icon Spiritus
Revista Spiritus
SPIRITUALITATE ŞI NONDUALISM
nr. 2  30 nov 2023

KARMA ŞI REÎNCARNAREA

KARMA ŞI DESTINUL

în viziunea mediumului clarvăzător NINA PETRE

Nina Petre Am remarcat că misteriosul cuvânt "karmă" este folosit cu prea mare uşurinţă, adeseori chiar în necunoştinţă de cauză. Numeroşi yoghini din ţara noastră (şi nu numai ei) sunt obsedaţi de ceea ce s-ar numi "arderea karmei". Nu mai ştiu ce năzdrăvănii să facă, uneori chiar excese periculoase pentru sănătate, sperând cu naivitate că vor scăpa definitiv de karma lor. Alţii folosesc substanţe halucinogene care să-i îndepărteze de realitate în timpul meditaţiilor. Au fost tineri, yoghini sau neyoghini, care mi-au scris că vor neapărat să îşi ardă karma, pentru a scăpa definitiv de necazurile acestei vieţi. Mi-au povestit despre unii cum au scăpat chiar şi de viaţă, definitiv.

Cum în România cuvântul "spirit" este aproape un tabu, astrologii şi, în general, ezoteriştii folosesc expresia "viaţa anterioară a omului". Ca să fie bine înţeles, aflaţi că nu oamenii se reîncarnează, ci spiritele lor. Prin urmare, atât destinul, cât şi karma intră în "gestiunea" spiritelor, nu a oamenilor. Destinul este o creaţie a spiritului, nu a omului. Zestrea karmică este transmisă de către spirit noului-născut, la fel ca şi destinul acestuia. De la naştere până la moartea fizică, fiecare om simte asupra sa influenţa faptelor bune şi a celor rele săvârşite de strămoşii săi genetici şi spirituali. Un proverb românesc spune că "Păcatele părinţilor cad pe copii". Aşa este, dar nu numai acestea cad ca grindina pe urmaşi, ci şi păcatele celor care au reprezentat încarnările anterioare ale spiritului.

Totuşi, karma nu este sabia călăului pregătită să ne taie gâtul dacă ne obrăznicim şi fluierăm în biserică sau cine ştie ce păcate mai facem. Unii spun: "E karma lui, lasă-l să sufere până se purifică!". Alţii afirmă că nu este bine să ajuţi oamenii la necaz, fiindcă le preiei karma şi vei pătimi în locul lor. Dacă vom gândi în felul acesta, ne vom transforma cu toţii în nişte bestii, iar omenirea va deveni o groapă înţesată cu lei, scorpioni, tigri, pantere şi, de ce nu, cu faimoasele căpuşe şi ploşniţe! Ajutând un om la nevoie nu înseamnă că îi schimbăm destinul sau că îi preluăm karma. Fapta de omenie este o manifestare normală a fiinţei umane, care nu ţine cont de religie, orientare ezoterică, naţionalitate sau culoarea pielii. Karma şi destinul nu aparţin fatalităţii. Ambele pot suferi modificări, prin voinţa spiritului care menţine omul în viaţă. Oricât s-ar strădui un om să trăiască aşa cum scrie în destinul său, mai mult chiar, să îşi modifice zestrea karmică, nu ajunge la niciun rezultat fără deciziile luate de către spiritul său.

Am mai descoperit un mod de exprimare confuz: "Vreau să îmi schimb destinul!". Din păcate pentru astfel de entuziaşti, aflaţi că omul nu îşi poate schimba destinul. Cel mult poate contribui la această schimbare prin modul în care îşi trăieşte viaţa. Instanţa superioară care decide modificarea karmei sau a destinului este spiritul omului respectiv. În consecinţă, karma şi destinul se extind în permanenţă, ele îmbogăţindu-se şi cu urmările faptelor din această viaţă.

Karma umană fiind infinit de mare şi în permanentă transformare, cine reuşeşte să afle măcar o parte infimă din ea are datoria spirituală de a folosi informaţiile primite în vederea evoluţiei sale, ca fiinţă umană. Fără a se lăsa copleşit de o karmă dificilă, omul trebuie să lupte pentru îmbunătăţirea vieţii sale, asigurându-le astfel urmaşilor săi un destin frumos şi mai puţine pedepse de natură spirituală. Dacă uneori apar în vieţile anterioare ocupaţii înspăimântătoare, cum ar fi cea de călău, de soldat ucigaş sau paznic de sclavi, omul zilelor noastre să nu cadă în depresie, ci să treacă la fapte nobile, puse în slujba binelui atât de necesar omenirii!

SPIRITELE PRINTRE NOI

Fotografii cu spirite

Nu doar oamenii obişnuiţi se ocupă cu misterioşii "orbs". Chiar şi eminenţi cercetători o fac, cum ar fi teologul Miceal Ledwith, fostul consilier al Papei Ioan Paul al II-lea. El a scos cartea "The Orb Project", tradusă în româneşte prin "Proiectul Sfera". Iată o fotografie care îl prezintă, înconjurat de enigmatice forme eterice.

miceal ledwith + orbs Sursa: Globurile invizibile - cheia unui univers fascinant

Continuăm cu prezentarea unor fotografii reuşite din colecţia noastră, primite de la cititorii site-ului spiritus.ro în decursul anului 2008 !!!!!!!!.

NONDUALISM premieră

Născut din nou

Am găsit pe internet următoarele reflecţii înţelepte semnate "Născut din nou":

«Când eşti bolnav, ai da orice să te vindeci şi îţi promiţi că vei face atâtea lucruri dacă Dumnezeu îţi mai dă o şansă...
Când te-ai vindecat, o iei de la capăt şi de cele mai multe ori, nu te ţii de cuvânt.

Când ai bani mulţi, te plângi mereu că eşti obosit şi nu faci faţă responsabilităţilor...
Când eşti sărac, te plângi că eşti prost plătit şi ai face orice să fii bogat...

Când eşti căsătorit, spui mereu că eşti sătul de responsabilităţile familiei şi de partenerul de viaţă şi parcă ţi-ar plăcea să fii mai liber...
Când eşti singur, ţi-ai dori din suflet să găseşti pe cineva bun cu care să-ţi împărţi viaţa...

Când ai maşină, eşti mereu supărat că s-a scumpit întreţinerea ei, dar îţi doreşti una şi mai nouă...
Când nu ai maşină, te-ai săturat să fii pieton şi îl invidiezi pe cel care are...

Când ai copii, eşti mereu epuizat şi uneori simţi că nu mai vrei să auzi de nimeni şi nimic...
Când nu ai copii, ţi-ai dori din suflet să ai...

Când eşti copil, te prefaci că eşti adult şi îţi doreşti din răsputeri să creşti mai repede...
Când devi adult, te gândeşti că, era mai bine să fii copil...

Când ai părinţii în viaţă, te-ai săturat să te deranjeze tot timpul...
Când părinţii nu mai sunt, ai da orice să le mai auzi vocea, măcar un minut...

Dacă locuieşti într-un apartament, ai da orice să ai o casă în natură...
Dacă ai o casă, nu eşti fericit pentru că întreţinerea sa, îţi ocupă prea mult timp...

Aşa este omul, o fiinţă veşnic nemulţumită care mereu se concentrează pe ceea ce nu are...

Îşi pierde timpul încercând să caute fericirea undeva în universul nemărginit, când de fapt fericirea este azi, acum, aici, chiar în el şi-n jurul său.»

Comentariu:

Din perspectivă nondualistă, eul, persoana nu este niciodată mulţumită cu ce are sau ce este. Aceasta e firea "eu"-lui, nu a omului. Există şi oameni mulţumiţi cu ceea ce există, fiindcă numai aşa poate fi în acest moment. Ei sunt "născuţi din nou", adică iluminaţi sau eliberaţi de senzaţia de "eu" (acea crispare energetică ce te face să te simţi separat de univers, deci mereu în "pericol").

Întrebarea „ce-ar fi fost dacă...?” este un nonsens. Trecutul este unic. Şi, culmea, chiar şi viitorul este tot unic: va fi exact aşa cum va fi, devenind şi el trecut. Deci timpul este unitar, doar omul îl împarte în variante şi ipoteze. "Ce-ar fi fost dacă...? Ce va fi dacă...?" Sunt întrebări pe care nu ne putem opri să ni le punem, dându-ne impresia că noi suntem la cârma evenimentelor. Dar viaţa nu coincide niciodată cu aşteptările noastre.

Această agitaţie a minţii se opreşte de la sine atunci când "te naşti din nou". E atunci când ţi se revelează că, de fapt, n-ai fost născut şi, deci, nu vei muri niciodată. Fiindcă cine eşti Tu cu adevărat nu ţine de această lume a devenirii şi a dualităţilor (bine-rău, corect-greşit, adevărat-fals etc.). Viaţa merge înainte, cu bunele şi relele ei, dar Tu ştii că totul e doar o aparenţă. Continui să faci parte din vis, ştiind însă că e ca un fum, spre deosebire de colegii participanţi, care cred că ar fi o realitate solidă, implacabilă.

R.A.P.

SPIRITISM

Vocile directe ale spiritelor

Leslie FlintPNEUMATOFONIA (cf. Allan Kardec) sau INDEPENDENT DIRECT VOICE (cf. jargonului spiritualist englez)  – este un tip spectaculos de mediumnitate, în care oricine poate auzi vocile spiritelor "direct din aer", fără intervenţia de niciun fel a mediumului. Ba chiar, acesta poate vorbi în acelaşi timp cu spiritele, infirmând astfel supoziţia unora că ar fi vorba de o farsă.

 LESLIE FLINT (1911-1994) a fost un medium fizic de excepţie. Biocâmpul său robust era folosit de spirite la producerea unui "dispozitiv eteric" clar audibil fără nicio amplificare. Mii de şedinţe spiritiste au fost înregistrate, benzile originale aflându-se astăzi la Universitatea din Manitoba.

Citiţi mai multe despre Leslie Flint şi mediumnitatea sa excepţională

Vă propunem să ascultaţi o înregistrare a unei alte şedinţe spiritiste, cu traducerea în limba română, care vorbeşte despre faptul că Spiritul diferă de sufletele pe care le-a animat, care rămân nişte "coji astrale" pline cu amintiri şi gânduri. Spiritul se poate prezenta drept oricare dintre ele.

Citiţi transcrierea subtitrării aici

PROFEŢII

Peter Deunov

peter deunov

Maestrul Peter Deunov
beinsa-douno.com 

Maestrul spiritual bulgar Peter Deunov (1864-1944) a fost de-a lungul întregii sale vieţi un model de puritate, înţelepciune, inteligenţă şi creativitate, precum şi mentorul lui Omraam Mikhael Aivanhov. În zilele dinaintea morţii sale, Deunov a intrat într-o profundă transă mediumnică, în care a făcut o profeţie extraordinară cu privire la timpurile noastre zbuciumate. Iată ce i s-a transmis din astral, în 1944:

«Astăzi ne aflăm la frontiera dintre Kali Yuga şi Noua Eră în care intrăm. O uşoară îmbunătăţire se petrece în gândurile, sentimentele şi faptele oamenilor, dar în curând fiecare şi toţi vor fi supuşi Focului Divin, care îi va purifica şi pregăti pentru noua eră. Este ceea ce unii înţeleg prin „înălţare" sau „ascensiune". Câteva decade vor trece înainte ca acest Foc să vină pentru a transforma lumea, ridicând-o la o nouă moralitate. Aceste valuri imense vin din spaţiul cosmic şi vor inunda întregul Pământ. Toţi cei care vor încerca să se opună vor fi înlăturaţi şi duşi altundeva.

Totul va fi îmbunătăţit, elevat, iar gândurile, sentimentele şi faptele negative vor fi distruse. Viaţa voastră de astăzi este sclavie într-o grea închisoare. E aşa de mare păcat să vezi atât de multă inducere în eroare, atât de multă suferinţă, atât de multă neputinţă în a înţelege unde se află adevărata fericire!

vesti din viitor Tot ceea ce vă înconjoară se va prăbuşi şi va dispărea în curând. Nimic nu va mai rămâne din această civilizaţie perversă. Întregul Pământ va fi scuturat şi nicio urmă nu va rămâne din cultura sa greşită, ce-l menţine pe om în chingile ignoranţei.

Un NOU PĂMÂNT va vedea în curând lumina zilei, în câteva zeci de ani.

Munca va fi mai uşoară şi fiecare va avea timpul să se dedice activităţilor spirituale, intelectuale şi artistice. Problema raporturilor dintre bărbat şi femeie va fi în curând rezolvată în mod armonios, fiecare dintre ei având posibilitatea să-şi urmeze propriile aspiraţii. Relaţia dintre cupluri se va baza pe respect şi stimă reciprocă. Oamenii vor călători prin diferite câmpii stelare şi vor reuşi să atingă spaţiul intergalactic. Omul va studia felul în care funcţionează şi astfel va reuşi foarte repede să cunoască Lumea Divină şi să se unească cu Stăpânul Universului.

Noua eră este a celei de-a şasea rase, care va fi cea a IUBIRII. Un nou continent se va forma pentru ea. Se va ridica din Pacific, astfel încât divinitatea să-şi poată stabili sanctuarul pe această planetă. Nu există loc pe planeta Pământ care să nu fi fost murdărit de sânge de om sau animal; aşa că Ea trebuie să dea drumul unei purificări. Din cauza aceasta, unele continente vor trebui scufundate şi altele, ridicate din apă.

După această vreme de restrişte, oamenii vor înceta să mai păcătuiască şi vor găsi din nou calea virtuţii. Clima planetei noastre va fi moderată pe tot globul şi schimbări violente nu vor mai exista. Aerul va fi din nou pur, la fel şi apa. Microbii vor dispărea. Oamenii îşi vor aduce aminte de reîncarnările lor trecute şi vor fi încântaţi să-şi dea seama că sunt, în sfârşit, eliberaţi din condiţia lor anterioară.» 

BEST-SELLER ÎN FOILETON

Paramahamsa Yogananda tânăr

Autobiografia unui yoghin

Paramahamsa Yogananda (5 ianuarie 1893 - 7 martie 1952), a fost un yoghin şi guru indian care a iniţiat mulţi occidentali în învăţăturile despre mediaţie şi yoga, fiind primul guru indian de yoga care s-a stabilit definitiv în America, trăind aici din 1920 până în 1952. Cartea sa “Autobiografia unui yoghin” a inspirat multe generaţii să urmeze o cale spirituală de tip oriental.

Continuăm cu publicarea altui capitol interesant din această carte minunată.

Cap. 5   "Sfântul parfumurilor" îşi etalează minunile

Tânărul Yogananda se întâlneşte cu un sadhu care îi destăinuie secretul înţelepciunii. Apoi ajunge la un sfânt care materializa parfumuri şi alte obiecte şi plante, cu puterea conferită de Dumnezeu. (click pentru a citi capitolul)

ŞTIAŢI CĂ

În Bhutan, simbolul norocului este falusul lui Drukpa Kunley (un fel de guru Bivolaru al lor). A fost un „sfânt nebun” căruia îi plăceau femeile şi vinul şi încălca toate normele sociale. E pictat pe toate casele şi adorat ca moaştele sfinte, doar că nu-l pupă...

bhutan Bhutan 2 Bhutan 3

În Bhutan se spune că trăiesc cei mai fericiţi oameni din lume.

Comentariu: Nu contează în ce obiect, simbol sau fiinţă îţi investeşti credinţa, ci cât de tare te autosugestionezi.

Iar dacă nu poţi avea credinţă în absolut nimic, în viziunea nondualistă, înseamnă că te apropii de Sursa creaţiei. Ea recunoaşte că tot ce există este propriul Său vis cosmic, de care se bucură infinit, dar în care nu poate avea încredere, fiindcă e doar un vis, deci ireal.

R.A.P.

GHICITORI MUZICALE

Piano Puzzler

Un „piano puzzler” constă în interpretarea la pian a unei melodii bine-cunoscute audienţei, dar într-un stil cu totul diferit, specific unui compozitor de muzică cultă. Descoperirea melodiei ascunse în textura altui stil este o provocare care, odată rezolvată, îl bucură pe pasionatul de enigme. Desigur, auditoriul trebuie să aibă o solidă cultură muzicală clasică şi modernă pentru a găsi ambii termeni ai glumei muzicale.

Dacă doriţi să rezolvaţi „pe viu” astfel de ghicitori, ascultaţi săptămânal „Piano Puzzler” la yourclassical.org/podcast/piano-puzzler  Emisiunea se ţine de peste 20 de ani cu mare succes în America. Iar comentariile lui Bruce Adolphe, interpretul şi compozitorul lor, ajută la formarea unei culturi muzicale clasice într-un mod uşor şi plăcut. El mărturiseşte că geniile care l-au inspirat încă din adolescenţă să improvizeze astfel de mixuri rafinate au fost Victor Borge şi Leonard Bernstein.

Iată un exemplu de ghicitoare muzicală. Apăsaţi butonul "play", încercând să depistaţi: Ce melodie este şi în stilul cărui compozitor clasic? (Aflaţi rezolvarea dând click pe textul răsucit.)Asta-i viaţa

Cui îi pasă de creativitate?!
             

„Cum spun unii anatomiști, ochiul este partea cea mai expusă a creierului.” ~ Nichita Stănescu

„Când te scoli dimineaţa, crezi că ai părăsit visul şi te afli în realitate. Nici nu bănuieşti că te scoli într-un alt vis, starea de veghe. Mintea în totalitatea ei e visare, de la un capăt la altul. Starea ta reală, cea care nu se schimbă şi nu dispare niciodată, e prezenţa perpetuă din spatele minții. Dincolo de ea eşti tu, o nemărginire eternă, fără formă, ca un somn profund, dar perfect conştientizat. ” ~ Marius Creţu

„Toată structura socială religioasă este, de fapt, o armă împotriva noastră. Nu a fost gândită ca să ne ajute, ci ca să ne despartă de Dumnezeu. Şi o face cu succes.” ~ Marius Ghidel

Melodie optimistă orientală

Muzică armonioasă, în stil chinezesc, cu mantra sanscrită "Om Mani Padme Hum". Se ascultă cu plăcere, aducând bucurie în inimă...

Muzică de relaxare

de Peder B. Helland

Muzică relaxantă și calmantă pentru somn profund, meditație, relaxare și yoga, creată din simpla nevoie de a dărui din frumuseţea interioară.

OZN... Anul 2020. Un pilot se filma în timpul zborului pe deasupra Columbiei. Şi a apărut în aer un cub zburător negru, care n-avea ce căuta acolo, conform legilor fizicii.

PARANORMALUL

icon

Magia este o formă prin care Dumnezeu glumeşte cu oamenii. Straniu simţ al umorului are, nu-i aşa?!

icon

Ştiţi de ce magicienii nu devoalează niciodată secretul magiei lor? Fiindcă nici ei nu pot explica cum funcţionează, ştiinţific vorbind.

icon

Care este diferenţa dintre iluzionist şi magician? Iluzionistul ne face să credem că o iluzie este realitate, pe când magicianul ne face să credem că realitatea este o iluzie...

R.A.P.

Xavier Mortimer este unul dintre acei magicieni cu spectacole permanente în Las Vegas. E francez şi foarte simpatic. Cu alte cuvinte, levitaţia e o realitate...

Nu-ţi poţi goli mintea de gânduri în meditaţie? Priveşte cu sufletul la gură aventura din această filmare şi orice gând va dispărea. Atât e de simplu, fără meditaţie!

Parapsihologul Nina Petre la o televiziune

În seara zilei de 6 mai 2009 Nina şi Răzvan Petre au fost invitaţi în studioul televiziunii Kanal D pentru a purta o discuţie cu Luis Lazarus şi invitaţii săi în cadrul emisiunii de divertisment "Lazarus Show". Mai în glumă, mai în serios, aşa se făceau pe atunci emisiunile TV cu paranormali.

Astăzi nu se mai fac deloc, poate, fiindcă publicul nu mai este interesat. Gusturile şi modele sunt schimbătoare în această lume...

Alte filmări cu Nina Petre, în arhiva Spiritus >>

MELODII NEMURITOARE

"Septembrie"

Aurelian Andreescu şi Aura Urziceanu

Superba melodie "September", lansată de Harry Belafonte şi Nina Mouskouri, este interpretată în limba română de cântăreţii de talie internaţională Aurelian Andreescu şi Aura Urziceanu. Filmarea este veche, dar muzica aceasta rămâne mereu tânără.

POEZIE

MEMENTO MORI

Şi dacă tot murim pe lumea asta
hai să murim frumos, ca nişte prinţi
eroică şi tristă ne e casta
iar primăvara şi-a ieşit din minţi

Precum un viu avertisment al morţii
ne însoţeşte umbra pe pămînt
e un memento zilnic, luat în porţii
vendeta celor care nu mai sînt

Şi poate că aici e tocmai iadul
unui tărîm din alte galaxii
sîntem visaţi, noi sîntem doar răsadul
trimis în lung surghiun spre a trăi

Dar noi trăim? Îmi pare mai degrabă
cobai divinităţii că sîntem
e viaţa noastră broderia slabă
ţesută de păianjenul suprem

Noi am murit demult, din clipa-n care
s-a stins întîiul om în univers
iar naşterea e numai o eroare
ce se îndreaptă, tot mereu, din mers

Corneliu Vadim Tudor

Alte poezii de C.V.Tudor