<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


PORTATIVUL PE COMPUTER

Melodii originale create prin notaţie pe computer

Autor: RĂZVAN - ALEXANDRU PETRE

Introducere

Voi începe cu o mică povestioară despre importanţa portativului în muzică, adică scrierea notelor pe hârtie.

Una din cele mai celebre piese corale preclasice este Miserere de Allegri, compusă în prima perioadă a secolului 17. Ea se cânta numai în Capela Sixtină. Piesa devenise atât de faimoasă, încât Papa a interzis să fie cântată în afara Vaticanului, sporind astfel reputaţia corului papal. Abia când Mozart, în vârstă de 14 ani, a ascultat-o şi a pus-o pe portativ din memorie, piesa a devenit disponibilă publicului. Puteţi descărca de aici Miserere de Allegri.

Pentru cei care vor să se joace cu notele muzicale, cunoaşterea simbolurilor muzicale este obligatorie. De altfel, în gimnaziu, se studiază la disciplina "Muzică" (din câte ştiam). Pentru toţi cei care vor să asimileze modul de notare a sunetelor, s-au inventat de curând programe de computer care uşurează enorm scrierea şi, mai ales, înţelegerea lor. O variantă gratuită online poate fi găsită pe site-ul www.noteflight.com. Am folosit intens şi aplicaţia offline mai performantă de la musescore.org. Iată şi o listă completă cu aplicaţiile care scriu partituri, precum şi lista generală cu music-software.

Am folosit facilităţile oferite de www.noteflight.com şi apoi musescore.org pentru a transpune pe note câteva cântecele de-ale mele, pe care le-am compus în anii '80, pe timpul adolescenţei şi studenţiei mele. Pe vremea aceea, aveam destul timp să cânt la chitară şi să compun câte ceva. Mi-am dorit atunci să răspândesc aceste cântecele, dar nu prea am avut cum. Rămăsesem cu un fel de datorie karmică şi aşa am experimentat notarea computerizată simultan cu redarea muzicii.

Prima revelaţie am avut-o în anul 2010, când am descoperit programul KB Piano (un DAW simplu), cu ajutorul căruia am realizat primele cântece MP3, dintre care două originale, din tinereţe. Cineva care folosea un DAW (unde portativul capătă o altă formă) spunea că "pictează" muzica.

Avantajul imens al acestor aplicaţii este că reproduc sonor instantaneu notele scrise, astfel încât ai un control total asupra efectului muzical. În plus, poţi folosi multe instrumente, ceea ce ajută imaginaţia şi creativitatea. Pentru un amator într-ale muzicii, este o minune să vezi cum iese o melodie adevărată din nişte simple semne puse pe ecran.

Le recomand iubitorilor de muzică şi, în special, copiilor şi tinerilor. Este un "joc audio", care poate înlocui cu succes jocurile video, atât de acaparatoare şi chiar dăunătoare pentru cei mici. Joaca cu sunetele este mult mai favorabilă dezvoltării creierului, în special pe dimensiunea intuitivă şi spirituală. [vezi articolul "Copiii care se joacă pe computer riscă o demenţă temporară"]

Răzvan Petre, 2011

În ordine cronologică...

 

PRIMELE MELODII, REALIZATE CU "KB PIANO" (articol 2010)

1. "PE LÂNGĂ PLOPII FĂRĂ SOŢ"    varianta YouTube

2. "YESTERDAY"

3. "PĂSĂRILE DE FOC"

4. "APĂ PENTRU FIECARE"

CENACLUL "UNIMEA"
muzică generată de Inteligenţa Artificială pe versuri alese,
sub "bagheta" lui Răzvan Petre

NONDUALITATEA ÎN MELODII CELEBRE
creaţii artistice dedicate nondualităţii
realizate de Răzvan Petre

TRADUCERI DE TEXTE MUZICALE
articol de Răzvan Petre

UNIVERSUL MUZICII
multe melodii pentru suflet
selectate de Răzvan Petre

icon   SPIRITUS.ro vă recomandă:

Consiliere parapsihologică în probleme de viaţă

Clarvăzător NINA PETRE


Înregistrări video cu doamna prof. Nina Petre