Înapoi la prima pagină SPIRITUS


Filme artistice spirituale

   Toate titlurile (index general)

Documentare spirituale Documentare diverse Emisiuni TV

FILME ARTISTICE SPIRITUALE

 

Ofertă unică:  Consiliere parapsihologică în probleme de viaţă

 

FILME ARTISTICE SPIRITUALE

ultima actualizare a linkurilor: 6 mar 2024

 

NOSSO LAR (2010) - Căminul nostru

Francisco Cândido (Chico) Xavier a fost cel mai respectat medium din Brazilia, o poziţie de mare autoritate morală într-o ţară unde circa 32 de milioane de persoane au convingeri spiritiste. A publicat 450 de cărţi, al căror autor nu s-a recunoscut niciodată a fi, spunând că el doar a reprodus ceea ce îi dictau spiritele. Şi-a cedat toate drepturile de autor, începând cu prima sa carte.

În anul 1944 a apărut romanul "Nosso Lar", cel mai vândut volum al său. Este primul dintr-o lungă serie concepută de spiritul Andre Luiz. Romanul relatează despre primii ani trăiţi de spiritul dezîncarnat al medicului Andre Luiz într-o "colonie spirituală", un fel de oraş unde se strâng spiritele între încarnările succesive, cu scopul de a-şi continua lecţiile despre viaţă.

Autorul se prezintă ca un cercetător al lumii spirituale, traducând percepţiile sale într-o formă didactică, mai uşor de înţeles de oameni. Descrie în detaliu minunata colonie de ajutor spiritual Nosso Lar (Căminul Nostru), creată după concepţiile Spiritelor Superioare, în vederea acordării unei asistenţe permanente oamenilor şi spiritelor dezîncarnate.

Poate mai puţin înţeleasă în film este zona inferioară numită Umbral, pe care o vom explica prin cuvintele din carte: "Umbral este o zonă destinată pentru epuizarea energiei reziduurilor mentale. Sunt multe suflete ezitante şi ignorante, nu destul de pervertite pentru a fi trimise în colonii de corecţie mai cumplite, dar nici destul de nobile ca să fie conduse către planurile elevate." Umbral poate fi înţeles şi ca starea psihică în care spiritele nu reuşesc să se debaraseze de propriile proiecţii mentale nefaste sau idei fixe.

Nosso Lar" este un film ce ne prezintă în mod accesibil şi simbolic o realitate suprafizică, pe care, posibil, o vom întâlni după moarte. Este unul dintre puţinele pelicule ce descriu întâmplările unui suflet plecat în lumea de apoi, strădaniile sale de a se purifica de gunoiul mental acumulat în viaţa de om, munca sa continuă de a deveni folositor Universului. Filmul ne prezintă, simplu şi clar, fundamentele mesajului spiritist şi ne aduce în inimi un mesaj de optimism şi speranţă. Merită a fi revăzut de mai multe ori! (Răzvan Petre)

Vizionare online (1h 45 min)

Nosso Lar - subtitrat de Răzvan Petre în limba română  

  < sus >  

CHICO XAVIER (2010)

Film biografic despre celebrul medium Chico Xavier, care a contribuit mult la dezvoltarea spiritismului creştin în Brazilia, atât moral, cât şi material. El închidea ochii şi punea pe hârtie poeme, articole şi mesaje - aşa zisa scriere sub dictare spiritistă, denumită şi "psihografie". (Psihografia poate fi inspirată, semi-conştientă şi mecanică, după gradul de conştienţă al mediumului pe parcursul scrierii spiritiste. Pentru detalii citiţi Cartea Mediumilor, de Allan Kardec.) Cărţile lui Chico au consolat numeroşi oameni, au răspândit pacea, au stimulat filantropia creştină, având o imensă influenţă benefică asupra poporului brazilian. Pentru admiratorii săi fervenţi a fost un sfânt. Pentru increduli, un personaj curios ce îi punea pe gânduri.

Mai mult decât traseul unei vieţi particulare, pelicula ne prezintă câteva experienţe tipice trăite de un medium modern. Regăsim aici câteva teme universale, ingenios puse în contrapunct de regizor, cum ar fi: - credinţa respectuoasă, în opoziţie cu scepticismul vanitos; - încercările de a demasca "plagiatul şi escrocheria" de către ignoranţi într-ale spiritualităţii; - slăbiciunile omeneşti ale mediumului, în opoziţie cu marile adevăruri spirituale pe care el le transmite semenilor; - intoleranţa Bisericii, ca instituţie umană, în opoziţie cu sprijinirea ei de munca mediumului, ca instituţie spirituală; - puritatea viziunii spiritelor, în opoziţie cu cinismul şi pragmatismul societăţii contemporane; - suferinţele specifice mediumnităţii, în opoziţie cu lipsa unei recompense financiare juste, pe măsura efortului depus; - atacurile forţelor adverse invizibile, sub forme neaşteptate: violenţe, calomnii, trădări, boli, pierderi, energii negative etc.

Filmul este rafinat, plin de învăţăminte, de mare folos celor interesaţi de domeniul spiritual şi paranormal. (Răzvan Petre)

Vizionare online (2h)

Chico Xavier - subtitrat de Răzvan Petre în limba română  

  < sus >  

FILMUL SPIRITELOR (2011)

Această producţie braziliană tratează problemele complexe ale psihicului uman prin prisma înţelepciunii spiritiste. Aceasta doctrină este cel mai natural mod de a privi viata şi moartea, fără ostentaţie religioasă şi fără disperare atee. Filmul tratează subiecte delicate precum sănătatea psihică, depresia, tendinţele de sinucidere, boala grea şi moartea celor dragi, justiţia divină, existenţa vieţii după moarte şi comunicarea cu spiritele. Spiritismul nu este ceva exotic şi spectaculos. El face parte din viaţa noastră cotidiană atunci când primim inspiraţii pozitive şi un suport moral de a depăşi obstacolele. Spiritiştii brazilieni sponsorizează acţiuni umanitare concrete, cum sunt căminele pentru persoanele cu handicap "Andre Luiz".

Sunt prezentate personaje inexistente in filmografia românească - spiritistul dedicat (psihiatrul Levy) sau mediumul clarvăzător (şeful de pompe funebre) -, oameni des întâlniţi şi respectaţi în Brazilia... "FILMUL SPIRITELOR" parafrazează celebra carte de bază a doctrinei spiritiste - CARTEA SPIRITELOR. El surprinde esenţa ei, nu e o peliculă didactică, ci vorbeşte inimii, cu exemple de viaţă, despre iubire, pierdere, înţelegere între oameni, faptele de bine, urmărind transformarea interioară a unui tânăr care ia contact cu înţelepciunea spiritistă. El află că vicisitudinile vieţii sunt, de multe ori, urmările karmice ale unor fapte reprobabile, poate de mult uitate. Înţelegem mai bine ceea ce trăim pe propria piele, iar fericirea este rezultatul construirii binelui în propria persoană, în fiecare zi. Să ne bucurăm deci de momentele frumoase şi să învăţăm din clipele grele! (Răzvan Petre)

Vizionare online (1h 37 min)

O filme dos espiritos - subtitrat de Răzvan Petre în limba română  

  < sus >  

ŞI VIAŢA CONTINUĂ (2012)

După filmul spiritist de succes "Nosso Lar", brazilienii ecranizează o altă carte scrisă de mediumul Chico Xavier şi dictată de spiritul Andre Luiz. "ŞI VIAŢA CONTINUĂ" analizează încrengătura de legături karmice, afecte puternice şi fapte imorale în care sunt prinşi membrii a două familii. Personajele principale sunt Evelina şi Ernesto, răpuşi aproape simultan de aceeaşi boală necruţătoare. Se regăsesc în lumea spiritelor, unde se familiarizează cu noile realităţi subtile, îşi reconsideră viaţa petrecută în trup uman şi înţeleg complexitatea relaţiilor karmice dintre rudele şi prietenii rămaşi în lumea celor vii. Cele două spirite încearcă să-i ajute pe cei dragi cu sfaturi binevoitoare şi învaţă să-şi învingă pornirile sentimentale nepotrivite, preluate din viaţa lor terestră abia încheiată. În final înţelepciunea divină decide închiderea conturilor karmice într-un mod surprinzător: uciderea şi ura sunt compensate prin naştere şi iubire de prunci.

Un amendament la doctrina spiritistă: odată ce spiritul îşi recapătă amintirea vieţilor anterioare, el nu se va mai identifica exclusiv cu personajul ultimei vieţi abia încheiate, ci îşi va redobândi personalitatea universală. Deci spiritul nu este chiar aceeaşi persoană cu omul!

Personajele sunt inspirate din realitate. Merită să medităm la adevărurile spirituale desprinse din film şi să ne autoexaminăm gândurile şi comportamentul, pentru a evita greşelile comise de eroii peliculei. Ideea principală este că viaţa continuă şi după moarte, plină de entuziasm, speranţe, dar şi eforturi, realizări, în toate planurile Vieţii Cosmice, urmând Legile lui Dumnezeu, dintre care cea mai dură este Legea Karmei (a cauzei şi efectului). (Răzvan Petre)

Vizionare online (1h 39 min)

E a vida continua - subtitrat de Răzvan Petre în limba română  

  < sus >  

MAMELE LUI CHICO XAVIER (2011)

Mamele lui Chico Xavier" (2011) este un film brazilian bazat pe fapte reale dramatice din viaţa a trei femei şi mame.

Pictoriţa Ruth are un fiu ce se confruntă cu drogurile. Elisa compensează absenţa soţului dedicându-se integral creşterii fiului lor, Teo. Tănâra profesoară Lara trece printr-o dilemă legată de o sarcină neplanificată. Ele trăiesc experienţe puternice şi diferite, dar toate găsesc mângâiere şi speranţă alături de mediumul Chico Xavier.

Chico Xavier (1910-2002) a fost celebru în Brazilia, activând ca medium spiritist pe durata a multor decenii. Viaţa plină de abnegaţie pentru ajutorarea semenilor, modestia, bunul simţ şi înţelepciunea sa l-au făcut să fie considerat un model uman şi un Apostol al spiritismului creştin brazilian. A fost nominalizat în 1981 şi 1982 pentru acordarea premiului Nobel pentru pace.

Vizionare online (1h 49 min)

As Măes de Chico Xavier - subtitrat de Răzvan Petre în limba română  

  < sus >  

KARDEC (2019)

"KARDEC" (2019) este o dramatizare a biografiei lui Allan Kardec, fondatorul spiritismului modern de factură intelectuală. Un film ce recreează atmosfera de epocă, cu peisaje, costume şi un joc actoricesc de bună calitate.

Domnul Leon Rivail, un respectat profesor, descoperă şi cercetează ştiinţific fenomenul comunicărilor cu inteligenţe invizibile la mijlocul secolului 19. Iniţial, un sceptic ateu, se convinge treptat de adevărul existenţei spiritelor şi scrie o carte care va marca civilizaţia actuală, " Cartea spiritelor". Scopul său era de a educa omenirea că noi nu suntem formaţi doar din materie şi că avem cu toţii un scop: cel de a învăţa să iubim, pentru că viaţa nu moare niciodată. Acest tip de spiritism de provenienţă franceză a devenit foarte popular în Brazilia, unde la ora actuală are milioane de adepţi.

Filmul este educativ, înălţător şi subliniază lupta continuă dintre forţele binelui şi cele ale răului, care continuă şi astăzi în diverse forme.

Vizionare online (1h 50 min)

Kardec - subtitrat de Răzvan Petre în limba română  

  < sus >  

DIVALDO, MESAGERUL PĂCII (2019)

Dramatizare a biografiei unuia dintre cei mai mari mediumi şi educatori spiritişti ai Braziliei şi ai lumii: Divaldo Perreira Franco, de asemenea, un mare filantrop dedicat trup şi suflet ajutorării celor în suferinţă. Filmul prezintă scene de mare emoţie, frumuseţe şi elevare spirituală.

Obligat să se obişnuiască cu propria mediumnitate încă de la vârsta de 4 ani, Divaldo a fost respins de ceilalţi copii şi apostrofat de tatăl şi fraţii mai mari. La 17 ani, el decide să-şi folosească harul pentru a-şi ajuta semenii şi se mută în oraşul Salvador de Bahia, cu sprijinul mamei sale. Sub îndrumarea ghidului său spiritual, Joanna de Ângelis, Divaldo a devenit unul dintre cei mai importanţi mediumi ai tuturor timpurilor.

Un spirit răuvoitor l-a obsedat o mare parte a vieţii, provocându-i unele prejudicii. În urmă cu 400 de ani, spiritul actualului Divaldo i-a indus moartea unui coleg, om al Bisericii, al cărui spirit acum a dorit să se răzbune pe Divaldo. Pentru amănunte autobiografice, lecturaţi articolul "Masca de fier".

Deoarece fenomenul mediumnic pretinde o sensibilitate specială a corpului-minte, nu oricine poate fi medium. Mediumnitatea lui Divaldo prezintă mai multe aspecte, unele fiind predominante: psihofonia (vorbirea automată), psihometria (scrierea automată), clarviziunea (vederea spiritelor), claraudiţia (auzirea spiritelor), dedublarea în astral,
vindecările energetice şi xenoglosia (vorbirea în limbi străine necunoscute). (vezi şi "Cartea spiritelor" de Allan Kardec, capitolul 16/191)

De-a lungul unei activităţi de peste 7 decenii, Divaldo Franco a ajutat cu sfaturi din lumea de dincolo foarte multe persoane, a condus multe opere de binefacere, a ţinut mii de conferinţe în Brazilia şi pe toate continentele, a scris sub dictare spiritistă peste 250 de lucrări spirituale pe diverse teme şi în diverse stiluri. El este un exemplu incontestabil de medium misionar, demonstrând cum paranormalul pus în slujba Dumnezeului Binelui poate ilumina cugetele şi inimile oamenilor.

Vizionare online (1h 58 min)

Divaldo, O Mensageiro da Paz - subtitrat de Răzvan Petre în limba română  

  < sus >  

PREDESTINATUL - ARIGO ŞI SPIRITUL DR. FRITZ (2022)

Conform SPIRITISMULUI din Brazilia, orice boală are o motivaţie spirituală. Iar, când permite Dumnezeu, intervenţiile asupra corpului spiritual influenţează corpul fizic la nivel molecular. O intervenţie specială este CHIRURGIA PSIHICĂ, practicată în mai multe părţi ale lumii. În Brazilia, fenomenul chirurgiei spirituale a fost inaugurat de José Pedro de Freitas (1918–1971), cunoscut ca Zé Arigó. Au urmat şi alţii, precum Edson Queiroz sau João de Deus.

Zé Arigó a fost un medium în care se încorpora spiritul doctorului Fritz, decedat de mai mulţi ani. Arigó îl numea pe acest spirit „CHELUL”. În stare de transă, el tăia în carne vie cu un cuţit oarecare, fără a produce nicio durere pacientului. Putea opri sângerarea la voinţă şi nu apăreau infecţii, deşi nu folosea antiseptice. Prescria pe loc cele mai sofisticate reţete din farmacologia modernă, deşi nu avea decât trei clase primare. Instantaneu, dădea diagnostice exacte şi confirmabile, chiar şi fără a privi pacientul.

Spiritul dr. Fritz a tratat peste 300 de pacienţi pe zi timp de aproape 2 decenii. Iar Arigó nu a încasat niciodată bani pentru deranjul său fizic.
Împreună, au vindecat cazuri de cancer şi alte boli fatale, considerate fără speranţă de medici de renume.

Acest film biografic este inspirat din cartea Lui John G. Fuller "Arigo - The Surgeon of the Rusty Knife" (Chirurgul cuţitului ruginit), acesta fiind şi titlul filmului în limba engleză.

Vizionare online (1h 49 min)

Predestinado: Arigó e o Espírito do Dr. Fritz - subtitrat de Răzvan Petre în limba română  

  < sus >  

LASĂ-MĂ SĂ TRĂIESC (2016)

Luiz Sérgio este un spirit care a fost ales pentru o misiune importantă: să scrie câteva cărţi despre spiritism, printre care şi "Lasă-mă să trăiesc". El porneşte într-o călătorie iniţiatică în care va salva unele spirite aflate în zonele de tranziţie (planurile "umbrei"), acolo unde ele îşi plătesc păcatele. Luiz va întâlni cazuri de abandon şi respingere a feţilor şi va încerca să întărească legăturile dintre spiritele viitorilor părinţi şi copii.

Un film despre avort şi reîncarnare, bazat pe romanul spiritist "Deixe-me Viver", publicat în 1998 de către mediumul psihograf Irene Pacheco, fiind dictat de către spiritul lui Luiz Sergio, un tânăr student care a murit în 1973, la 23 de ani, într-un accident de maşină.

Regizorul şi scenaristul Clóvis Vieira a pregătit timp de 16 ani acest film şi l-a lansat în anul 2016. El apare în film ca personajul Dr. Zeus. După 3 ani, a murit în mod neaşteptat, lăsându-ne această moştenire spirituală. Poate că acum şi el îi ajută pe alţi cineaşti să continue crearea de noi filme spiritiste educative.

Vizionare online (1h 43 min)

Deixe-me Viver - subtitrat de Răzvan Petre în limba română  

  < sus >  

MANIKA, O VIAŢĂ MAI TÂRZIU (1988)

Pentru cei care nu cred în reîncarnare, această dramatizare le va trezi, poate, unele reflecţii profunde. Filmul relatează, într-un mod romanţat, cazul real al unei fete, Shanti Devi, născută în India în 1926. De la vârsta de 4 ani, ea a început să îşi amintească, cu multe detalii, viaţa sa anterioară, când fusese soţie a unui brahmin din Nepal şi murise cu un an înainte să se nască Shanti.

În film, Manika trăieşte într-un sat de pescari săraci din India, povestindu-şi viaţa sa anterioară plină de bogăţii, dar nimeni nu o crede. Până la urmă, părintele Daniel merge cu ea într-o călătorie în îndepărtatul Nepal. Acolo Manika îşi aminteşte trecutul, iar pentru preot este un prilej de a-şi împrospăta credinţa într-o formă nouă.

Vizionare online (1h 39 min)

Manika, une vie plus tard - subtitrat de Răzvan Petre în limba română  

  < sus >  

COPIII DE IERI (2000)

Unul dintre cele mai bune filme ale actriţei Jane Seymour, o muzică minunată în stil gaelic, peisaje frumoase, un scenariu excelent, după cartea autobiografică a lui Jenny Cockell.

Filmul se referă la reîncarnarea spiritului lui Mary, decedată în anii 1930 în Irlanda, în actuala Jenny din America. Ea intră spontan în transă, desenează locurile dintr-un orăşel irlandez, iar un hipoterapeut o convinge că nu e vorba de vise, ci de "amintiri". Ele o bântuie cu un scop, cel de a rezolva ceea ce Mary, antecesoarea, a lăsat neîncheiat. Făcând cercetări asidue şi trecând peste pistele false, în cele din urmă Jenny reuneşte familia destrămată a lui Mary, aducând bucuria în inimile lor şi ale noastre.

Chiar şi cine nu crede în reîncarnare va dori să o facă urmărind această poveste emoţionantă până la lacrimi, credibilă (deşi din domeniul paranormalului) şi care ne înalţă în alte sfere de gândire şi simţire.

Vizionare online (1h 28 min)

Yesterday's Children - subtitrat de Răzvan Petre în limba română  

  < sus >  

ISUS DIN NAZARET (1977)

Amplă evocare a vieţii, învăţăturilor şi suferinţelor lui Iisus Christos, de la naştere până la răstignire, impecabil realizată cinematografic. O distribuţie de excepţie. În rolul lui Iisus: Robert Powell. Regia: Franco Zeffirelli

Vizionare online (6h 11 min)

Jesus of Nazareth - subtitrare în limba română  

 

  < sus >  

VÂNZĂTORUL DE ILUZII (1992)

Jonas este un fals vindecător prin credinţă care păcăleşte oamenii cu promisiuni de miracole. În orăşelul în care poposeşte caravana sa găseşte un adversar în şerif, care însă nu îl poate împiedica legal să îşi desfăşoare spectacolul. Un băiat pe care îl îndrăgeşte reuşeste însă să îi schimbe total optica asupra credinţei în Isus. Şi se petrece un dublu miracol: vindecarea băiatului şi convertirea tăcută a falsului predicator...

Vizionare online (1h 43 min)

Leap of Faith (trad. Salt în credinţă) - subtitrare în limba română  

  < sus >  

GANDHI (1982)

Biografia lui Mahatma Gandhi, părintele naţiunii indiene moderne, interpretat de Ben Kingsley.

Adept al non-violenţei, Gandhi a realizat prima revoluţie paşnică din istorie. Arma sa a fost rezistenţa prin necooperare civilă cu asupritorii britanici. Pentru a câştiga lupta împotriva răului fără violenţă, el a ales să facă vizibilă nedreptatea. Perseverenţa tipic orientală a fost o altă armă imbatabilă, insuflând naţiunii indiene din propria sa putere de a răbda suferinţele. Albert Einstein spunea despre Mahatma Gandhi că "generaţiile viitoare se vor întreba dacă un astfel de om chiar a existat pe Pământ".

Vizionare online (3h 12 min)

Gandhi - subtitrare în limba română  

  < sus >  

OSTROV (2006)

Un film despre căinţă şi smerenie creştină.

Cuprins de remuşcări după un păcat de moarte, eroul se retrage într-un schit izolat din nordul Rusiei. După o viaţă modestă şi smerită, de adevărată pocăinţă, călugărul capătă unele capacităţi paranormale, cu care îşi ajută semenii, cu multă modestie şi discreţie.

Un Film purificator, un Film care poate salva suflete, un strigăt după Dumnezeu. Imposibil de uitat.

Vizionare online (1h 50 min)

Insula (trad.) - subtitrare în limba română  

  < sus >  

OUT ON A LIMB (1987)

Actriţa Shirley MacLaine îşi joacă propriul rol în această mini-serie de televiziune bazată pe autobiografia sa best-seller. După împlinirea vârstei de 40 de ani, ea începe o căutare de sine, intrând în contact cu dimensiuni ale spaţiului şi timpului care, pentru ea, până atunci, ţineau de ficţiune sau de ocultism.

Filmul are două părţi. Prima tratează legătura sa amoroasă cu un politician britanic cu care crede că s-a mai întâlnit în altă viaţă, iar a doua parte relatează călătoria sa în Peru. Mediumii din film sunt chiar cei pe care actriţa i-a vizitat în viaţa reală şi ei chiar intră în transă. O scenă fascinantă este şi cea în care Shirley are o experienţă de ieşire din corpul fizic (decorporalizare).

Vizionare online (4h)

"Pe o cracă" (trad.exactă), adică "În afara obişnuitului"

Obs: Fără subtitrare în limba română :(

  < sus >  

FRATE SOARE, SORĂ LUNĂ (1972)

Filmul este o dramatizare a vieţii Sfântului Francesco din Assisi. Regia: Franco Zeffirelli

La începutul secolului 13, Francesco, fiul unui negustor bogat, se întoarce bolnav din război. Se înzdrăveneşte treptat, dar nu mai este cel de odinioară, care îşi petrecea timpul prin taverne, în plăceri carnale. Cristos îi transformă total viaţa. Francesco renunţă la bogăţii, la familie şi porneşte la reconstruirea Bisericii din postura de "cel mai sărac dintre săraci".

În fiecare manifestare a naturii vede mila lui Dumnezeu şi Francesco are grijă să nu rănească niciun animal, insectă sau plantă. Curând, în jurul său se strâng mulţi oameni care doresc să formeze un nou Templu Spiritual pe Pământ. Va accepta oare opulentul Papă noul "ordin al cerşetorilor", a căror viaţă este închinată compasiunii şi păcii între fiinţe?

Vizionare online (1h 55 min)

Fratello Sole, Sorella Luna - subtitrare în limba română  

  < sus >  

LA VITA È BELLA (1972)

Un film despre speranţă. Regia: Roberto Benigni

În 1939, Guido se îndrăgosteşte nebuneşte de o femeie, cu care se şi căsătoreşte, fermecând-o cu apelativul de "Prinţesă", deşi ea era deja logodită cu un alt bărbat.

Filmul face un salt peste câţiva ani, când Guido împreună cu micul său fiu sunt duşi într-un lagăr de concentrare nazist. Soţia cere să fie şi ea luată, pentru a fi alături de familia sa, deşi nu era evreică. Ca să-şi protejeze psihologic fiul de sumbrul adevăr, tatăl îi spune că totul este un joc, iar cine îl va câştiga va primi un tanc. În final, Guido reuşeşte să-şi salveze soţia şi copilul.

Vizionare online (1h 55 min)

Viaţa e frumoasă - subtitrare în limba română  

  < sus >  

PAY IT FORWARD (2000)

Ca orice copil, Trevor crede în bunătatea fiinţei umane şi este hotărât să schimbe lumea în bine. Şi chiar reuşeşte.

O temă de studii sociale, primită de la profesorul său la şcoală, îi dă copilului ideea de a promova un "joc" prin care tu să faci 3 fapte bune la trei oameni străini, iar ei să nu te răsplătească pe tine, ci să facă, la rândul lor, 3 fapte bune altor persoane străine. Schema sa piramidală are un succes extraordinar şi este descoperită de un reporter, prins şi el în "joc".

Intervievat, Trevor spune că oamenii sunt prea temători să-şi schimbe propriile vieţi pentru a face din lume un loc mai bun pentru toţi. El însă dovedeşte ulterior că este dispus la sacrificul suprem pentru a-şi susţine iniţiativa. În final, mişcarea socială cuprinde întreaga ţară, sute de oameni venind să-l omagieze pe băiat. Film cu Kevin Spacey şi Helen Hunt...

Vizionare online (1h 57 min)

Dă mai departe (trad.) - subtitrare în limba română  

  < sus >  

PADRE PIO (2000)

Film biografic despre celebrul călugăr capucin PADRE PIO din Pietralcina, cunoscut prin faptul miraculos de a primi stigmatele de pe cruce ale Domnului Isus, ca şi prin harurile sale paranormale.

Vizionare online (3h 25 min)

Padre Pio - subtitrare în limba română  

  < sus >  

THE CELESTINE PROPHECY (2006)

Un tânăr pleacă într-o aventură în Peru, în căutarea unor manuscrise vechi, cunoscute drept "Profeţia de la Celestine". Este vorba de prezicerea unei transformări uriaşe în societatea omenească, o renaştere de natură pur spirituală. La început sceptic şi nesigur, eroul observă că, odată cu fiecare pas şi persoană întâlnită, el devine tot mai treaz, mai conştient de sine şi de lume... Această aventură în junglă este doar o metaforă a vieţii însăşi şi, mai ales, o metaforă a trezirii în iubire a întregii lumi. Filmul prezintă plastic multe idei bine-cunoscute de cei care studiază spiritualitatea.

Film, aparent, de acţiune, bazat pe cartea "Profeţiile de la Celestine" a lui James Redfield.

Vizionare online (1h 39 min)

Profeţiile de la Celestine - subtitrare în limba română  

  < sus >  

WHAT DREAMS MAY COME (1998)

După ce moare, Chris se regăseşte în Paradis, un loc atât de frumos, încât nici măcar nu l-ar fi putut visa. Totuşi, îi lipseşte soţia sa, rămasă pe Pământ. O vede şi încearcă să comunice cu ea, dar până la urmă ea se sinucide, mergând în Iad. Chris riscă totul în speranţa că o va putea aduce lângă el, în Rai.

Un film foarte frumos, emoţionant şi spiritual. Cu Robin Williams

Vizionare online (1h 53 min)

titlul românesc: O iubire fără sfârşit - subtitrare în limba română  

  < sus >  

THE SHIFT (2009)

Ambition to Meaning - Finding Your Life's Purpose

În acest docu-drama, învăţătorul spiritual Wayne Dyer îşi prezintă ideile legate de schimbarea perspectivei egotice cu una a Sinelui Divin, mai extinsă, relaxată şi inspirată. În paralel, filmul prezintă câteva poveşti de viaţă care exemplifică "momentul critic" generator al transformării interioare, de la Ambiţie la Sensul vieţii.

Vizionare online (2h)

Mutaţia lăuntrică - subtitrare în limba română  

  < sus >  

THE LAST MIMZY (2007)

Deşi este definit ca un "film science-fiction pentru copii", este mai de folos părinţilor, ajutându-i să îşi regăsească candoarea, credinţa în minuni, speranţa într-un viitor mai luminos pentru planetă, clădit pe fundamente spirituale. O peliculă bine realizată şi cu un mesaj optimist.

Vizionare online (1h 36 min)

Ultimul Mimzy - subtitrare în limba română  

  < sus >  

GROUNDHOG DAY (1993)

trad. exactă: Ziua marmotei

Un meteorolog este trimis pe teren pentru un reportaj despre o cârtiţă (marmotă) care prevede vremea. Trezindu-se a doua zi, observă cu stupoare că oamenii pe care îi întâlneşte spun exact aceleaşi replici şi fac exact aceleaşi lucruri ca şi cu o zi înainte. El este blocat în ziua respectivă, într-o buclă temporală ce se repetă tot mereu. La început, se foloseşte de acest avantaj, ştiind ce avea să se întample, pentru ca mai apoi să se creadă blestemat a-şi petrece toata viaţa în acelaşi loc. În final, devine un executant perfect al tuturor acţiunilor, fiindcă le repetase de atâtea ori, în cele mai diverse variante.

Aparent, o comedie excelentă, pe care o poţi revedea fără să te plictiseşti. Dar filmul are mai multe nivele de înţelegere. De exemplu, ne vorbeşte despre rutină sau despre lecţiile pe care refuzăm să le învăţăm de la viaţă şi de aceea le repetăm. Poate fi privit şi ca o metaforă spirituală foarte expresivă, dacă înlocuim zilele din film cu vieţile pe care le-am trăit prin reîncarnare. În fiecare viaţă am învăţat lucruri noi şi ne-am perfecţionat abilitatea de a trăi frumos şi intuitiv. La fel ca şi eroul acestui film minunat. Ieşirea din bucla temporală semnifică eliberarea de obligaţia reîncarnării într-un corp uman...

Obs: Groundhog se traduce prin "marmotă" (o veveriţă mare ce trăieşte pe pământ, în regiunile muntoase). Filmul a fost tradus prin "Ziua Cârtiţei", probabil fiindcă la acea dată românii nu erau familiarizaţi cu celălalt cuvânt. (Răzvan Petre)

Vizionare online (1h 41 min)

titlul românesc: Ziua cârtiţei - subtitrare în limba română  

  < sus >  

HEREAFTER (2010)

trad. exactă: Viaţa de Apoi

Drama "Hereafter" relatează poveştile paralele a trei oameni, care se confruntă în moduri diferite cu ideile de moarte şi viaţa de apoi. George este un muncitor nord-american din San Francisco, care dispune de capacitatea paranormală de a comunica cu spiritele celor decedaţi, dar refuză să se folosească de acest har şi să îşi deschidă o afacere ca medium împreună cu fratele lui, pentru ca îşi doreşte o existenţă obişnuită şi o femeie care să îl iubească. Marie este o celebră jurnalistă franceză care supravietuieşte în mod miraculos unui tsunami şi are viziuni despre viaţa de după moarte, motiv pentru care decide să scrie o carte despre experienţa la limită pe care a trăit-o. Marcus este un elev din Londra, care are un frate geamăn pe nume Jason şi o mamă dependentă de droguri, care îi creşte singură pe amândoi. După ce Jason este ucis într-un accident de maşină, Marcus caută cu disperare răspunsuri şi un medium, cu ajutorul căruia să intre în legătură cu spiritul fratelui decedat.

Vizionare online (2h)

titlul românesc: Dincolo de viaţă - subtitrare în limba română  

  < sus >  

CERCUL POEŢILOR DISPĂRUŢI (1989)

Un grup de elevi la o şcoală de renume, dar cu reguli foarte rigide, sunt inspiraţi de noul profesor de literatură să privească viaţa într-un mod proaspăt, chiar împotriva tiparelor conservatoare. Maestrul îşi invită discipolii pe un drum la capătul căruia stau minuni nedescoperite. Fiecare dintre ei reuşeşte, în felul său propriu, să se transforme în nişte oameni fără frică, sinceri, entuziaşti.

Vizionare online (2h 8min)

Dead Poets Society - subtitrare în limba română  

  < sus >  

CONVERSAŢII CU DUMNEZEU (2006)

Filmul "Conversaţii cu Dumnezeu" este povestea adevărată a lui Neale Donald Walsch, cel care a inspirat şi a schimbat în bine vieţile a milioane de oameni de pe tot întinsul planetei. Călătoria sa iniţiatică începe cu un accident de maşină şi pierderea slujbei, devenind treptat, dintr-un om obişnuit, un vagabond fără acoperiş deasupra capului, luptându-se să supravieţuiască. Iar când lucrurile păreau că se îmbunătăţesc, un nou eşec. Neale, furios şi amărât, îi scrie lui Dumnezeu nişte întrebări fundamentale. În ciuda neîncrederii sale, Neale chiar primeşte răspunsurile! Conversaţiile care urmează sfârşesc prin a fi un best seller, tradus în zeci de limbi...

Vizionare online (1h 44min)

Conversations with God - subtitrare în limba română  

  < sus >  

PREOTUL (2009)

Filmul "Preotul" i-a adus regizorului Vladimir Hotinenko câteva premii naţionale şi un omagiu din partea Bisericii Ruse. Bazat pe o poveste reală din timpul celui de-al doilea război mondial, relatează eforturile unui preot de a menţine pacea sufletească a enoriaşilor săi dintr-un sat leton, pe timpul ocupaţiei naziste. Misiunea sa este de a supravieţui, a salva civilii şi a păstra vie credinţa oamenilor. Dar el e doar un simplu om, contemplativ şi sensibil.

Cum să-ţi menţii încrederea în Dumnezeu în mijlocul unei lumi conduse de Anticrist? Personajul principal, preotul de ţară Alexandru, se strecoară printre ororile Războiului şi ale Bolşevismului, păstrându-şi nealterat crezul creştin în nobleţea inimii, lăsându-i pe cei puternici să-şi dispute puterea vremelnică. Poate că, parafrazând personajul, vremurile rele sunt "tocila" cu care ne ascuţim angajamentul pentru Bine. În acest sens, mesajul filmului este valabil şi pentru timpurile care se profilează la orizont.

Vizionare online (2h 05 min)

Preotul (Pop) - subtitrare în limba română  

  < sus >  

ÎNTÂLNIRI CU OAMENI REMARCABILI (1979)

George Ivanovitch Gurdjieff a fost un maestru spiritual iniţiat de înţelepţi ai tradiţiei sufite, un om care a reuşit să combine viziunea orientală cu cea occidentală, un mare vizionar. Filmul urmează naraţiunea cărţii cu acelaşi titlu scrise de Gurdjieff.  În "Întâlniri cu Oameni remarcabili" autorul îşi evocă adolescenţa sa, sub influenţa benefică a tatălui său şi a primului său tutore; apoi tinereţea sa, dedicată unei neistovite căutări a cunoaşterii reale şi universale. Călătorim în ţinuturile Transcaucaziei şi ale Asiei Centrale, în compania prietenilor săi din tinereţe – prinţi, ingineri, doctori, preoţi – oameni remarcabili nu prin aparenţa lor exterioară, ci prin ingeniozitatea, stăpânirea de sine şi compasiunea lor. Muzica filmului este compusă chiar de G. I. Gurdjieff. De asemenea, sunt prezentate câteva fragmente din dansurile sacre transmise de maestru elevilor săi. Scopul dansului era să-l înveţe pe dansator cum să-şi integreze în mod armonios centrele intelectual, sentimental şi instinctiv din fiinţa sa.

La baza sistemului predat de Gurdjieff se află următoarele idei:

omul este într-o stare de adormire, în care nu-şi foloseşte decât o infimă parte a forţei sale afective, mentale şi spirituale; el este atât de condiţionat de obiceiurile şi de prejudecăţile sale, încât toate reacţiile sale îi sunt total previzibile, el funcţionând la fel ca o maşină; omul-maşină este supus unei multitudini de legi ce-i determină existenţa; omul trebuie să ajungă să devină propriul stăpân folosindu-şi liberul arbitru şi aceasta nu se poate realiza decât printr-un proces de auto-observare şi de conştientizare.

"Omul este scindat într-o mulţime de "eu"-ri (subpersonalităţi). Dar fiecare dintre ele este capabil să acţioneze în numele Esenţei, să facă promisiuni, să ia decizii, să fie sau nu de acord cu ceea ce un alt "eu" ar avea de făcut. Aceasta este tragedia fiinţei umane." - G.I. Gurdjieff

Vizionare online (1h 42 min)

Meetings with remarkable men - subtitrare în limba română  

  < sus >  

PRINTRE NOI (2010)

Sub aparenţa unei drame suedeze realiste se ascunde o alegorie spirituală. Un accident grav, stupid îl face pe Ernst să se închidă în sine şi să nu mai creadă în nimic. Viaţa de cuplu este brusc invadată de haos. Acum intră în scenă Îngerul păzitor sau Spiritul. El vorbeşte într-un limbaj străin - al iubirii - pe care Cecilia îl înţelege imediat. Însă Ernst rămâne împietrit în durerea sa, păstrând o viziune rece, aparent raţională. Abia după ce bea ultima cupă a suferinţei, reuşeşte el să îşi deschidă inima pentru iubire. Şi atunci se petrece miracolul: din coma letală, copilul lor revine la viaţă. Căci viaţa nu e posibilă în absenţa iubirii.

Vizionare online (1h 30 min)

Änglavakt - subtitrare în limba română  

  < sus >  

MICUL PRINŢ (1974)

Fabulă muzicală pentru toate vârstele, după celebra carte omonimă a lui Antoine de Saint-Exupery. Frumoasele melodii aparţin autorului vestitei operete "My Fair Lady", F. Loewe.

Filmul ne prezintă o parabolă a apropierii noastre, ca adulţi "serioşi" ce suntem, de Copilul Divin care sălăşluieşte în fiecare dintre noi. El este Micul Prinţ, sau Spiritul ce ne dă viaţă, ne îndeamnă să cunoaştem lumea, cu bunele şi relele ei, dar păstrându-ne puritatea în fapte şi gândire, pentru că doar aşa ne putem bucura cu adevărat de frumuseţea vieţii, fără a tulbura armonia lumii. Micul Prinţ are soluţii la toate dilemele şi impasurile noastre, ne oferă mereu noi idei creative dacă învăţăm să îl ascultăm.

Puteţi aprofunda sensurile acestei celebre cărţi lecturând-o aici.

Vizionare online (1h 25 min)

The Little Prince - subtitrare în limba română  

  < sus >  

MOLOKAI - Povestea Părintelui Damien (1999)

Un trumf al spiritului asupra trupului!

Povestea adevărată a unui preot din secolul 19 care s-a oferit voluntar să meargă pe insula Molokai pentru a le oferi mângâiere şi ajutor leproşilor din insulele Hawaii. În peninsula Kalaupapa din această frumoasă insulă, bolnavii îşi duceau zilele total izolaţi de exterior, lepra fiind o boală contagioasă şi, pe atunci, nevindecabilă. Părintele Damien (născut în Belgia) a fost primul preot sosit printre ei. Deşi superiorul său îl avertizase să nu atingă pe nimeni, părintele şi-a riscat viaţa şi sănătatea, câştigându-le treptat încrederea localnicilor. Sub conducerea sa, s-au stabilit primele reguli de convieţuire civilizată, barăcile au devenit case, s-au organizat ferme şi şcoli. Cererile sale pentru ajutor au fost auzite de cei din exterior, mai puţin de ierarhia catolică. Până la urmă, şi părintele Damien a fost atins de boală. Dar asta l-a impulsionat şi mai mult să amelioreze condiţiile de viaţă ale - acum - "colegilor" leproşi. Pe atunci se credea - în mod total eronat - că lepra este stadiul final al sifilisului, contactat de hawaieni fiindcă ar fi fost un popor "murdar". Dar fiindcă un ales al Domnului s-a îmbolnăvit de lepră, imaginea publică de "necurăţenie" a hawaienilor a dispărut.

Mahatma Gandhi l-a numit erou şi l-a considerat o sursă de inspiraţie pentru campaniile sale sociale. Părintele Damien a fost canonizat de Biserică în anul 2009 şi spiritului său i se atribuie unele miracole de vindecare recente.

Vizionare online (1h 50 min)

Molokai: The Story of Father Damien - subtitrare în limba română  

  < sus >  

YES MAN (2008)

Un cuvânt poate schimba totul

Bazat pe romanul autobiografic omonim al scriitorului britanic Danny Wallace, filmul "Yes man" este o comedie spumoasă, care îl are în centrul acţiunii pe Carl Allen (interpretat de Jim Carrey), un bărbat plictisit de viaţa lui banală, un om ce se ascunde mereu de realitate, ce fuge de probleme în loc să le rezolve… un om fără viaţă, fără vise, fără dorinţe, un semi-robot, motiv pentru care a devenit foarte singuratic şi antipatic oamenilor din jurul său.

Din momentul în care se înscrie la un curs de auto-ajutorare a cărui singură regulă este aceea de a răspunde cu "DA" oricui, pentru orice solicitare, toată existenţa lui Carl se schimbă în sens pozitiv. Sloganul "DA este noul NU" îi influenţează viaţa în cele mai neaşteptate şi surprinzătoare moduri, bărbatul înţelegând însă şi faptul că orice lucru bun are un revers al medaliei.

Dacă eşti genul de om care nu mai iese din casă, prins într-o rutină, care a ajuns să nu mai răspundă la telefon, să nu mai aibă chef de nimic… atunci poţi face şi tu acest exerciţiu. Regula ar fi ca oamenii din jur să nu ştie că îl faci (pentru că-ţi vor cere să faci lucruri pe care chiar n-ar trebui să le accepţi).

"Yes Man" este o comedie romantică, fără a face exces de momente amuzante, dar abundă în optimism şi bună-dispoziţie. Lui Jim Carrey îi reuşeşte unul dintre cele mai bune, mai normale şi mai umane roluri. În concluzie, "Yes Man" este un film decent, inspirat, cu un mesaj foarte optimist: nu lăsa viaţa să treacă pe lângă tine!

Vizionare online (1h 44 min)

Yes Man - subtitrare în limba română  

  < sus >  

Salvat de Lumină (1995)

Film artistic bazat pe cartea cu acelaşi titlu de Dannion Brinkley. Subiectul său este experienţa în preajma morţii (NDE) trăită de autor, care i-a adus uimitoare revelaţii despre lumea de dincolo, precum şi o schimbare dramatică a felului său de a trăi.

În anul 1975, Dannion Brinkley a fost lovit de un trăsnet şi a murit. Când s-a trezit la morgă, totul era diferit pentru el. În acest interval de timp el a vizitat lumea de dincolo, s-a întâlnit cu îngeri şi a primit revelaţii referitoare la viitorul umanităţii. De atunci, multe din aceste revelaţii s-au împlinit deja.

Vizionare online (1h 30 min)

Saved by the Light - subtitrare în limba română  

  < sus >  

PRECUM ÎN CER (2004)

Un muzician celebru renunţă la carieră, din motive de sănătate, retragându-se în satul copilăriei sale, departe, în nordul Suediei. Acolo încearcă să redescopere bucuria lucrurilor simple, pe care le uitase. Drumul său se întretaie cu dorinţa intensă a câtorva localnici de a se perfecţiona în arta cântului. Întâlnirea lor este o provocare pentru toţi, atât pentru perfecţionistul în căutarea simplităţii, cât şi pentru oamenii simpli în căutarea elevării spirituale. Pe măsură ce geniul prometeic al marelui muzician le deschide sufletul, oamenii încep să se descopere şi să-şi facă ordine în viaţă, în timp ce sensibilul căutător al absolutului începe să îi înţeleagă şi să îi IUBEASCă. Personajele sunt bine alese şi reflectă - în scene concentrate, semnificative, condimentate pe alocuri cu umor scandinav - un întreg univers al psihologiei şi problemelor umane. Până la urmă, pasiunea pentru muzică şi dorinţa de înălţare se dovedeşte mai puternică decât obstacolele ce se ivesc, deloc puţine. Un film minunat, captivant şi imprevizibil, plin de iubire pentru semeni!

Un moment emoţionant este cântecul Gabriellei, care aduce fiorul "Cerului" printre pământeni (secvenţă din film). "Gabriella's Song" a devenit un şlagăr internaţional. Iată-l interpretat live chiar de actriţa din film, Helen Sjöholm, alături de orchestra condusă, la pian, de compozitorul Stefan Nilsson.

Vizionare online (2h 05 min)

Så som i himmelen (As it is in Heaven) - subtitrare în limba română  

  < sus >  

ZEN - viaţa Maestrului Dogen (2009)

Dogen (1200-1253) a fost un mare iluminat şi reformator religios, care a adus din China esenţa învăţăturii lui Buddha: meditaţia, numită Zen în japoneză. Dogen găseşte în Japonia nu numai discipoli, ci şi duşmani, adepţii vechilor curente budiste. Curajul, credinţa nestrămutată şi perseverenţa, cu toate sacrificiile inerente, au făcut din Dogen unul din marii invăţători ai Asiei, el fiind sursa de inspiraţie pentru milioane de budişti Zen din lumea întreagă (şcoala Soto). Ultimii ani şi i-a petrecut în Templul Eihei-ji.

Meditaţia Zen înseamnă să alungi orice gând din minte. Ea este practica şi scopul. Rezultă o mare claritate a conştiinţei, care nu mai este tulburată de nenumăratele gânduri fără rost. Iluminarea (satori) este acea experienţă spirituală în urma căreia adeptul capătă puterea şi înţelepciunea de a nu se mai identifica cu trupul sau mintea sa. Dogen învăţa că Zen se poate obţine doar stând în postura de meditaţie (zazen) şi acceptând totul (suspendându-ţi judecăţile critice şi lăsând cuvintele, imaginile, ideile să treacă pe lângă tine, ca nişte străini).

Filmul superb, cu o muzică minunată, este aproape o meditaţie în sine. Te îndeamnă să te opreşti puţin din graba zilnică şi să apreciezi lucrurile din jurul tău, frumuseţea lumii şi sinele de Buddha care zace în tine, aşteptând să îl descoperi.

Vizionare online (2h 07 min)

Zen - subtitrare în limba română  

  < sus >  

AUDREY ROSE (1977)

O fetiţă în vârstă de cinci ani - Audrey Rose Hoover - şi mama ei mor într-un accident de maşină, în vreme ce, în imediata apropiere, se năştea Ivy, fiica lui Janice şi Bill Templeton. Câţiva ani mai târziu, Ivy începe să aibă coşmaruri. Un străin, Elliot Hoover, îi vizitează pe soţii Templeton, le povesteşte despre tragicul accident în care şi-a pierdut soţia şi copilul şi le mărturiseşte convingerea că fiica lui s-a reîncarnat în Ivy... Din momentul în care începe să o urmărească pe fată, părinţii acesteia sunt mai întâi nedumeriţi, după care devin îngroziţi, ca într-un adevărat thriller psihologic.

Putem spune că adevăratul personaj al acestei drame pline de suspans este chiar doctrina reîncarnării sufletului.

Vizionare online (1h 53 min)

Audrey Rose - subtitrare în limba română  

  < sus >  

AGORA (2009)

Filmul "Agora" al regizorului Alejandro Amenábar, spectaculos şi tulburător, prezintă publicului o privire rafinată într-o lume puţin cunoscută - oraşul Alexandria din antichitatea târzie. În secolul 4 d.Hr., faimoasa scriitoare şi filozoafă neoplatonistă Hypatia din Alexandria, astronom şi matematician de geniu, le împărtăşea discipolilor ei, veniţi din toată lumea antică, din cunoştinţele tainice ale vieţii şi cosmosului. Dar certurile religioase ajung şi la zidurile celebrei biblioteci. Munca ştiinţifică a fermecătoarei şi demnei Hypatia nu era pe placul multor ignoranţi, care considerau că se ocupa cu "cititul stelelor şi magia demonică". Acuzată de unii creştini că îl influenţa pe Orestes, prefectul oraşului (un creştin moderat şi educat), care avea un conflict deschis cu Chiril, patriarhul creştin al Alexandriei (un om impulsiv şi conservator), ea cade pradă dorinţei oarbe de răzbunare a gloatei. Cu acea ocazie a avut loc şi distrugerea unei mari părţi din faimoasa Bibliotecă din Alexandria, care era pe acea vreme echivalentul informaţional al internetului de azi. Moartea ei (anul 415) a marcat şi decăderea vieţii intelectuale a cetăţii Alexandria - oraş a cărui măreţie nu era întrecută decât de Roma.

[Accesaţi informaţii istorice detaliate la http://en.wikipedia.org/wiki/Hypatia]

Această frescă istorică nu trebuie considerată un atac la adresa creştinismului, ci o relatare a unor fapte regretabile care s-au repetat de nenumărate ori în decursul istoriei şi care, de fiecare dată, au adus regresul societăţii (să ne amintim de Evul Mediu întunecat, de cruciade şi de "Sfânta" Inchiziţie).

Vizionare online (2h 08 min)

Agora - subtitrare în limba română  

  < sus >  

LUPTĂTORUL PAŞNIC (2006)

Un izvor de înţelepciune şi profunzime, "Peaceful Warrior" este un omagiu adus puterii spiritului uman de a trece peste limitele impuse de forţa destinului şi de a construi lucruri semnificative în viaţă. Ecranizarea cărţii "Calea luptătorului paşnic" de Dan Millman este un film metaforă. El povesteşte despre un gimnast talentat care suferă un accident, dar se ambiţionează să revină în arena sportivă, folosindu-şi puterea minţii pentru a realiza acest adevărat miracol. De fapt, filmul ne vorbeşte despre noi înşine, fiecare spectator! Noi suntem - sau ar trebui să fim - luptătorul paşnic, cel care se luptă cu limitele şi nefericirea propriului ego.

Eroul nostru se întâlneşte cu un maestru spiritual care încearcă să îl înveţe regulile înţelepciunii, deseori contrare stilului de viaţă "normal". Acest maestru pare coborât din legendele Orientului îndepărtat, întruchipând o perfecţiune mascată de multă modestie. Dialogurile dintre ei pot fi considerate discuţii între mintea comună, limitată şi Mintea iluminată, vizionară. Antrenamentul luptătorului paşnic, descris de Dan Millman, parcă este scos din " Manualul Războinicului Luminii", de Paulo Coelho, sau din învăţăturile lui Eckhart Tolle. La un moment dat, ego-ul lui Dan se revoltă împotriva maestrului neînţeles. Dar refuzând înţelepciunea, discipolul decade la nivelul gregar, supus propriei karme şi neputinţe. Accidentul de motocicletă este urmarea aproape firească la răzvrătirea sa absurdă. Abia când toate planurile sale se risipesc în vânt, Dan începe să simtă dorinţa fierbinte pentru gândirea profundă. Este memorabilă secvenţa din film când el se desparte de vechiul Dan, simbolizând eliberarea de trecut şi ego.

În final, după ce discipolul a asimilat toată înţelepciunea, maestrul exterior dispare, nemaifiind necesar. Ştiinţa iniţiatică a fost deja primită de Supraconştiinţa adeptului. Ea este vocea interioară a fiecăruia dintre noi, care ne conduce pe drumul către împlinirea misiunii noastre personale pe acest pământ. Ar fi ideal să o auzim cu toţii cât mai des, cât mai clar şi să îi urmăm indicaţiile spirituale, spre binele şi armonia generală. (Răzvan Petre)

Vizionare online (1h 55 min)

Peaceful Warrior - subtitrare în limba română  

  < sus >  

CASA SPIRITELOR (1993)

Distins cu numeroase premii literare, romanul Casa spiritelor, în stilul realismului magic, a fost adaptat pentru marele ecran în 1993, cu o distribuţie de excepţie: Meryl Streep, Winona Ryder, Jeremy Irons, Glenn Close şi alţii. "Cu acest roman spectaculos, Isabel Allende devine prima femeie care se alătură clubului, până acum exclusiv masculin, al marilor autori latino-americani." (New York Times Book Review)

Plasată în Chile, acţiunea filmului redă povestea familiei Trueba pe durata a 50 de ani, în centrul căreia stau Esteban cel dur şi Clara cea angelică. Perioada dictaturii militare a generalului Pinochet este zugrăvită în câteva cadre esenţiale.

Un film emoţionant, învăluit de mister şi realism, în care ne surprind sensibilitatea mediumnică şi puterile paranormale ale Clarei... o operă cinematografică de neuitat, o frescă magică pentru suflet şi minte.

Vizionare online (2h 20 min)

The House of the Spirits - subtitrare în limba română  

  < sus >  

RAIUL E REAL (2014)

Un film frumos regizat de Randall Wallace, după cartea autobiografică a pastorului creştin Todd Burpo. Băieţelul pastorului, Colton, i-a mărturisit tatălui său experienţa petrecută în Rai în timpul unei intervenţii chirurgicale, dându-i amănunte care nu puteau fi imaginate de un copil de 4 ani. Acest fapt îl face pe Todd să cerceteze dacă el a halucinat sau chiar a avut o experienţă-în-preajma-morţii (Near Death Experience). De fapt, este chiar o luptă interioară a pastorului cu propria sa necredinţă ascunsă în mintea pragmatică a omului de azi. Proba finală a verităţii o primeşte în finalul filmului, când Colton recunoaşte în portretul lui Isus (aşa cum l-a văzut într-o viziune o celebră fetiţă-pictoriţă numită Akiane), imaginea persoanei care l-a întâmpinat în Rai.

Vizionare online (1h 30 min)

Heaven Is for Real - subtitrare în limba română  

  < sus >  

HANUSSEN (1988)

Un film în care se amestecă biografia cu ficţiunea despre Erik Jan Hanussen, celebrul hipnotist, telepat, clarvăzător din perioada Germaniei interbelice. Hanussen, fiul unor artişti, a crescut de mic în atmosfera teatrului, ceea ce l-a ajutat să performeze ca cititor de gânduri, fascinator şi profet. E posibil ca aceste daruri să i se fi trezit după ce a fost rănit în timpul Primului Război Mondial, când a fost tratat şi încurajat de psihiatrul Bettelheim, cu care a devenit prieten. A cunoscut gloria publicului şi respectul elitelor politice, militare şi din afaceri. Se pare că de la Hanussen a învăţat Hitler tehnicile retorice prin care acesta electriza audienţa.

Filmul lui Istvan Szabo descrie succint atmosfera decadentă şi ascensiunea nazismului pe fondul nemulţumirii maselor, iar actorul carismatic Klaus Maria Brandauer interpretează excelent acest rol. Suntem avertizaţi împotriva pericolului atragerii senzitivului în culisele puterii vremelnice şi abuzării neînţelepte de abilităţile sale paranormale.

Vizionare online (1h 51 min)

Hanussen - subtitrare în limba română  

  < sus >  

DUMNEZEU NU E MORT (2014)

Un film foarte frumos despre credinţa şi necredinţa în Creatorul Suprem, despre curajul de a-ţi afirma credinţa cu orice risc, în ciuda prejudecăţilor semenilor.

Un profesor de filosofie dintr-un campus universitar vrea să îşi impună ateismul său studenţilor, scutindu-i de o parte a materiei de examen în schimbul recunoaşterii că "Dumnezeu este mort" (faimosul citat al filosofului Nietzsche), adică nu există. Un student creştin decide să-l combată cu argumente filosofice, deşi întâlneşte o neaşteptată ostilitate din partea celor dragi, ca să-l facă să renunţe. Dar inspiraţia divină îl ajută să meargă până la capăt şi să îl învingă în disputa filosofică pe marele profesor.

Este un film inspirat din cazuri reale în campusuri americane, când studenţii creştini au provocat schimbarea politicilor de dezbatere şi liberă exprimare, împotriva discriminării religioase.

Vizionare online (1h 52 min)

God's Not Dead - subtitrare în limba română  

  < sus >  

UNDEVA, CÂNDVA (1980)

O poveste de iubire imposibila, după un scenariu fantastic - un film minunat, de nota 10+ ! Actorii, peisajele, costumele, muzica, toate ne ating la suflet şi ne transformă în persoane mai bune, mai calde, mai iubitoare. Este o peliculă de referinţă care trebuie văzută şi revăzută!

Un autor de piese de teatru este marcat de întâmplări şi coincidenţe stranii. Foloseşte autohipnoza pentru a călători în timp şi a se întâlni cu actriţa al cărei portret îl fascinează. Întâlnirea fatidică are loc, dar povestea de dragoste frumoasă şi pură este interzisă de cerbicia impresarului, care, de fapt, voia doar să o protejeze de şocul pe care ea urma să-l sufere şi despre care avusese o premoniţie.

Deşi filmul se bazează pe ipoteza neverosimilă a călătoriei fizice în timp, aceasta este doar un pretext pentru a pune în scenă emoţia extraordinară a întâlnirii a două suflete-pereche. Suntem atenţionaţi despre misterul care pluteşte permanent deasupra banalităţii şi care poate oricând coborî în viaţa cotidiană.

Vizionare online (1h 52 min)

Somewhere in Time - subtitrare în limba română  

Marea iubire - întâlnirea cu sufletul pereche

Ce sunt sufletele-pereche? La un anumit moment al evoluţiei lor cosmice, un spirit masculin şi altul feminin care şi-au format o personalitate foarte asemănătoare sunt legate energetic între ele, printr-un soi de legământ frăţesc, pentru a se ajuta reciproc de-a lungul lanţului reîncarnărilor.

Lumea spiritelor este foarte bine structurată în planuri şi subplanuri energetice, pe baza rezonanţei vibraţiei lor. Cu cât spiritele sunt mai asemănătoare ca vibraţie, cu atât se simt mai bine împreună. Fenomenul este dus la extrem în cazul spiritelor-surori, care sunt aproape identice. Din momentul înfrăţirii, ele primesc un ajutor care le uşurează şi le grăbeşte evoluţia spre perfecţiune.

Niciodată cele 2 spirite-surori (sau suflete-pereche) nu se încarnează împreună, ci unul rămâne de strajă în planul astral, cu titlul de „înger păzitor”. De aceea se spune că marile iubiri nu se pot împlini decât după moarte... Rareori apar derogări de la această regulă, căci sufletul-pereche oglindeşte perfect nu numai calităţile, ci şi defectele proprii, care devin prea greu de suportat pentru amândoi, iar totodată despărţirea este nedorită de niciunul.

Dar atunci, cum ne putem întâlni sufletul-pereche? Una din posibilităţi este VISUL. Câteodată avem vise minunate, ca urmare a întâlnirii în planul astral cu fratele/sora spirituală. Revenim în stare de veghe cu inima plină de iubire, ca atunci când suntem îndrăgostiţi lulea.

Alta posibilitate este o MARE IUBIRE PĂMÂNTEASCĂ, când am putea crede că ne-am întâlnit sufletul-pereche. Din păcate, se întâmplă nu rareori ca sentimentul minunat de îndrăgostire (fluturi în stomac, pieptul plin de energie, fericire permanentă etc) să se stingă după o perioadă mai mică sau mai mare. Cei doi constată într-o zi că nu se mai iubesc şi că acum trebuie să tragă la o căruţă cam grea.

Unde s-a dus marea iubire şi cum a apărut ea? Se pare că bieţii muritori au fost conduşi de forţe invizibile să se unească, iar apoi au fost lăsaţi singuri, să se pună de acord prin propriile puteri.

Simţim că ne îndrăgostim atunci când spiritul-frate se aşază în aura partenerului nostru fizic. Acesta din urmă ne atrage irezistibil, printr-un magnetism spiritual. Deci în fenomenul îndrăgostirii pure sunt implicate 4 entităţi: cei doi muritori şi spiritele lor surori. Când spiritele-surori pleacă de lângă parteneri, în urma iubirii copleşitoare poate rămâne doar atracţia fizică, rutina, nefericirea sau prietenia sinceră...

Răzvan Petre, 9 nov 2015

  < sus >  

Serial TV: PROOF (DOVADA) (2015)

De milenii, oamenii de știință și filosofii din lumea întreagă au căutat răspunsul la o întrebare importantă: moartea este, cu adevărat, sfârșitul sau ne așteaptă altceva dincolo? Acum, un chirurg genial este pregătit să afle răspunsul în noua dramă TNT, „Dincolo de moarte” (Proof).

Jennifer Beals joacă rolul lui Carolyn Tyler, care recent a fost devastată de suferința pierderii fiului ei adolescent și a căsniciei sale. Carolyn este convinsă de Ivan Turing, un inventator miliardar, să investigheze cazurile de reîncarnare, experimente la limita cu moartea, dar și alte fenomene, totul în căutarea dovezii că moartea nu este sfârșitul.

Pentru Carolyn căutarea răspunsului este atât o călătorie științifică, cât și o călătorie personală și emoțională, dat fiind faptul că moartea fiului ei nu îi dă pace.

filmeserialeonline.org/proof (10 episoade)

Proof - subtitrare în limba română

Detalii tehnice despre film pe IMDB.com

  < sus >  

MIRACOLE DIN CER (2016)

Annabel este o fetiţă de zece ani care se îmbolnăveşte brusc de o boală gravă, fără remedii medicale, care îi dă dureri groaznice. Părinţii sunt torturaţi de grijă şi neputinţă. Câţi dintre noi ar rezista psihic când copilul îl anunţă vlăguit că vrea să meargă în Rai, pentru că nu mai suportă durerea?! Câţi şi-ar mai putea păstra speranţa şi credinţa în Divinitate într-o asemenea situaţie?! Iar Annabel moare, din pricina unui accident la joacă.

Dar ea revine la viaţă, printr-un miracol divin. Este un prilej pentru mama sa şi pentru noi de a conştientiza cu toţii miracolele de care ne bucurăm zilnic, deşi trec neobservate, ca şi cum ni s-ar cuveni. Filmul este foarte realist, cu un mare impact emoţional ce te ţine lipit de ecran. De remarcat şi jocul extraordinar al actriţei Jennifer Garner. Filmul este bazat pe o poveste reală, publicată în 2015, iar în ultimele cadre apar chiar persoanele ce au trăit această dramă.

Vizionare online (1h 45 min)

Miracles from Heaven - subtitrare în limba română  

  < sus >  

WIT (Prezenţă de spirit) (2001)

Piesa de teatru " WIT", de Margaret Edson, ca şi adaptarea pentru televiziune, cu magnifica Emma Thompson, a primit premii importante (Pullitzer, Emmy). O realizare artistică perfect echilibrată, dramatică fără exagerări, profund emoţională, fără sentimentalisme, fără clişee.

Vivian, o eminentă erudită specializată în poetul metafizic John Donne (1572-1631), află subit că este în stadiul terminal de cancer. Începe un tratament agresiv experimental şi îşi petrece ultimele luni de viaţă în rezerva unui spital. Are acum suficient timp să-şi înţeleagă excesele şi lipsurile, că erudiţia şi inteligenţa sa lingvistică (wit) i-au creat o falsă superioritate - căci boala, prin degradare şi durere, ne uniformizează pe toţi.

"Sonetul sacru nr.10" al lui John Donne, latimotivul piesei, este o reflecţie metafizică asupra morţii, de care Vivian se apropie vertiginos ("Moarte, nu fii mândră, chiar dacă unii te numesc puternică şi înfiorătoare, căci nu eşti aşa... Moarte, tu vei muri"). Ea cunoştea până la virgulă opera marelui poet, dar abia în agonie îşi dă seama că abordase subiectul morţii doar abstract, superficial, deci total inutil pentru ea personal. Tot aşa de abstract este privită ea însăşi de medici, interesaţi mai mult de rezultatele clinice decât de fiinţa umană.

Similar, mulţi căutători abordează spiritualitatea doar mintal şi rămân la suprafaţă. Într-o grea încercare a vieţii li se poate nărui toată "credinţa" şi, mai ales, aerele de superioritate.

Emma Thompson joacă magistral, ţintuindu-ne magnetic în faţa ecranului până la sfârşit. Solilocviile sale sunt presărate deseori de un umor subtil, poate ca o armură intelectuală contra grozăviei în desfăşurare. Personajul interpretat de geniala actriţă foloseşte cuvintele limbii engleze într-un mod inventiv, haios (wit).

Filmul este o cronică dură a unei tragedii anunţate, abordată realist, frust, fără muzică de fundal (excepţie, câteva pasaje din simfonia a 3-a de Gorecki). "Curajoşii" care îl vor urmări vor avea însă o experienţă nepreţuită şi neuitată. Se vor maturiza subit, ca şi Vivian. Iminenţa morţii se adresează întotdeauna altora, niciodată "mie", iar să fii pus în aceeaşi cameră cu cineva căreia i se întâmplă imposibilul şi îţi vorbeşte personal, este un lucru devastator pentru ego. E mai "horror" decât orice film, fiindcă e real şi se întâmplă mereu.

"WIT" (Vorbe de duh) - O dramă care te va face să te simţi mai viu, mulţumind pentru fiecare zi în care te trezeşti sănătos.

Vizionare online (1h 35 min)

Wit (Prezenţă de spirit) - subtitrare în limba română  

  < sus >  

SACRIFICIUL, de Andrei Tarkovsky (1986)

Ultimul film al unuia dintre cei mai mari creatori din istoria cinematografiei, Andrei Tarkovski, SACRIFICIUL este o splendidă alegorie despre regăsirea spiritualităţii într-o lume sufocată de valori materiale şi violenţă.

Personajul principal este Alexander, care se bucură în mijlocul naturii de fiul său, căruia îi rosteşte un monolog filosofic. Bucuria momentului aniversării sale este spulberată de o ştire de la radio care anunţă un eveniment apocaliptic (războiul nuclear) şi, probabil, anihilarea totală a lumii. La auzul cumplitei veşti, într-un acces de furie, Alexander Îl imploră pe Dumnezeu să nu permită o asemenea nenorocire, promiţându-I că este dispus să renunţe la orice pentru a evita distrugerea. Pentru viitorul omenirii, eroul e gata să-şi sacrifice propriul rai, îndelung şi minuţios construit.

Prin vocea personajului cheie - în fapt, un alter ego al regizorului - ca şi prin mulţimea de elemente vizuale (bălţi, noroi, frig, îmbrăcăminte sumară, încăperi decorate minimalist, filmări în penumbră) ni se vorbeşte despre decăderea omului moral într-o modernitate preocupată doar de prelungirea propriei efemerităţi. Muzica de flaut hotchiku, precum şi strigăturile joik punctează atmosfera stranie, apăsătoare, iar momentul culminant al sacrificiului este însoţit de acordurile sacrale ale muzicii lui Bach (din oratoriul-capodoperă "Matthäus Passion", aria "Erbarme dich, mein Gott, um meiner Zähren Willen!" - "Îndură-Te de lacrimile mele, Doamne!" -, ilustrând mâhnirea lui Isus din Matei 26:39).

Cu toate că tema vizibilă a filmului este cea apocaliptică, în plan mistic "Sacrificiul" este centrat în jurul tainei re-naşterii, a naşterii "omului nou". Un film tulburător şi memorabil, care-şi lasă amprenta în sufletul spectatorului...

Vizionare online (2h 20 min)

Offret - Sacrificatio - subtitrare în limba română  

  < sus >  

OMUL CARE CUNOŞTEA INFINITUL (2015)

Un film care ne emoţionează şi ne înnobilează sufletul despre viaţa şi cariera academică a genialului matematician indian Srinivasa Ramanujan şi prietenia cu mentorul său, eminentul şi excentricul profesor Hardy de la Universitatea Cambridge.

Este povestea incredibilă a unui geniu unic şi deseori neînţeles, ale cărui teorii matematice au revoluţionat şi continuă să revoluţioneze lumea ştiinţifică. De exemplu, funcţia lui Ramanujan (cu cele 24 de moduri ale sale, fiecare corespunzând unui tip de vibraţii ale stringului), dă consistenţă actualei teorii a superstringurilor. Un alt exemplu, abia în anul 2002 a fost demonstrată o teorie visată de Ramanujan pe patul de moarte, în 1920, la 32 de ani, care poate fi acum folosită la explicarea comportamentului găurilor negre din cosmos. (sursa)

Cum adică "visată"? Conform propriilor mărturisiri, inspiraţiile geniale îi veneau de la Zeiţa tutelară a familiei sale hinduse, uneori primind pe ecranul mental viziuni cu conţinut matematic complex. Prin urmare, Ramanujan nu era doar un matematician sclipitor şi dedicat, ci şi un ales al Spiritelor superioare pentru a primi şi decodifica informaţii ştiinţifice complet noi. A fost un "matematician medium", un trimis al Zeilor pentru a aduce muritorilor lumina marii cunoaşterii.

Ramanujan a fost şi un "matematician mistic-filosof". El spunea "O ecuaţie nu înseamnă nimic pentru mine dacă ea nu exprimă un gând al lui Dumnezeu". Era nerăbdător să pună la punct o teorie a realităţii bazată pe conceptul fundamental de "zero", "infinit" şi setul de numere finite. După el, "zero" era simbolul potrivit al Absolutului (Nirguna Brahman), căruia nu-i putem atribui nicio calitate, nici nu poate fi definit sau descris prin cuvinte, aflându-se dincolo de atingerea minţii umane. Iar în privinţa numerelor finite, cineva din preajma sa spunea că "fiecare număr intreg pozitiv era unul dintre prietenii personali ai lui Ramanujan", cunoscându-i toate proprietăţile aritmetice, unele absolut inedite.

Acesta a fost S. Ramanujan, "omul care înţelegea infinitul". Vizionare plăcută!

Vizionare online (1h 48 min)

The Man Who Knew Infinity - subtitrare în limba română  

  < sus >  

SFÂNTUL (Picat din Cer) (1998)

SFÂNTUL, tradus pe ecranele româneşti "Picat din Cer", este o comedie reconfortantă, dar profundă. Satirizează societatea de consum, reprezentată de nucleul său dur: televiziunea de teleshopping. Tocmai în mijlocul acestor oameni mincinoşi, lacomi, fără scrupule "aterizează" de niciunde un Sfânt, un Guru, un Iluminat (Eddie Murphy). El are un comportament neobişnuit: sincer, luminos, mereu binedispus. Devine rapid vedeta postului, de dragul lui Ricky, producătorul (Jeff Goldblum).

Sfântul ştie totul şi poate totul, dar se arată inocent şi inofensiv. Îl salvează sufletul lui Ricky, scoţându-l din propria carapace şi cu ajutorul frumoasei Kate, analista mass-media (Kelly Preston). Mai mult, îi îndeamnă pe telespectatori să nu cumpere lucruri de care nu au nevoie, să se abandoneze Vieţii, să renunţe la competiţie şi conflict. Iubirea dintre Ricky şi Kate învinge, în final, egoismul şi carierismul rapace, inoculat de societatea "civilizată".

Vizionare online (1h 53 min)

Holy Man - subtitrare în limba română  

  < sus >  

DINCOLO DE LUMINĂ (2010)

Filmul mexican "Mas alla de la luz" este bazat pe viaţa şi faptele vindecătorului spiritual RENE MEY (vezi imaginea alăturată). Francez de origine, el a călătorit prin multe locuri ale planetei unde oamenii au nevoie de tămăduire gratuită, mai ales în ţările sărace. Mexicul i-a fost o gazdă primitoare, unde Rene a înfiinţat mai multe centre umanitare de vindecare gratuită. Ulterior, şi-a extins activitatea umanitară în toată America Latină, cu ajutorul voluntarilor.

În prezent, Rene meditează îndelung pentru a reuşi vindecări în masă, precum Bruno Groning. El reuşeşte să stea în meditaţie luni de zile (fără a se mişca din loc, fără a mânca sau a bea nimic) şi posedă mai multe capacităţi paranormale. Filmul artistic prezintă o parte din ideile spirituale şi evenimentele în mijlocul cărora s-a aflat Rene Mey în Mexic.

Vizionare online (1h 36 min)

HIM (Human Intelligence Matrix) Mas alla de la Luz - subtitrare în limba engleză  

  < sus >  

THE SHACK (Cabana) (2017)

Pelicula ne poartă în călătoria spirituală a unui tată care şi-a pierdut copilul într-o tragedie. Mack se afundă într-o depresie profundă, care-i pune la îndoială credinţa în Dumnezeu. El primeşte o invitaţie stranie de la un grup de străini, căreia, motivat de golul interior, îi dă curs. Acest grup spiritual îi oferă o iniţiere în tainele Divinităţii, ajutându-l să redescopere puterea sa interioară şi să integreze trauma. Filmul este bazat pe best-sellerul lui William Paul Young. Un film cu mesaj universal, emoţionant şi profund până la lacrimi, care ne aminteşte că Dumnezeu este lângă noi întotdeauna, că tot ce contează în viaţă este iubirea şi iertarea şi cum putem trece mai uşor peste unele obstacole. De văzut cu sufletul!

Vizionare online (2h 12 min)

The Shack - subtitrare în limba română  

  < sus >  

AME AGARU (După ploaie) (1999)

Filmul "După ploaie" (Ame agaru), după scenariul lui Akira Kurosawa, a fost realizat în 1999 şi regizat de asistentul său. Această secvenţă din film transmite un adevăr mistic extraordinar de profund, sintetizat în deviza din dojo-ul maestrului de scrimă: "ADEVĂRUL ŞI FĂPTUITORUL SUNT UNA". Adică, întreaga lume este o unică Fiinţă. Când omul acţionează în spiritul "wu wei" sau "karma yoga", adică fără interes personal, fără ego, răul nu se mai agaţă de el, fiindcă nu mai are ancore. Lumea este oglinda sinelui nostru şi totul este în echilibru. Dacă manifestăm dorinţe egoiste, viaţa ni le va satisface, dar împlinirea lor ne va aduce totodată conflicte şi nemulţumire.

Vizionare online (secvenţă de 8 min)

Ame Agaru - subtitrare în limba română de Răzvan Petre  

Detalii tehnice despre film pe IMDB.com

  < sus >  

DEFENDING YOUR LIFE (Oraşul Judecăţii de Apoi) (1991)

Daniel Miller este ucis într-un accident de mașină și nimerește în Orașul Judecății, unde urmează să i se decidă soarta, ca de altfel și altor sute de persoane ca el. Iată însă că o cunoaște pe Julia și se îndrăgostește de ea. Prin iubire, el va găsi forța necesară pentru a convinge juriul neînduplecat că merită o altă viață, mai bună.

O comedie fantastică despre Viaţa de Apoi cu referinţe destul de corecte privind lumea astrală similară Pământului, în care ajung majoritatea sufletelor umane după ce îşi părăsesc trupul. Un film cu replici spumoase şi care ne introduce blând în chestiunea, aparent serioasă, a vieţii de după moarte.

Vizionare online (1h 50 min)

trad. exactă Să-ţi aperi viaţa, după ce-ai murit - subtitrare în limba română  

  < sus >  

ÎNTORS PE DOS (2015)

Un excelent film de animaţie, interesant pentru oricine este atras de psihologia umană şi de autocunoaştere. Numele său, "Inside Out", sugerează că privim din interiorul minţii. Realitatea exterioară este doar pretextul din care ia naştere un întreg univers psihic. De unde ne vin gândurile şi emoţiile? Este atât de simplu, încât filmul poate fi înţeles de oricine. Dacă doriţi să-l vizionaţi alături de copiii dv., puteţi alege versiunea dublată în română.

Producătorii filmului au consultat mai mulţi psihologi cu scopul de a descoperi amănunte mai puţin cunoscute despre mintea umană. Este un film rar şi stupefiant care, pe lângă faptul de a fi distractiv, le oferă copiilor (dar şi maturilor) nişte simboluri prin care să își controleze emoțiile copleșitoare. O adevărată încântare.

Vizionare online (1h 35 min)

INSIDE OUT - subtitrare în limba română  

  < sus >  

SOUL (2020)

Regizorul Pete Docter duce la următorul nivel realizările sale animate de premiul Oscar. După "Inside out", filmul SOUL (Suflet) explorează chestiuni spirituale profunde precum dimensiuni suprafizice, Viaţa de Apoi şi Viaţa de Dinainte, walk-in, rostul vieţii etc. Toate acestea, mulate pe o tramă cu multe întorsături neaşteptate şi o animaţie de excepţie. "Soul" semnifică şi inima jazz-ului, plăcerea de a improviza, de a te lăsa inspirat din sferele subtile.

Concluzia majoră a filmului este că rostul vieţii nu este neapărat să ne manifestăm talentele, ci, pur şi simplu, să trăim şi să ne bucurăm de viaţă. Un film de animaţie pentru adulţi.

Vizionare online (1h 40 min)

SOUL (Suflet) - subtitrare în limba română  

  < sus >  

VIAŢA LUI HENRY (1991)

Henry Turner este un neînduplecat avocat de succes din New York care îşi propune să câştige cu orice preţ, chiar şi sacrificându-şi soţia şi fiica. Însă un singur glonţ este de-ajuns să pună punct avântului carierei lui Henry şi-l ţintuieşte într-un punct mort, imobilizat la pat şi fără nicio amintire a vieţii lui de până acum.

Accidentul îl readuce pe Henry la adevăratul său sine uman, simplu ca un copil şi iubitor, onest şi loial, ceea ce îi salvează sufletul şi familia. Filmul ne face să ne întrebăm cine suntem noi când memoria şi învăţăturile societăţii dispar.

Vizionare online (1h 48 min)

REGARDING HENRY - subtitrare în limba română  

  < sus >  

SCARĂ CĂTRE RAI (1946)

Lansat în America sub numele de "Stairway to Heaven" (Scară către Rai) şi "A matter of Life and Death" (O chestiune de viaţă şi de moarte) în Marea Britanie, pelicula este o fantezie romanţată, considerată a fi una dintre cele mai bune filme britanice din toate timpurile. Scenariul se învârte în jurul ideii de posibilă "fentare" a morţii. Într-un univers unde totul merge perfect, se mai pot strecura şi derogări de la momentul morţii. Dar când aceste erori conduc la Iubire, Legea se pleacă cu reverenţă în faţa sentimentului divin şi moartea poate fi amânată. Filmul a fost realizat imediat după al doilea război mondial, când oamenii erau sătuli de moarte. Tema morţii este tratată cu detaşare şi chiar umor, ea cedând în final puterea Iubirii.

Vizionare online (1h 44 min)

Stairway to Heaven (amer.) / A matter of Life and Death (brit.) - subtitrare în limba română  

  < sus >  

VIAŢA E MINUNATĂ (1946)

It’s a Wonderful Life”, celebrul film realizat de Frank Capra, spune povestea lui George, disperat şi abătut, care trăieşte într-un orăşel şi îşi doreşte să cunoască lumea. În cele mai întunecate momente ale sale, George crede că tuturor le-ar fi mai bine fără el. Aflat pe punctul de a se sinucide, un înger îi arată, însă, lui George, ce urâtă ar fi lumea dacă el nu s-ar fi născut. Aşa îşi dă seama personajul cât de important este el în viaţa prietenilor şi a familiei lui. Noua perspectivă îi schimbă complet viaţa lui George, care se întoarce la familia lui mult mai fericit.

Vizionare online (2h 10 min)

IT'S A WONDERFUL LIFE - subtitrare în limba română  

  < sus >  

NEBUNIA ZEILOR (1980)

"The Gods Must Be Crazy" (1980) - această producţie sud-africană s-a dovedit a fi foarte vizionată. O sticlă de Coca Cola pare a fi mărul discordiei pentru satul lui Xi. Tehnologia este reprezentată pentru nişte băştinaşi sub forma acestei sticle care-i va dezbina, toţi încercând să o aibă în posesie. Până la urmă, hotărăsc că lucrul cel rău trebuie să se întoarcă acolo de unde a venit, în cerurile zeilor.

Deşi este un film de ficţiune, o comedie chiar, pare a fi un documentar ştiinţific. De aceea, îşi permite să spună lucruri grave şi fundamentale. Iar cel mai grav este că simţul proprietăţii este socotit "sfânt" de către "zeii" care l-au inventat. Aceiaşi "zei" care aruncă resturi din cer. Poate nu întâmplător, oameni foarte serioşi au lansat recent sloganul "Nu vom avea nimic şi vom fi fericiţi". 😊

Vizionare online secvenţă (16 min)

The Gods Must Be Crazy - subtitrare în limba română de Răzvan Petre  

  < sus >  

OMUL LUI DUMNEZEU (2021)

Viața Sfântului Nectarie are urcușuri și coborâșuri, părintele ajută mulți oameni și îi pune pe calea spre Hristos dar are și momente grele, când ajunge să fie prigonit. El a fost canonizat în anul 1961.

Filmul regizoarei sârbe Yelena Popovic care spune povestea Sfântului Nectarie nu este deloc propagandistic religios, fiind făcut cu mult profesionalism şi în spiritul adevărului, având un mare succes la public.

Emir Kusturica: «"Omul lui Dumnezeu" ne îndrumă să ne întoarcem înapoi Acasă, căci viața este țesută din forțe opuse a căror greutate o putem depăși doar dacă suntem în căutarea lui Dumnezeu. Filmul Yelenei ne oferă o perspectivă asupra laturii interioare a ființei, sugerând că nu ne mai rămâne nimic altceva decât să ne recâștigăm armonia pierdută.»

Vizionare online (1h 43 min)

Man of God - subtitrare în limba română  

  < sus >  

THE DEEP END (2022)

Teal Swan este învăţător spiritual, medium şi senzitiv, dar mai presus de orice, un om ferm decis să înlăture suferinţa din lume cu orice preţ. (!) Metodele sale terapeutice sunt neconvenţionale şi dure, adresându-se mai ales celor care au trecut prin traume şi sunt depresivi, negăsind alinare în medicina oficială.

THE DEEP END, 2022 (trad. Situaţie dificilă) este o explorare captivantă şi provocatoare în lumea unuia dintre cei mai controversaţi învăţători spirituali din zilele noastre şi a adepţilor ei devotaţi. Filmat pe parcursul a trei ani, cu un acces fără precedent la cercul apropiat al lui Teal Swan, documentarul parcă ar fi un film de ficţiune, cu un final imprevizibil şi dramatic. Foarte bine realizat din punct de vedere tehnic, începând ca o campanie de protejare a imaginii liderului, rezultatul final a ieşit, surprinzător, tocmai pe invers. Teal a lăsat echipa să filmeze fără restricţii, spunând că "nu are nimic de ascuns", regretând ulterior, la fel ca şi cu angajarea investigatorului privat. Este fascinant, fiindcă fiecare participant îşi joacă, naiv, propriul rol cu mult mai bine decât ar fi putut face nişte actori regizaţi.

În concluzie, nu am destule cuvinte de laudă pentru acest film original şi autentic. Veţi găsi neapărat ceva interesant urmărindu-l. Să le mulţumim tuturor celor care l-au făcut posibil! (Răzvan Petre)

Vizionare online (4 episoade, total: 2h 51 min)

The Deep End - subtitrare în limba română  

  < sus >  

POWDER (1995)

Hărțuit de colegii de clasă care nu-i acceptă înfățișarea șocantă, un tânăr timid, poreclit "Powder" (Pudră), se străduiește să se integreze printre ei. Dar batjocurile încetează atunci când Powder își arată o putere misterioasă care îi permite să facă lucruri incredibile. Acest fenomen schimbă viețile tuturor celor din jurul lui în moduri pe care nu și le-ar fi putut imagina niciodată.

Pelicula conţine multe elemente deosebite: paranormalul - depăşirea a orice cunoaşte ştiinţa despre capacităţile minţii; cruzimea oamenilor; iubirea şi iertarea; speranţa că omenia va depăşi cândva tehnologia. Un film de neuitat, care ne mişcă până la lacrimi şi ne pune pe gânduri...

Vizionare online (1h 51 min)

Powder - subtitrare în limba română  

  < sus >  

VIAŢA LUI PI (2012)

Filmul VIAŢA LUI PI este ecranizarea unei cărţi de mare succes, folosind uimitoare efecte cinematografice care ne taie răsuflarea, îmbinând o naraţiune incitantă cu o profundă temă filosofică. Filmul este deghizarea unei cărţi filosofice sub forma unei aventuri maritime.

Poate că cea mai importantă scenă este cea în care, după ce îi relatează două variante diferite ale epopeii sale de supravieţuitor al unui naufragiu, personajul principal ne întreabă care versiune preferăm. Iar partenerul său de dialog confirmă şi decizia noastră: versiunea mai fantezistă, cea pe care tocmai am urmărit-o. Şi indianul răspunde: "Aşa este şi cu Dumnezeu". Adică, depinde de cum doreşti să-L priveşti, fiindcă El nu are nicio formă, nicio poziţie, nicio religie, nicio preferinţă - este o abstracţiune atotputernică, la fel cum, în film, apa oceanului este ceva concret, dar la fel de atotputernic.

Vizionare online (2h 05 min)

Life of Pi - subtitrare în limba română  

  < sus >  

SUNETUL MUZICII (1965)

Povestea unei tinere austriece, Maria, care părăseşte mănăstirea în care fusese educată în dorinţa de a se face utilă în lumea de afară. Ea este trimisă de călugăriţe să îndeplinească rolul de guvernanţă a celor şapte copii ai căpitanului Georg Von Trapp care, văduv fiind şi mai mereu plecat, nu poate face faţă singur educaţiei copiilor săi. Ajunsă aici, Maria este întâmpinată cu ostilitate dar îşi păstrează bună dispoziţie şi amabilitatea faţă de aceştia, reuşind în scurt timp să îi cucerească pe toţi şi, mai ales, inima căpitanului, cu care se va căsători, în cele din urmă.

Muzica nemuritoare a fost compusă de Richard Rodgers. Filmul este o adevărată capodoperă a epocii sale şi nu numai, rămânând şi azi un deliciu cinematografic pentru publicul de orice vârstă. Este unul din cele mai cunoscute filme din istorie, devenind o emblemă şi un standard al filmelor muzicale.

Vizionare online (2h 54 min)

The Sound of Music - subtitrare în limba română  

  < sus >  

MR. NOBODY - Dl. Nimeni (2009)

Oare timpul există? Regizorul şi scenaristul belgian Jaco Van Dormael ne arată că nu. Timpul poate fi încetinit, manipulat, ba chiar inversat, viitorul putând controla trecutul, în bucle temporale. Pare un film experimental SF, dar nu: este un poem cinematografic inspirat din spiritualitate şi ştiinţa de avangardă.

Personajul principal, Nemo, ne apare în trei versiuni ale sale, trei scenarii de viaţă total diferite, dar simultane. În plus, mai apare şi o variantă onirică (lumea în romburi) şi o variantă de ficţiune (lumea pe Marte). Toate acestea, privite dintr-un viitor îndepărtat de către acelaşi Nemo foarte, foarte bătrân. Scenariile paralele se intersectează tangenţial, influenţându-se din când în când. Filmul ne conduce uşurel prin meandrele multiversului, dacă ne facem timp să stăm pironiţi cu ochii pe ecran timp de două ore şi jumătate. Nu e greu, fiindcă filmul te face să uiţi de timp, ba chiar să te îndoieşti de el.

În general, ne este foarte greu să luăm o decizie critică în viaţă, precum lui Nemo în copilărie. Totuşi, indiferent de alegerea noastră, se vor întâmpla oricum toate scenariile posibile, pe Pământuri paralele. Creaţia nu pierde nicio oportunitate. Dacă ceva poate fi imaginat, înseamnă că deja există.

Sufletul pare a fi închis într-un trup material şi predestinat unor drame personale. Totuşi, el este doar o rază de atenţie a Spiritului, care pune la cale toate scenariile şi le trăieşte intens pe toate, prin diferite suflete care poartă acelaşi nume: Nemo.

Dacă Spiritul trăieşte mai multe vieţi simultan, înseamnă că niciuna nu e reală, ci doar o simulare virtuală. Nicio dramă nu trebuie luată prea în serios, fiindcă nu există moarte. „Tu” n-ai existat niciodată, deci n-are cine să moară. Atunci, cine eşti tu? Doar imaginaţie. A cui? A nimănui – Imaginaţia în stare pură. Nemo înseamnă „nimeni” în latină.

Suntem sclavii doctrinei că lumea ar fi solidă şi timpul, ireversibil şi că am controla evenimentele prin alegerile noastre. Dar este o farsă bine ticluită de Marele Regizor, folosindu-se jucăuş de complicele timp. În Realitate, totul e posibil, timpul este fluid, iar tu exişti în mai multe variante, adică nu eşti real...

Dacă filmul îţi va lăsa impresia asta, înseamnă că şi-a făcut datoria de a te dezîndoctrina, uşurându-ţi puţin povara existenţei aparente. Viaţa asta e doar una dintre multele vieţi pe care le duci simultan, chiar acum...

Vizionare online (2h 35 min)

Mr. Nobody - subtitrare în limba română  

  < sus >  

DESCOPERIREA(2017)

Un cercetător dovedeşte ştiinţific că viaţa continuă după moarte, ceea ce provoacă un imens val de sinucideri. Din acest motiv, el îşi continuă eforturile pentru a arăta şi CUM este viaţa de apoi. În final, ni se dezvăluie că ea este aceeaşi viaţă de acum, dar într-o versiune în care facem alegeri mai inspirate, mai bune. Ideea a fost ilustrată, cu umor, şi în filmul "Ziua cârtiţei". Odată cu această nouă descoperire, sinuciderile vor înceta, probabil, fiindcă nimeni nu va mai visa la o viaţă mai bună după moarte...

În finalul "Descoperirii", înţelegem că tot restul filmului a fost doar penultima versiune şi abia la sfârşit personajul reuşeşte să meargă pe varianta optimă. Deci viaţa este un vis sau film pe care îl tot repetăm până când devenim mulţumiţi de rezultat.

Ideea nu este doar SciFi, ci provine din trăirile unor psihonauţi precum Jurgen Ziewe, care a mărturisit că noi suntem o Conştiinţă divină în afara spaţiului şi timpului, care ne învârtim printre nişte luminiţe (aceste vieţi de vis) şi intrăm în ele pentru a le trăi şi cizela după pofta inimii. Citiţi şi vizionaţi mărturiile sale în acest sens: Despre reîncarnare şi Retrospectiva vieţilor.

Desigur, mintea nu e făcută să înţeleagă aceste subtilităţi, ci are rolul să ne orienteze în cadrul unei singure vieţi, aceasta prezentă. Mintea înţelege greşit că ar exista o singură lume materială reală, în care apar conştiinţele umane, dar adevărul este că există o singură Conştiinţă reală, în care apar nenumărate lumi şi personaje de vis.

Vizionare online (1h 42 min)

The Discovery - subtitrare în limba română  

  < sus >  


Consiliere parapsihologică în probleme de viaţă

Clarvăzător NINA PETRE


Înregistrări video cu doamna prof. Nina Petre

Prima pagină SPIRITUS