Sumar - PARAMAHANSA YOGANANDA - Conferinţe, discursuri

 << 

 >> 

6. AMPLIFICAREA MAGNETISMULUI UMAN

Primul templu al Asociaţiei Realizării-Sinelui, Encinitas, California, 28 iulie 1940

Foto: Anul 1938, de Paşte - Encinitas

Gândul este nelimitat. Indiferent de obiectul de studiu ales, o dată ce ne îndreptăm atenţia în acea direcţie, gândul poate analiza la infinit respectivul subiect. Nu există o limită a informaţiilor sau cunoaşterii pe care o putem acumula. Totuşi, fiecare dintre noi interpretează într-un mod personal şi unic informaţiile obţinute, deoarece fiecare proces mental este diferit. Dar ce este un proces mental?

Să presupunem, de exemplu, că cineva mă ciupeşte de mână. În acel moment, primul lucru pe care-l voi simţi este senzaţia fizică, stimul care dă naştere percepţiei în urma căreia mintea formează gândul, conceptul "am fost ciupit". Acest proces - de la senzaţie şi până la ideea formată - este un răspuns individual. Datorită faptului că interioritatea şi funcţionarea fiecărui om sunt unice, suma totală a reacţiilor sale faţă de o experienţă anume va fi complet diferită de a celorlalte persoane. Totalitatea acestor trăiri lăuntrice - gânduri, sentimente, răspunsuri, motivaţii - determină calitatea magnetismului, sau puterii de atracţie a respectivei persoane.

Magnetismul este forţa prin care putem atrage atenţia asupra noastră şi prin care ne putem face prieteni. Nimeni nu vrea să fie ignorat sau uitat. Tuturor ne place să ni se transmită gânduri bune şi să fim întotdeauna priviţi cu admiraţie. Dar câţi dintre noi arătăm celorlalţi înţelegerea şi consideraţia pe care credem că le merităm? Faţă de propriile slăbiciuni arătăm cea mai mare înţelegere şi capacitate de iertare, în timp ce pe alţii suntem gata să-i criticăm şi condamnăm pentru cele mai mici greşeli. Câţi oameni sunt capabili să-şi recunoască sincer defectele? Cu siguranţă nu prea mulţi. Însă atâta vreme cât nu învăţăm cum să ne comportăm, nu avem dreptul să le spunem celorlalţi cum să se comporte şi nici să fim intoleranţi faţă de greşelile sau defectele lor. Lumea este plină de învăţători şi reformatori care tună şi fulgeră în stânga şi-n dreapta şi care faţă de propria lor persoană nu scot un cuvinţel. Criticismul constructiv şi autocritica sunt absolut necesare. Exemplul propriu vorbeşte de la sine şi el face mai mult decât o mie de cuvinte.

Bunătate faţă de toţi

Cum putem cuceri inimile celorlalţi şi ce trebuie să facem pentru a fi iubiţi şi apreciaţi? În primul rând este esenţial să manifestăm bunătate faţă de toţi. Răutatea este o boală spirituală. Prin fapte rele şi sentimente negative nu facem decât să abatem asupra noastră suferinţa şi să ne distrugem sistemul nervos. Iar faptul că alţii din jurul nostru se comportă cu răutate trebuie să devină un imbold care să ne întărească şi mai mult voinţa de a fi buni. Eu pun în practică ceea ce spun. Oricât de urât s-ar comporta cineva faţă de mine, eu nu voi reacţiona vreodată cu răutate. Cu cât oamenii îmi arată mai multă răutate, cu atât le dăruiesc mai multă înţelegere şi compasiune. Uneori, pentru a evidenţia importanţa unei lecţii, le vorbesc pe un ton mai aspru acelora care vin la mine pentru învăţătura spirituală - dar în interior nu simt nici un fel de răutate sau furie. Cei care mi-au primit în inimi învăţătura au văzut că în toiul mustrărilor, în acele momente în care par foarte iritat şi nemulţumit, vorbele nu-mi sunt niciodată incandescente sau înfierătoare, ci ele transmit numai căldură şi bunătate. Autocontrolul este o forţă imensă. Asemenea unei flori, deschide-ţi petalele bunătăţii atunci când eşti atacat sau tulburat de răutatea celorlalţi. Prin autocontrol şi comportament corect, fiecare dintre noi poate realiza adevărul şi poate vedea că face parte din Binele Suprem şi Etern. Nici o fiinţă nu aparţine căilor necurate ale lumii.

Cultivarea sinelui lăuntric

Pentru a fi atractiv în adevăratul sens al cuvântului trebuie să atragi atât din punct de vedere fizic, cât şi mental şi spiritual. Generaţia actuală consideră că atractivitatea este obţinută în saloanele de înfrumuseţare şi cumpărată în magazinele cu haine croite după ultima modă. Frumuseţea însă este mult mai mult decât externă. Chiar şi cel mai frumos om din lume poate ascunde în spatele înfăţişării sale plăcute o urâţenie respingătoare. Asemenea persoane sunt similare sarcofagelor descoperite în piramidele egiptene: cât de frumoase şi perfecte sunt imaginile sculptate sau gravate pe exteriorul acestora! Însă imediat ce vei fi ridicat capacul, înăuntru te va întâmpina umbra morţii. Când calităţile spirituale ale naturii noastre sufleteşti sunt adormite, corpul fizic, oricât este de atractiv, nu va fi cu nimic diferit de un cadavru.

Este o binecuvântare faptul că înfăţişarea fizică acoperă urâţenia oaselor, ligamentelor şi organelor interne - dar de ce să fim preocupaţi o viaţă întreagă numai de înfrumuseţarea şi împodobirea formei noastre exterioare? America este o ţară în care aspectul fizic ocupă un loc important în preocupările oamenilor. Aici am văzut persoane care arătau de patruzeci de ani şi, în realitate, ele trecuseră de şaizeci. Acesta este un lucru bun, deoarece trupul este templul sufletului şi nu trebuie deloc neglijat. Unii îşi disproporţionează trupurile prin supraalimentare şi sedentarism; alţii se intoxică de bună voie cu tot felul de substanţe nocive. Nu aceasta este calea către sănătate, vitalitate şi bună dispoziţie. Exerciţiile fizice în aer liber sunt foarte importante, precum şi alimentaţia corectă, echilibrată în vitamine, minerale şi proteine.

Dar nenumăratele posibilităţi pe care ni le oferă viaţa şi faptul că avem mereu câte ceva de făcut şi de învăţat îşi pun atât de profund amprenta asupra noastră încât, dacă pornim iniţial cu imboldul de a ne îmbunătăţi aspectul fizic al vieţii, nu mai avem timp să facem nimic altceva. Împodobirea şi înfrumuseţarea corpului, într-adevăr, ne ajută să fim remarcaţi în societate. Însă numai prin atât nu ne îmbunătăţim personalitatea interioară - sinele nostru lăuntric are şi el nevoie de atenţie, în egală măsură.

În Orient, majoritatea oamenilor sunt interesaţi numai de atractivitatea lăuntrică; în Occident accentul se pune pe atractivitatea fizică. Un om întreg este o combinaţie a ambelor aspecte. Eu aş prefera mai degrabă să fiu atractiv doar din punct de vedere mental, decât să beneficiez de un fizic fermecător care nu este susţinut de nici un fel de calităţi lăuntrice. Însă dacă pot beneficia de ambele aspecte, atunci ar fi şi mai bine. De aceea este necesar ca fiecare om să înveţe să-şi simplifice dimensiunea exterioară a vieţii şi să-şi facă timp pentru înfrumuseţarea şi împodobirea fiinţei lăuntrice, pentru că numai aşa îşi poate dezvolta şi amplifica magnetismul.

Unele persoane, deşi nu beneficiază de o înfăţişare atrăgătoare, au totuşi o personalitate lăuntrică foarte puternică. Din această categorie au făcut parte Socrate, Lincoln. Calităţile lor interioare minunate i-au ajutat să manifeste un magnetism divin, o atractivifate spirituală care a detronat importanţa trăsăturilor fizice.

Înfăţişarea fizică, în special ochii, arată caracterul avut de respectiva persoană în vieţile anterioare - iată cât de mult influenţează interiorul forma exterioară. Ochii reprezintă cele mai semnificative trăsături fizice; de aceea trebuie să învăţăm să-i înfrumuseţăm. Cum? Deoarece ei ne reflectă interioritatea, singura modalitate este cultivarea gândurilor şi sentimentelor bune, pozitive.

Indiferent cât de bune sau de amabile sunt acţiunile şi vorbele oamenilor, prin expresia reflectată de ochi putem vedea imediat cum sunt ei în realitate. Nimeni nu se poate ascunde în spatele acestor ferestre deschise. Aşadar, ca fiinţe privilegiate, create după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, nu avem nici un drept să ne desfigurăm viaţa lăuntrică, ci avem datoria să creăm şi să răspândim în permanenţă numai gânduri pozitive şi constructive. Cultivând calităţile inerente fiinţei noastre, manifestate printr-o privire calmă şi senină, ne putem dezvolta foarte uşor acea atractivitate divină care transcende limitările înfăţişării fizice.

Transformarea necazurilor în triumfuri

Nu este niciodată prea târziu să-ţi îmbunătăţeşti viaţa. Observă-ţi cu atenţie gândurile, sentimentele şi acţiunile şi călăuzeşte-le cu înţelepciune, iar la sfârşitul fiecărei zile analizează-te sincer: cum ai trăit în acea zi? A fi cu adevărat viu înseamnă a căuta necontenit să-ţi îmbunătăţeşti fiinţa, spiritual, mental şi fizic. Magnetismul, atractivitatea se dezvoltă numai atunci când, zi după zi, lună de lună, an de an, depui eforturi susţinute pentru a te schimba în bine.

De asemenea, nu te lăsa doborât de problemele şi necazurile vieţii, ci foloseşte-te de acestea ca de oportunităţi care-ţi facilitează dezvoltarea. Însă, în general, când oamenii sunt asaltaţi de dificultăţi şi sunt puşi la tot felul de încercări, ei se plâng: "De ce trebuia să ni se întâmple tocmai nouă?" Aceasta nu este o atitudine corectă. Cel mai bine este să priveşti fiecare încercare ca pe o lopată, ca pe un târnăcop cu care poţi săpa în solul propriei conştiinţe, până când descoperi fântâna puterii spirituale ascunsă acolo. Testele şi încercările la care suntem supuşi nu au menirea de a ne distruge, ci de a ne îmboldi să scoatem la lumină puterea divină pe care o avem ca fiinţe create după chipul şi asemănarea Tatălui Ceresc. Aceia care sunt laşi şi nu vor să-şi recunoască realitatea se revoltă şi în cele din urmă sucombă în faţa acestor teste, considerându-le forţe distructive de nebiruit. Este o mare nedreptate făcută potenţialului uman dacă privim în acest mod încercările şi testele cu care ne confruntăm. Atitudinea corectă este să ne folosim de fiecare necaz sau problemă ca de un impuls prin care să ne fortificăm fiinţa lăuntrică. Un luptător care nu se înfruntă şi cu adversari mai puternici decât el nu va deveni niciodată mai puternic. Similar, necazurile şi problemele vieţii au rolul de a ne întări, de a ne face mai puternici şi de a reînvia în sufletul noastru adevărul că suntem unul cu Spiritul Tatălui.

Puterea companiei bune şi atenţiei profunde

Un alt factor important în dezvoltarea magnetismului este atenţia profundă. Învaţă să fii pe deplin atent în tot ce faci şi, ori de câte ori întreţii o discuţie cu cineva, fii un bun ascultător. Alătură-te cu sinceritate acelor persoane care deţin calităţile pe care doreşti să le dezvolţi în fiinţa ta. Cine vrea să-şi dezvolte puterea, trebuie să se alăture persoanelor puternice; cine urmăreşte şă-şi dezvolte simţul pentru frumos, se va alătura artiştilor, pictorilor; iar cine tânjeşte din toată inima să-şi dezvolte magnetismul divin atotputernic, va sta numai lângă fiinţele care-L iubesc pe Dumnezeu. În acest mod, progresul este mult mai rapid decât dacă ne limităm numai la cărţi şi tratate despre aceste subiecte.

Sfinţii şi Maeştrii spirituali şi-au dezvoltat o capacitate de atracţie foarte mare. Dacă ne concentrăm profund asupra lor, le vom putea capta vibraţiile. În mod normai, omul îşi primeşte informaţiile prin intermediul văzului şi auzului: citind cărţi sau ascultând discursuri. Însă mult mai influentă decât acestea este comuniunea subtilă cu o persoană înţeleaptă - contact prin care progresul este şi mai facil decât prin asociere. Chiar dacă înţeleptul trăieşte la mii de kilometri depărtare, în momentul în care îţi îndrepţi atenţia către el, cu sinceritate şi receptivitate totală, vibraţiile sale se vor revărsa asupra fiinţei tale şi vei beneficia de ceva mult mai măreţ decât ceea ce ai fi primit prin cuvinte.

Krishna, Buddha, Isus au manifestat calitatea supremă a magnetismului. De fiecare dată când văd un portret al acestor fiinţe măreţe, sau când mă gândesc la ele, le percep deîndată vibraţiile. Când intru în comuniune cu Isus simt Conştiinţa lui Dumnezeu ca Tată. Când mă gândesc la Ramprasad [1] simt vibraţiile Divinului ca Mamă. Însă această armonizare şi empatie cu fiinţele divine nu se produce printr-o gândire superficială. Vibraţiile spirituale ale sfinţilor sunt recepţionate doar în urma meditaţiei foarte profunde, a concentrării intense asupra lor.

[1] Sfânt din Bengal (1718-1775), care a compus multe cântece pentru glorificarea zeiţei Kali, unul din aspectele Mamei Divine.

De asemenea, vizitarea locurilor sacre îşi aduce şi ea contribuţia la amplificarea magnetismului. În lume sunt multe locuri impregnate cu vibraţiile sufletelor divine care au păşit sau au trăit în acele ţinuturi: Assisi, orăşelul în care s-a născut Sfântul Francisc; Bodh Gaya, locul în care Buddha a cunoscut iluminarea; Ierusalim, oraşul în care a predicat Isus. Pelerinajul în aceste locuri sfinte, unde sufletele măreţe au intrat în comuniune cu Dumnezeu, a contribuit la transformarea radicală a vieţii multor oameni.

Asocierea directă cu o fiinţă realizată se poate face ori prin contact personal, ori prin meditaţie profundă. Ceea ce are însă importanţă este armonizarea propriei conştiinţe cu vibraţiile acelui sfânt. Când te afli în comuniune directă cu un suflet dăruit în totalitate lui Dumnezeu, atunci întreaga ta fiinţă - începând de la simţuri şi terminând cu înflorirea conştiinţei - evoluează şi se extinde în neţărmurirea existenţei sale. Iată diferenţa între asocierea cu persoanele egotice şi comuniunea cu un guru autentic. Magnetismul sufletului realizat te armonizează cu magnetismul Divinului.

Dumnezeu este Forţa Magnetică Supremă

Isus a spus: "Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu... şi toate celelalte vi se vor dărui." Dumnezeu este Puterea Supremă; Sursa din care izvorăsc toate forţele; Iubirea din spatele tuturor iubirilor; Artistul Suprem din întreaga artă. Focalizează-ţi atenţia asupra lui Dumnezeu - Forţa Magnetică Supremă - şi permite-I să te încarce cu magnetismul Său divin. Când meditezi profund asupra Tatălui Ceresc, îl iubeşti cu toată inima şi te simţi complet liniştit şi împăcat în Prezenţa Sa, fără să doreşti nimic altceva, magnetismul Său îţi va aduce tot ce ai visat, şi mult mai mult. Eu am demonstrat acest adevăr în fiecare dimensiune a vieţii: dacă-L iubeşti pe Dumnezeu doar pentru Sinele Său şi nu pentru ce ţi-ar putea dărui, lăsându-te în voia magnetismului Său atotputernic, încet-încet, acea Putere inimaginabilă va începe să ţi se manifeste în inimă şi minte şi, în momentul apariţiei unei dorinţe oricât de mici, întreaga existenţă se va pune în mişcare pentru a o îndeplini. Iubirea necondiţionată transmisă neîncetat Tatălui Ceresc este vehiculul prin care El îi impulsionează pe ceilalţi oameni să acţioneze pentru îndeplinirea tuturor dorinţelor pe care le ai.

Dar, pentru a-ţi dezvolta magnetismul divin, acea atractivitate spirituală prin care-ţi poţi împlini tot ce doreşti, este necesar să nu întreţii în inimă şi minte decât dorinţe bune, nobile şi pure. Meditează profund şi trimite-I lui Dumnezeu chemarea sufletului tău: "Doamne, coboară în templul corpului meu. Chiar dacă este bătrân, bolnav şi suferă de pe urma atâtor imperfecţiuni, ştiu că Tu vei descinde în el imediat ce vei vedea că iubirea-mi pentru Tine este totală şi necondiţionată."

Imediat ce realizezi că trupul - care odată îţi era atât de drag - nu este decât un vehicul prin care se manifestă strălucirea eternă a sufletului, vei începe să acorzi din ce în ce mai multă importanţă vieţii lăuntrice şi nu vei mai căuta să-ţi îndeplineşti tot felul de dorinţe materiale deşarte. Fiinţa divină care-L iubeşte pe Dumnezeu mai mult decât pe ea însăşi va vedea că atractivitatea, magnetismul manifestat prin instrumentalitatea corpului este însuşi Dumnezeu; atunci îşi va pierde definitiv ataşamentul faţă de trupul grosier: "O Doamne, indiferent că trupu-mi păşeşte pe pământ preamărind neostoit numele Tău, ori că se cufundă în oceanul morţii, eu sunt veşnic lângă Tine. Viaţa şi moartea îşi pot fredona la nesfârşit cântecele - însă eu sunt unul cu Simfonia Eternităţii. Moartea nu mă poate atinge, pentru că eu sunt însăşi Suflul, Respiraţia Vieţii Veşnice."

Să ne rugăm împreună: "Tată Ceresc, am înlăturat din inimă şi minte toate gândurile rele şi negative. Orbit fiind de plăcerile trupeşti şi ferecat în lanţurile materialismului, nu Ţi-am recunoscut Infinitatea; dar acum prezenţa Ta magnetică m-a transformat în întregime şi m-a ajutat să realizez că sunt creat după chipul şi asemănarea Ta. Curenţii Tăi magnetici îmi curg neîncetat prin braţe; magnetismul înţelepciunii Tale îmi alimentează necontenit creierul; magnetismul iubirii Tale îmi înalţă inima; magnetismul divin al Bucuriei Tale îmi fericeşte sufletul. Aum, Pace, Amin".