie omogenă? Oare în spatele corpului nu e ceva mai mult decât afirmă biologii? Cum puteaţi să luaţi fiinţă din pură întâmplare, aşa cum susţin ei? În aceste privinţe, raţiunea poate adânci şi înălţa cucernicia.

415.   Mintea voastră să fie mereu angajată în slujirea lui Dumnezeu, fie că meditaţi sau Îl slujiţi prin alţii. Mintea leneşă este atelierul diavolului.

419.   Karma se rezolvă cel mai bine întâmpinând cu veselie şi curaj încercările vieţii. Dacă îţi mai este frică de ceva, karma aceea nu a fost încă rezolvată pe deplin. Pentru a o risipi, nu încerca se eviţi încercările cu care te confrunţi. Ridică-te deasupra lor cu curaj, însufleţit de bucuria lui Dumnezeu, din tine.

420.   Dacă îi critici pe alţii, în loc să comentezi imparţial comportamentul lor, asta arată că defectele lor lucrează şi în tine. Mai mult, criticându-i pe alţii, sporeşti în tine acele defecte. Ce condamni la alţii va trebui să trăieşti tu însuţi într-o zi. Asta e legea karmică. În acest fel, oamenii învaţă să fie înţelegători cu semenii lor.

430.   Mai presus de orice, fiţi-I loiali lui Dumnezeu. Dedicaţi mai mult timp căutării Lui. Şi fiţi mai puţin preocupaţi de îndatoririle mai mărunte, care oricum nu vor mai exista într-o zi. Nu le consideraţi importante. Nimic nu e atât de important ca întâlnirea voastră de fiecare zi cu Dumnezeu.

432.   Cucernicia nu trebuie etalată în public. De îndată ce o demonstraţi în exterior, i-aţi pus capăt. Exprimarea unor astfel de sentimente, în mod deliberat, în faţa altora este o blasfemie înaintea lui Dumnezeu.

440.   Dumnezeu nu face, de regulă, minuni pentru oameni, decât dacă există o nevoie evidentă sau pentru cineva foarte avansat spiritual.

450.   Să nu spuneţi nimănui greşelile voastre, căci într-o zi, într-un moment de supărare, persoana căreia vă confesaţi le-ar putea folosi împotriva voastră. Spuneţi-le numai lui Dumnezeu. De El nu trebuie să ascundeţi nimic.

452.   Cel mai mare păcat este să te numeşti păcătos. E un mod de a te hipnotiza cu propria-ţi slăbiciune. Susţine-ţi întotdeauna tăria întru Dumnezeu - tăria Lui, în tine.

454.   O încăpere poate să stea în întuneric mii de ani, dar, dacă aduci lumină în ea, întunericul va dispărea ca şi cum nici n-ar fi fost. La fel e şi atunci când lumina lui Dumnezeu luminează sufletul: Întunericul încarnărilor dispare într-o clipă. Să nu spui niciodată că eşti păcătos, declarându-ţi, astfel, limitele. Insistă, în schimb, asupra gândului că eşti făcut după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu - că în sufletul tău, în adevăratul tău Sine, întunericul amăgirii nu poate să existe.

 

Link: https://www.facebook.com/intelepciunealuiyogananda/