Autobiografia unui YOGHIN

de Paramhansa Yogananda

 

<<  Înapoi la cuprins
< Capitolul anterior
 

CAPITOLUL: 50

Addenda

PARAMAHANSA YOGANANDA -"ULTIMUL ZÂMBET"

Fotografie făcută cu o oră înainte de a intra în mahasamadhi (ieşirea definitivă a conştiinţei yoghinului din corp). Fotograful a surprins aici un zâmbet de dragoste ce pare a fi o binecuvântare de adio pentru fiecare din milioanele de prieteni, elevi şi discipoli ai Maestrului. Ochii ce deja privesc în eternitate sunt plini încă de căldură umană şi înţelegere.

 

Paramahansa Yogananda: un yoghin în viaţă şi în moarte

Paramahansa Yogananda a intrat în mahasamadhi (ieşirea definitivă a conştiinţei din corpul yoghinului) la Los Angeles, California, S.U.A., la 7 martie 1952, după ce a ţinut un discurs la un banchet dat în onoarea Excelenţei Sale Binay R. Sen, ambasadorul Indiei în S.U.A.

Marele învăţător al lumii a demonstrat valoarea ştiinţei yoga (tehnica ştiinţifică pentru realizarea lui Dumnezeu) nu numai în viaţă, ci şi în moarte. La 20 de zile după moartea sa, pe faţa sa calmă strălucea lumina divină a integrării.

Din scrisoarea domnului Harry T. Rowe (Los Angeles, directorul cimitirului Forest Lawn Memorial Park), adresată Self-Realization Fellowship, extragem următoarele:

«Absenţa oricărui semn vizibil de descompunere a corpului lui Paramahansa Yogananda reprezintă cazul cel mai uimitor din toate analele noastre. Nu a fost vizibilă nici o dezintegrare fizică a corpului său chiar la 20 de zile de la moartea sa. Nici un indiciu de înmuiere a pielii nu s-a făcut vizibil şi nici deshidratarea nu s-a manifestat în ţesuturile sale. Această stare de conservare perfectă a corpului este de departe, după cum ştim din analele mortuare, nemaiîntâlnită 50-1. În momentul sosirii corpului la morga de la Forest Lawn, personalul nostru se aştepta să vadă, prin geamul sicriului, semnele obişnuite ale descompunerii. Stupefacţia noastră se mărea pe măsură ce treceau zilele, fără să aducă vreo modificare vizibilă trupului aflat sub observaţie. Corpul îşi păstra o stare fenomenală de integritate».

Nici un miros de descompunere nu a emanat din corp niciodată. Aspectul fizic al lui Paramahansa Yogananda în data de 27 martie, în momentul închiderii sicriului de bronz, rămăsese neschimbat din 7 martie. Corpul părea tot atât de intact ca în seara decesului. Până în 27 martie nu apăruse nici un semn de descompunere. Pentru aceste motive, noi declarăm cazul lui Paramahansa Yoganada unic în analele noastre."

Scrisoarea lui H. Rowe a apărut în întregime în Self-Realisation Magazine din mai-iunie 1952 (organul de presă al S.R.F.).

 

 

Descendenţa iniţiatică - linia guruş-ilor

Mahavatar Babaji este Supremul guru în descendenţa indiană de maeştri care şi-a asumat responsabilitatea pentru bunăstarea spirituală a tuturor membrilor din Self-Realization Fellowship şi Societatea Yogoda-Satsanga, India, care practică cu credinţă Kriya Yoga.

"Voi rămâne încarnat pe pământ", a promis el, "până ce acest ciclu al lumii se va sfârşi" (vezi capitolul 33 şi 37).

În 1920 Mahavatar Babaji i-a spus lui Paramahansa Yogananda: "Tu eşti cel pe care eu l-am ales pentru a răspândi mesajul Kriya-ei Yoga în Occident. Tehnicile de realizare divină se vort răspândi până la urmă în toate ţinuturile, datorită percepţiei transcendentale a Tatălui Infinit pe care practicanţii acestora o vor obţine."

Mahavatar înseamnă "Mare încarnare" sau "Divină încarnare".

Yogavatar înseamnă "Încarnare a ştiinţei yoga".

Jnanavatar înseamnă "Încarnarea înţelepciunii".

Premavatar înseamnă "încarnare a iubirii" - titlu atribuit în 1953 de marele său discipol Rajarsi Janakananda (James J. Lynn) lui Paramahansaji.

 

 

Întreaga lume apreciază "Autobiografia unui yoghin"

"Nu a fost nimic scris înainte, în engleză sau în altă limbă europeană, ca această prezentare a ştiinţei yoga"

Columbia Univesity Press

"O realizare rară"

The New York Times

"Un studiu fascinant şi bine documentat"

Newsweek

"... nu poate decât să impresioneze şi să intereseze cititorul occidental"

Saturday Review

"Un geniu rar, care a înţeles mai profund decât cei mai mulţi oameni secretele existenţei spirituale ... Ghidul nostru a descris minunile cu claritate, convingere şi farmec"

Raymond F. Piper, profesor emerit de filosofic, Universitatea Siracuza, N.Y.

"Cititorul timpurilor noastre va găsi rar cărţi atât de minunate, profunde şi pline de adevăr precum Autobiografia unui yoghin ... Plină de cunoaştere şi bogată în experienţe personale ... Unul din cele mai uluitoare capitole din carte este cel care se ocupă de misterele vieţii după moartea fizică"

La Paz, Bolivia

"Îţi sunt recunoscător pentru că mi-ai dăruit o viziune despre această lume fascinantă."

Thomas Mann, Laureat al premiului Nobel

"Este o carte prin care cititorul ... îşi va vedea orizontul gândirii lărgit către infinit şi va realiza că inima sa este capabilă să bată pentru toate fiinţele umane, indiferent de culoare şi de rasă. Este o carte care poate fi numită inspirată."

Eleftheria, Grecia

"Revelaţie pură ... deplină realizare umană ... ar trebui să ajute rasa umană să se înţeleagă mai bine pe sine ... autobiografie la vârf ... îţi ia respiraţia ... această carte vine la momentul potrivit ... povestită cu o inteligenţă încântătoare şi o sinceritate deprimantă ... la fel de fascinantă ca orice roman."

News-Sentinel, Fort Wayne, Indiana

"... o carte pentru eternitate"

W.Y. Evans Wentz, M.A., D.Litt, D.Sc., Jesus College, Oxford

"... o operă monumentală"

Sheffield Telegraph, England

"Extrem de impresionantă ... Scopul autorului nu este să prezinte yoga în opoziţie cu învăţăturile creştine, ci împreună cu ele, ca doi tovarăşi călătorind către acelaşi ţel."

Welt und Wort, revistă lunară germană

"La urma urmei, o descriere noncontradictorie şi intuitiv satisfăcătoare a universului, de la lumi ce se învârt în spaţiu până la cel mai mic detaliu al vieţii umane.

Runner'sWorld

"Măreaţă, inspiratoare, erudită'"

Grandy's Syndicated Book Reviews

"Într-un stil foarte uşor de citit ... Yogananda prezintă un caz yoghin convingător, iar cei ce <au venit să-şi bată joc> ajung să <se roage>"

San Francisco Chronicle

"L-am întâlnit pe Paramahansa Yogananda în Calcutta în 1935. Am urmărit apoi cu atenţie de-a lungul anilor întreaga sa activitate. Precum o lumină vie strălucind cu putere în mijlocul întunericului, tot astfel a fost existenţa lui Yogananda în această lume. Un asemenea suflet mare apare pe pământ numai atunci când oamenii sunt suficient de pregătiţi să-i primească aşa cum trebuie învăţătura."

Sfinţia Sa, Shankaracharya de Kanchipuram,
conducătorul spiritual a milioane de oameni din India de Sud

"Pagini care-l vor vrăji pe cititor, deoarece apelează la aspiraţia şi dorinţa latentă în fiecare om."

Il Tempo del Lunedi, Roma

"... fragmentele unei înţelepciuni atât de profundă, încât se simte vraja ei permanent mişcătoare."

Hangsche Post, Olanda

"Fie că Yogananda vorbeşte despre sfinţi nemuritori şi vindecări miraculoase, fie că transmite înţelepciunea Indiei şi a ştiinţei Yoga, cititorul este fermecat."

Die Weltwoche, Zurich,Elveţia

"Yogananda expune aşa numitele doctrine esoterice ale Orientului cu o deosebită francheţe şi umor. Cartea sa recompensează realizarea unei vieţi pline de aventură spirituală."

United Press

"Dacă astăzi am fi avut un om de valoarea lui Paramahansa Yogananda la Naţiunile Unite, fără îndoială că lumea ar fi fost mai bună decât este acum."

Ambasadorul Indiei B.R.Sen,
într-un elogiu adus la funeraliile lui Yogananda

Ambasadorul Indiei în S.U.A. împreună cu Yogananda

"Paramahansa Yogananda este ... un om a cărui inspiraţie a fost primită cu evlavie în toate colţurile pământului ... Există ceva nespus de frumos în învăţătura spirituală ce vine din Orient. Ea este capabilă să vindece şi să schimbe Sufletul Occidentului. Este învăţătura lui Self-Realization Fellowship."

Riders Review, Londra

"Moartea sa a fost o considerabilă pierdere pentru umanitate."

Excelenţa Sa, Emilio-Portes Gil, fost preşedinte al Mexicului

Yogananda în vizită la preşedintele Mexicului, Emilio-Portes Gil

"Acestă carte este o rară comoară de o inestimabilă valoare. Paramahansa Yogananda a fost un ideal exponent înţelepţilor şi sfinţilor din India."

Swami Sivananda,
fondatorul societăţii "Viaţa Divină", Rishikesh, India

50-1: Sunt cunoscute şi alte cazuri de perfectă conservare naturală a relicvelor unor sfinţi.  Înapoi la text

<<  Înapoi la cuprins
< Capitolul anterior