<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


DIALOGURI CU CITITORII (5)
- din corespondenţa privată (2015-2016) -

Am selectat din scrisorile mele unele schimburi de mesaje interesante din punct de vedere spiritual. Primul set de mesaje îl puteţi citi aici. Al doilea set. Al treilea set. Al patrulea set. Dialoguri cu Claudiu, Dragoş, Radu, Florin, Octavian.

Răzvan Petre

Dialog cu Răzvan: SFAT GENERAL

Dialog cu Sergiu: GÂNDURILE NI SE CLARIFICĂ SCRIIND

Dialog cu Costin: RUGĂCIUNILE PENTRU SUFLETELE REÎNCARNATE

Dialog cu Andreea: DESPRE SUFLET ŞI SINE

Dialog cu Vasile: DE CE GRATIS?

Dialog cu Genţiana: "ŞI ÎNGERII AU DEMONII LOR"

Dialog cu Mihai: SPIRITISMUL LA FACULTATE

Dialog cu Valentin: SPIRITISM ŞI SPIRITUALISM

Dialog cu Lavinia: DORINŢĂ FIERBINTE DE ILUMINARE

Dialog cu Mihai: CÂT DE SIGUR ESTE REIKI

Dialog cu Dănuţ: FRICĂ DE ENTITĂŢI

Dialog cu Cristian: NU POT SĂ MĂ DEDUBLEZ

Dialog cu Liliana: "SFINTELE" DIFUZOARE

Dialog cu Cornel: CUM TESTEZ UN MAESTRU ILUMINAT?

Dialog cu Ecaterina: CINE SUNTEŢI DUMNEAVOASTRĂ? 


SFAT GENERAL

21-23 ianuarie 2015

Răzvan N.

Vreau să vă mulţumesc pentru site-ul care l-aţi făcut. Am avut şi am multe lucruri de învăţat din ceea ce dumneavoastră aţi scris.

Pentru mine, neiniţiat, ce cărţi sau sfaturi îmi recomandaţi pentru ca eu să pot ajunge, trăi cât mai aproape de Divinitate?

 

Răzvan

Sfaturi bune găsiţi peste tot, inclusiv în articolele din site-ul nostru.

Cred că v-ar folosi să ştiţi mai multe despre istoria spirituală cu care s-a încarnat Spiritul dumneavoastră (Dumnezeul personal), pentru a vă înţelege mai bine. Pentru asta vă stă la dispoziţie Studiul karmic pe care vi-l poate realiza Nina Petre.

< Sus>


GÂNDURILE NI SE CLARIFICĂ SCRIIND

26 februarie 2015

Sergiu

Bineînţeles, sunt un necunoscut pentru dumneavoastră, dar pe Calea mea cumva aţi apărut, cum au mai apărut şi alţii, bineînţeles, şlefuindu-mă şi găsind răspunsuri mult mai uşor la unele întrebări sau validări la ceea ce ştiam şi nu eram sigur, bineînţeles. Mintea nu e sigură pe nimic, am 25 de ani şi aş dori, dacă puteţi cât de simplu, a răspunde la ce am să vă întreb:

1. În vara anului trecut, după multe ore de studii şi urmărit video despre Spiritualitate ş.a.m.d., totuşi s-a petrecut ceva urmărind un clip cu Mooji - mă căutam pe Mine adevăratul şi tot nu îmi dădeam seama cine sunt, iar la o afirmaţie de genu "totuşi cineva observă totul din mine într-un fel mental" ştiam sau mă gândeam că aş fi Observatorul –, dar atunci Mooji a zis că Mintea nu se poate observa pe ea însăşi şi, conştientizând asta în următoarea clipă, am înţeles, am devenit conştient, căci sunt Cel care observă tot; am bugnit într-un râs care a continuat pe toată durata zilei, cu genu de afirmaţii "nu există nimic", dar în acelaşi timp exista mintea, parcă era atât de adâncă, încât nu mai puteam ajunge la ea şi râdeam de ea; prietenii au crezut că am înnebunit, orice îmi spuneau râdeam de nu mă puteam stăpâni; după asta bineînţeles am simţit o beatitudine, o fericire, un calm, o pace pe care nu le-am mai întâlnit niciodată în experienţa mea de om; era ceva nou, habar nu aveam în ce trăiam, sincer să fiu, vreau să zic că nu mă dau înţelept sau că am înţeles secretul universului sau alte descrieri de genu, dar în clipele acela – nu ştiu cum e să Fii Dumnezeu – dar în clipele alea am simţit o graţie Dumnezeiască, nu pot să o descriu şi sunt convins că ştiţi sau aveţi habar despre ce vorbesc... a durat o săptămână, zic eu, iar apoi a scăzut intensitatea sau m-am obişnuit eu cu fericirea şi beatitudinea...

2. Am mai avut un episod recent, iarăşi cu o graţie şi o intensitate extraordinară, înţelegând că totul e o iluzie, dar jocul continuă chiar dacă nu există; bine, ce e cumva interesant, nu ştiu unde mă ducea mintea, dar totuşi înţeleg că trebuie să Observ ca la un cinema gândurile şi să fiu prezent, să nu le las de capul lor...

3. După episoadele astea minunate din viaţă, observ cu mare interes nişte chestii, cert e că ceva s-a schimbat: mintea nu a dispărut complet, gânduri mai sunt, dar există deja o detaşare şi nu mă mai identific cu ele, încerc zi de zi să le observ, atât cât am puterea să rămân tot timpul prezent în zona zero, să-i zic în gol.

4. Nu ştiu, dar cert e că vreau o alipire permanentă cu Sinele sau spiritul; ceea ce vreau să spun e că, deşi zic că m-am Trezit sau mi-am realizat Sinele sau este o Iluminare, am observat că încă nu am puterea sau capacitatea de genu "da, m-am trezit şi acum discipolul e una cu maestrul", totuşi văd că încă nu există, cum să zic, înţelepciunea şi cumva asta, nu că mă intrigă, mă face curios cum să ajung şi la ea; mă gândesc că sunt multe nivele, trepte pe care să le urcăm, deşi când am trăit episoadele acestea de care vă spuneam, habar n-am, dar eram tare înţelept, parcă vedeam altfel lucrurile şi le înţelegeam, dar apoi a scăzut în intensitate înapoi... deci ce ar trebui să fac? aici dau eu şi răspunsul, ar trebui în continuare să observ gândurile, bineînţeles, fără nici o ataşare....

Mi-ar fi de mare ajutor sau curiozitate să ştiu ce părere aveţi de întrebările mele, cele a unui copil, căci aşa mă simt... Vă sunt recunoscător şi îmi pare rău dacă am greşit cumva ortografia sau alte chestii literare şi aş dori să îmi răspundeţi în termeni cât mai simpli, nu îmi plac termeni complicaţi pe care numai autorul îi poate descifra şi numai pentru el au un înţeles... Vă mulţumesc!!!

 

Răzvan

Cred că tu ai deja răspunsurile la întrebările formulate. Unul din avantajele scrierii într-un jurnal sau destăinuire intimă este că ne adună şi ne ordonează gândurile. Articolele mele provin şi din nevoia de a-mi clarifica nelămuririle, care atrag magnetic şi răspunsuri tot mai apropiate de adevăr.

În privinţa râsului iluminării, uite aici un video: Papaji - Trezire spirituală

Sfatul meu este, desigur, să perseverezi în practica observării gândurilor. Mult succes pe cale!

< Sus>


RUGĂCIUNILE PENTRU SUFLETELE REÎNCARNATE 

3 martie 2015

Costin

Vă felicit pentru conţinutul blogului Dumneavoastră; pentru mine este o sursă de informaţie esenţială şi o confirmare a unor aspecte cunoscute sau doar intuite. Sunt de profesie inginer şi am preocupări aproape în exclusivitate în zonă spirituală. Având o atracţie şi o dorinţă de cunoaştere orientate către Divinitate, sensul vieţii şi modul de a trăi, am parcurs o parte din spiritualitatea ortodoxă, l-am descoperit în urmă cu mai mulţi ani pe Yogananda şi învăţăturile aduse şi transmise în spaţiul occidental american, aprofundându-le în ultimii ani.

Îndrăznesc, cu voia Dvs., să vă adresez o întrebare pusă mie de mama, după ce i-am trimis o parte din articolele Dvs. cu referire la pasajul de mai jos. Concret mama mă întreabă "Dacă tatăl tău s-a reîncarnat şi este aici pe Pământ, rugăciunile care le fac pentru el îşi au rostul?" Spiritul – după ce a venit pe pământ, se transformă şi are o componentă sufletească – mai are şi o componentă rezidentă în astral?

Felicitându-vă pentru ce întreprindeţi vă doresc inspiraţie, împlinire şi vă mulţumesc.

Citatul din articolul Dvs., LA ÎNCARNARE, SPIRITUL ÎŞI CREEAZĂ UN SUFLET

Spiritele trăiesc în mod natural în lumea astrală. Dar ele sunt curioase să trăiască în lumea fizică, fapt pentru care se încarnează în orice fiinţă biologică li se oferă, potrivită cu rangul lor evolutiv: o gâză, o pasăre, un animal, un om... De fiecare dată, experienţa este captivantă, deosebită. Spiritul este o fiinţă în mod natural expansionată, dar acceptă limitarea într-o formă fizică, temporar, pentru plăcerea experienţei. Spiritul va conduce trupul prin intermediul sufletului. Sufletul este o fiinţă hibridă, el conţine atât mintea (aspectul limitat), cât şi conştiinţa (aspectul nelimitat), astfel putând intermedia experienţa între lumea fizică şi Spirit. Spiritul nu poate să îşi nege sau anuleze eternitatea, indestructibilitatea, potenţialitatea infinită. De aceea îşi creează un suflet potrivit destinat vieţii limitate, muritoare. Trăirile sufletului sunt primite instantaneu şi de Spirit, dar nuanţat, specific sensibilităţii Lui.

 

Răzvan

Mulţumim pentru aprecieri!

Dacă un spirit a decedat doar de câţiva ani, este foarte probabil că nu s-a reîncarnat încă. Dacă au trecut, să zicem, 3 decenii, este posibil să se fi reîncarnat deja.

Rugăciunile sincere ale pământenilor destinate spiritelor decedaţilor sunt primite întotdeauna cu bucurie în lumea astrală. Un spirit liber primeşte cu entuziasm orice dovadă de pioşenie în amintirea sa. De fapt, aceasta este singura hrană de care are nevoie.

Dacă spiritul este deja reîntrupat, aceste binecuvântări ajung totuşi la el, dar ceva mai ocolit, indirect. Ele se vor reflecta în binefaceri spirituale pentru noul om care a devenit acum. S-ar putea deci spune că ne rugăm pentru un necunoscut, care ar putea fi orice copil din lume.

În concluzie, rugăciunile mamei dv. îşi au rostul, chiar dacă nu este exact cel pe care îl bănuieşte domnia sa.

< Sus>


DESPRE SUFLET ŞI SINE

29 martie 2015

Andreea

Am găsit recent pe fb un link la articolul dvs despre suflet şi spirit.

Mă interesează vă rog să îmi recomandaţi o carte în care să descopăr mai mult despre acesta legătură extraordinară, cea mai minunată relaţie care o simt, cea cu Mine Însumi.

Orice relaţie care îţi aduce fericire, câteodată îţi aduce şi nefericire, însă relaţia cu Sinele tău îţi dăruie doar iubire, te ajută să treci peste orice, te pune din nou pe şine şi te face din nou şi din nou să te bucuri de viaţă.

Când trec prin perioade dificile – şi am momente când mă simt... nu pot exprima cât de rău – legătura cu Sinele mă aduce din iad în rai. Poate e prea mult zis, dar aşa este. Am experimentat momente în care pur şi simplu era de nesuportat să mai trăiesc în corpul meu, în mintea mea, dar Sinele îmi schimba starea într-una la polul opus. Unii oamenii poate apelează la medicamente, alcool, etc, însă Sinele are aceleaşi efect, dar fără urmările nocive.

Nu am vorbit despre astea la nimeni, pentru că sigur nu ar înţelege. Într-adevăr, cum scrie şi în articol, această legătură te face puţin să te izolezi, pentru că îţi place solitudinea. Dar asta este normal, aşa cum investim timp să fim cu persoanele iubite, mi se pare normal să ne placă să fim cu Sinele nostru, şi acest timp e foarte preţios.

În acest articol am descoperit şi lucruri noi, că putem să rugăm Sinele ceva. Ha! nu ştiam. Dar comunicarea e mai mult fără vorbe, şi am văzut cât de mult mă ajută. E ceva extraordinar, ce nu pot exprima în cuvinte. Practic, mi s-a demonstrat că în viaţă pot trece prin orice, având această legătură vie. Exact când treci prin momente grele, exact atunci această relaţie îţi arată ce minunat eşti, cât de minunată e viaţa, cât de puternic poţi fi, ce multe oportunităţi de schimbare poţi avea. Cred că este cel mai minunat aspect al vieţii.

Vă rog din nou să îmi recomandaţi ceva material despre acest subiect. Nu mă intersează, pentru că am tot citit, subiecte psihologice sau diferite concepte care sunt la nivel intelectual. Mă interesează doar transformarea autentică, nu intelectuală sau mentală. Am destule cunoştinţe la nivel mental, vreau doar să mă apropii mai mult de Sine.

 

Răzvan

M-a impresionat mărturisirea ta. Chiar am să selectez nişte afirmaţii de ale tale şi le voi publica sub articolul meu.

Pentru lectură, îţi recomand şi alte articole din site sau cartea mea despre Conştiinţă.

Sinele tău este Spiritul divin creat de Dumnezeu şi trimis în lumea manifestării. Este plin de nenumărate calităţi ce merită a fi admirate şi invocate oricând simţi nevoia de ele.

Totuşi, din păcate, mulţi oameni (prea mulţi!) se simt departe de Sinele lor divin şi de aici apar multe necazuri ale lumii.

Lecturile sunt doar o invitaţie la degustarea directă a savorii unirii în gânduri şi simţire cu Sinele/Spiritul. Cel mai de folos îţi este să îţi rezervi câteva minute zilnic pentru dialogul interior şi trăirea unificată cu Spiritul divin din tine. Această practică meditativă îţi va da satisfacţii spirituale imediate, ca şi pe termen lung.

< Sus>


 DE CE GRATIS?

26 august 2015

Vasile

Am citit "Modelul trinitar al psihicului" şi, pe fondul acumulărilor anterioare, mă declar lămurit. Vă mulţumesc. Trebuie să continui.

Nu înţeleg de ce şi alte lucruri interesante şi căutate de "cei puţini" nu le găsim LA LIBER. Mereu cumpără, abonează-te! A dărui din ceea ce ai nu-i un mijloc şi pentru evoluţia spirituală a celui care ajută?

Chiar şi cu atâta zgârcenie, spiritele care mă însoţesc m-au ajutat să găsesc ceea ce caut cu sinceritate; informaţiile de care am nevoie – vin ele la mine; aşa s-a întâmplat şi cu materialul dv.

Sănătate, pace şi bucurie !

 

Răzvan

Vă mulţumesc pentru aprecieri şi sper că şi celelalte materiale ale mele vă vor fi de folos. Le dăruiesc din suflet celor interesaţi.

În general, se spune că orice are valoare costă. Desigur, nu întotdeauna bani. Dar cumva trebuie recompensat...

Vă doresc să aveţi parte în continuare de veghea şi susţinerea îngerilor dv. păzitori!

< Sus>


 "ŞI ÎNGERII AU DEMONII LOR"

28 august 2015

Genţiana

Vă urez un infinit de bine... pentru dumnezeiasca dumneavoastră generozitate în a scrie şi publica atâtea lucrări... pe înţelesul mai multora... Vă întreb, mă scuzaţi... la ce se referă versurile din melodia lui Dan Bitman <şi îngerii au demonii lor>, dacă aveţi timp, vă rog frumos să-mi răspundeţi...

 

Răzvan

Vă mulţumesc pentru atenţia pe care mi-o acordaţi.

Nu sunt chiar un exeget al versurilor de muzică uşoară, dar bănuiesc faptul că Dan Bittman spune "înger" referindu-se la o femeie frumoasă, care l-a vrăjit prin frumuseţea ei "îngerească". O asemenea femeie, fiind om imperfect, are şi ea defectele, "demonii" ei.

 

Genţiana

Ce frumos... foarte frumos, vă mulţumesc pentru atâta amabilitate..., dar, iată, mă simt şi un pic încurcată... cum de nu m-am gândit, chiar nu mi-a venit o idee ca aceasta... desigur, printre bulioane şi prune... cine ştie ce mă aşteptam eu să-mi spuneţi...

Multă sănătate dumneavoastră şi minunatei dumneavoastră soţii, mulţumesc!

< Sus>


 SPIRITISMUL LA FACULTATE

2 noiembrie 2015

Mihai

Sunt student în anul 3 la facultatea de teologie ortodoxă din Bucureşti. Aş avea şi eu ajutorul dumneavoastră cu privire la nişte detalii despre cum este văzut sufletul de către spiritişti. Am de făcut o lucrare de seminar pe tema asta şi biblioteca facultăţii este foarte slab aprovizionată cu materiale despre spiritism.

Apreciez mult ajutorul dacă doriţi să mi-l oferiţi!

 

Răzvan

- Îţi recomand spre lectură ultimul meu articol "Babilonii spiritualiste".

- Îţi poate fi folositor şi articolul "Suflet şi spirit, unire şi separare".

- De asemenea, "Sufletul şi Sinele, cea mai frumoasă poveste de iubire din lume".

- În privinţa deosebirii pe care o văd eu între suflet şi spirit, îţi recomand cartea "Conştiinţa umană, între minte şi spirit".

- Dacă doreşti doar o informare generală despre suflet (văzut ca fiind totuna cu spiritul), poţi citi punctul de vedere al lui Allan Kardec în "Cartea spiritelor", mai precis în Cartea a doua: LUMEA SPIRITISTĂ SAU SPIRITELE

Succes!

< Sus>


 SPIRITISM ŞI SPIRITUALISM

22 noiembrie 2015

Valentin

Sunt student la Facultatea de Teologie și fac o cercetare legată de Spiritism. Motivul pentru care vă contactez este de a vă ruga, dacă sunteți amabil, să mă ajutați să înțeleg mai bine diferența dintre Spiritism și Spiritualism.

Am citit articolul Dumneavoastră, "Spiritualist sau Spiritist", în care spuneați că Spiritualismul este curentul filozofic antinomic materialismului și că Spiritismul este o ramură a spiritualismului, care se ocupă cu principiul comunicării dintre lumi: materială și spirituală.

Am găsit și o definiție a Spiritualismului, care spune că Spiritualismul este o filozofie, știință și religie bazată pe principiul comunicării cu lumea spiritelor.

În urma acestor două definiții, mi-e foarte greu să văd diferența dintre Spiritism și Spiritualism. Din acest motiv, aș vrea să vă rog pe Dumneavoastră să-mi explicați acești doi termeni.

Aș vrea să vă mai întreb dacă evenimentele de la 1848, din Hydesville, New York, legate de casa familiei Fox, au vreo legătură cu Spiritismul? (În Manualul Spiritualist, al NSAC, aceste evenimente marchează începutul Spiritualismului Modern.)

Vă mulțumesc!

 

Răzvan

Spiritualism = concepţia că viaţa continuă după moarte, prezentă în toate tradiţiile spirituale, încă din comuna primitivă.

"Spiritismul" este o doctrină filosofică şi religioasă care îmbracă atât forma ştiinţei spirituale, cât şi a filosofiei perene. În spaţiul anglo-saxon, o denumire oarecum echivalentă pentru spiritism este cea de "spiritualism". Se bazează pe practica comunicării cu spiritele cu ajutorul mediumilor – persoane special dotate, antrenate şi conştientizate pentru această misiune dificilă şi nobilă.

Allan Kardec a introdus termenul de spiritism ca să se delimiteze de concepţia religioasă generală spiritualistă. Ulterior, în zona anglo-saxonă, metodele spiritiste au primit denumirea de spiritualism, având o anumită specificitate (biserici, slujbe similare cu cele creştine). Spiritismul kardecist s-a dezvoltat mai ales în Brazilia, cu accent tot pe latura religioasă (mai puţin pe cea ştiinţifică sau pe cea filosofică, preferate de europeni).

< Sus>


DORINŢĂ FIERBINTE DE ILUMINARE

13 - 14 decembrie 2015

Lavinia

Din întâmplare am intrat pe site-ul dvs... super interesant şi folositor. Întrebare: dvs aţi ajuns la starea de iluminare? Şi eu îmi doresc din suflet să ajung la un astfel de nivel spiritual, pentru că aşa mă gândesc că aş putea să-i ajut mai mult pe cei din jurul meu, sau mă rog, Dumnezeu să-i ajute prin mine.

Îmi caut de ceva timp un maestru spiritual, cineva care să mă îndrume pe această cale... Poate cunoaşteţi pe cineva care a ajuns la un asemenea nivel spiritual care ar putea să mă ajute, sau poate chiar dvs.! Din câte am citit pe site, am văzut că ştiţi o mulţime de lucruri cu care şi eu rezonez şi aşa, ca să apelez la simţuri, cred că sunteţi un om deosebit, care a ajuns la un anumit nivel spiritual deja.

Aş vrea să găsesc o metodă să mă apropii de Lumină trăind printre oameni, nu ascunzându-mă prin păduri sau munţi... Aş vrea să pot comunica cu cineva care cunoaşte o mulţime de lucruri ca dvs, cineva care să înţeleagă ce caut.

La un moment dat, am găsit pe cineva care a înţeles ce caut, însă m-am îndrăgostit de el şi acum nu mai pot scăpa de el (mental şi sufleteşte). Vreau să mă concentrez pe cele spirituale, ca să pot să-l uit pe acest om, sau măcar să îl pot iubi într-un mod spiritual.

 

Răzvan

Te pot ajuta prin scrierile de pe site. Îţi recomand să le reciteşti periodic, fiindcă nu pot fi înţelese pe de-a-ntregul de la început. Dacă vei constata că la a doua lectură înţelegi mai mult, înseamnă că deja ai progresat pe calea iluminării.

Consideră iluminarea ca pe un drum, nu un punct de oprire. Caută-ţi propria metodă sau metode de păstrare a fiinţei tale în Lumină.

Dacă locuieşti într-un oraş mare, ţi-ar fi mai uşor să găseşti diverse grupuri spirituale. Chiar şi pe internet îţi poţi găsi amici spirituali. Totuşi, ai grijă că sunt mulţi şarlatani pe internet, persoane care nu sunt cum se prezintă, ci dimpotrivă! Numai cunoscându-i direct poţi să faci diferenţa.

În Bucureşti sunt multe grupări spirituale şi mai puţin spirituale. Aici e nevoie mai degrabă să ştii să respingi decât să aderi la vreuna. Unele au chiar intenţii sataniste mascate. În general, sunt mulţi luciferici lipiţi de grupurile spirituale, aşa că fii cu băgare de seamă!

Înainte de orice, caută să îţi făureşti o viaţă normală, să-ţi găseşti un om cu care să te înţelegi în toate, şi care să merite dedicaţia ta.

Spui că vrei să te concentrezi pe cele spirituale ca să-l poţi uita pe ex-ul. Asta e o capcană. Abordează problemele personale cu metode normale, nu fugi de propriile probleme nerezolvate refugiindu-te în metafizică. Acele probleme refulate vor reveni cândva la suprafaţă dacă încerci doar să le ascunzi. Deci, dacă vrei să-l uiţi pe respectivul, nu încerca să-l transfigurezi, să-l iubeşti spiritual. Asta o vei putea face spontan mai târziu, când vei fi echilibrată printr-o altă relaţie. Acum eşti vulnerabilă, deci scoate-ţi-l din minte dacă nu-l mai vrei, priveşte-i defectele şi răutăţile cu luciditate!

Ocupă-te de propriul psihic, analizându-i tendinţele, obsesiile, fii propriul tău psihanalist. Acesta ar fi primul pas spre iluminare în acest moment al existenţei tale.

 

Lavinia

Mă bucur mult că mi-aţi răspuns! Nu mă aşteptam să o faceţi aşa de repede... Am de mult timp o metodă a mea în ceea ce priveşte "antrenamentul" spiritual, căci de mai bine de 10 ani mă tot frământ şi lupt cu mine pe drumul acesta... Am ajuns la un stadiu acum 6 ani, însă, dintr-o mică greşeală lumească, am decăzut, să zic aşa. Am reîncercat apoi să o iau de la cap, însă parcă nu am mai avut suficientă putere, voinţă... m-am lenevit, să zic aşa, plus că nu am mai fost consecventă în practicile spirituale zilnice...

O să vă ascult sfatul şi o să recitesc cele ce aţi scris pe site-ul dvs, plus că o să mai reiau cărţile care m-au inspirat pentru a merge pe acest drum.

Legat de ex-ul... nu este chiar un ex, pentru că fizic nu a fost nimic între noi. Eu am ales să stau departe de el, deoarece este căsătorit... am luptat şi lupt cu mine pentru a face ceea ce este corect şi cinstit, deşi sufletul şi trupul mă tot împing către el. Este un om credincios şi spiritual... şi el ştie o mulţime de astfel de lucruri, are un suflet bun – chestii ce m-au făcut să-l iubesc. Vreau să mă reîntorc la cele spirituale, pentru că vreau să o iau de la cap cu disciplina minţii, a trupului prin diverse practici, pentru că mi-e teamă că o să cedez la un moment dat şi o să fac un păcat. Soţia lui este o super femeie – spirituală, cu suflet bun – şi nu vreau să o rănesc în vreun fel, pentru că nu merită. Mi-a zis adesea că semăn cu soţia lui... În fine, o să mă reîntorc la cele spirituale, pentru că este cel mai bine, îmi doresc acest lucru.

Aţi zis că sunt grupări spirituale în Bucureşti (sunt din Bucureşti) unde îmi pot găsi amici... am fost, dar nu am găsit ce căutam... Îmi doresc să găsesc un om iluminat, să-mi spună din propria experienţă cum a reuşit, cum este să experimentezi o astfel de stare, vreau să fiu aproape de un astfel de om, ca să îl simt... ar putea să mă sfătuiască, să mă ajute, pentru că el, fiind Una cu Sursa Divină, ar înţelege care sunt lucrurile care mă ţin în loc, ce aş putea îmbunătăţi... Mă gândesc să plec în Tibet în toamna anului viitor... asta dacă voi reuşi să strâng banii necesari.

 

Răzvan

Faci bine că nu vrei să răneşti o altă femeie. Nu-ţi încarci karma inutil.

Îţi sugerez să îi ceri Ninei, soţia mea, o consultaţie legată de problemele care te frământă, de viaţă şi de spiritualitate. Îţi poate da sfaturi de aur, benefice şi în concordanţă cu intenţiile Sinelui Suprem (spiritul tău).

< Sus>


 CÂT DE SIGUR ESTE REIKI

27 - 29 ianuarie 2016

Mihai

În timpul liber încerc să mă dumiresc asupra unor subiecte pe care am constatat de curând că le dezbateţi pe site-ul dvs. Dacă aveţi timpul, amabilitatea şi îngăduinţa, v-aş adresa câteva întrebări.

1. Înţeleg că "mecanismul" iniţierii (acordajului) şi funcţionării ReiKi-ului nu este cunoscut. În aceste condiţii, cum putem fi siguri că nu ascunde un "cal troian"? De exemplu, atunci când luăm un program free de pe net (apropos şi de uşurinţa iniţierii), trebuie să ne aşteptăm să fie infectat cu un spyware, ceva... (de altfel, însăşi ideea de "acordaj pe o frecvenţă" – admit că, probabil, reprezentarea mea despre problemă este inexactă – o implică pe aceea de particularitate (o anumită frecvenţă), în contradicţie cu universalitatea energiei vehiculate prin practica ReiKi).

1 bis. Mi se pare suspect faptul că "librăriile" folosite în "programul" reiki nu sunt "open source". Ca atare, energia universală accesată ar putea fi una particulară, "formatată", iar practica reiki ar putea ascunde surprize neprevăzute.

2. Impresia mea despre domeniul ReiKi este că se pune prea mult accentul pe latura financiară. E normal că orice curs de instruire să fie remunerat (presupune efort şi timp), dar iniţierea mă gândesc că ar trebui să fie pur şi simplu gratis. În fond, e vorba de o disciplină spirituală şi, ca să fac o comparaţie (nu ştiu cât de nimerită), Hristos nu a cerut nimic în schimbul minunilor şi înţelepciunii date celor din jur (nădăjduiesc să nu consideraţi "ofensivă" nedumerirea asta a mea).

3. Care e deosebirea dintre ReiKi, practica bioenergetică (de exemplu cea stăpânită de doamna Moşneaga), QiGong, Yoga (într-unul din articole răspundeţi în parte la întrebarea aceasta).

4. În cazul unei treziri accidentale (neprevăzute) a energiei Kundalini (nu sunt în situaţia aceasta, dar mă fascinează subiectul de multă vreme şi intuiesc cumva că nu ar fi imposibil să se întâmple, deşi nu practic nici un fel de disciplină meditativă clasică, să zicem), ce gen de persoană cu abilităţi energetice ar putea interveni eficient ca ajutor de echilibrare: un practicant de ReiKi, QiGong?

5. Peste întrebarea asta puteţi să treceţi, pentru că e prea extinsă :). O scriu totuşi. Ceva timp în urmă am citit: Hsiao Guang - "Breaking through the barriers of darkness: recognizing the cult of kigong for what it is". Foarte pe scurt, este o relatare a unui maestru de qigong care, după mult timp de practică, constată că are probleme grave cu unele entităţi spirituale (în termeni creştini, devine posedat). Ce comentarii puteţi face în eventualitatea că povestirea este reală.

Vă mulţumesc pentru timp şi îngăduinţă.

 

Răzvan

Răspunsuri:

1. Reiki tradiţional Usui este curat. Contează şi profesorul de la care te intitiezi, să nu fie unul malefic. Despre alte forme de Reiki nu mă pot pronunţa. Ca regulă generală, pomul se cunoaşte după fructe. Dacă rodul e bun, nu ai de ce te teme. Reiki este confirmat a fi 100% benefic.

2. Unii profesori sunt rapaci, fac comerţ cu spiritualitatea. Nu e prea bine pentru ei. Pe de altă parte, trebuie să existe o formă de recunoştinţă, iar cea mai simplă e prin bani. Astfel, ucenicul nu rămâne dator, iar maestrul îşi câştigă pâinea zilnică. N-ar fi umilitor pentru ucenici ca maestrul lor să cerşească pe la colţuri de stradă?! Iar, dacă ar avea un alt serviciu care-l solicită, probabil că nu ar mai putea deveni maestru spiritual...

Este fals că Hristos nu a cerut nimic în schimbul minunilor şi ajutorului Său dezinteresat. El cerea pocăinţă, direct sau indirect. Or, asta e cea mai grea plată – renunţarea la obiceiuri proaste, prejudecăţi, egoism, răutate... Dacă ar fi cerut bani, nu l-ar mai fi ucis nimeni.

3. Studiază Reiki, Qigong, Yoga şi vei înţelege singur diferenţele. Altfel, la ce te-ar ajuta răspunsul meu? Atât îţi spun, că practica Reiki este mai uşoară şi mai fără pericole, comparată cu bioenergetica.

4. În cazul trezirii accidentale a lui Kundalini, trebuie să ai în primul rând NOROC cu carul şi ţi-ar mai folosi cultura în acest domeniu, ca să ştii cum să acţionezi singur!

Ce specialişti ar fi bine să NU ai în preajmă? Psihiatrii convenţionali, că te bagă în tratamente din care nu vei mai ieşi zdravăn. Invocarea ajutorului divin este absolut necesară şi, dacă ai karmă bună, vei primi ajutorul unui specialist în energii, eventual un spirit invizibil.

5. Cazul ar putea fi real. Creştinismul e plin de astfel de poveşti. Toţi monahii au păţit-o. Cu cât te înalţi mai sus, cu atât trezeşti mânia demonilor. Şi Hristos a suferit atacul lor (vezi ispitirile din pustie). Omul e supus multor încercări, aşa că nimeni nu trebuie să se semeţească dacă a căpătat nişte biete puteri paranormale.

< Sus>


 FRICĂ DE ENTITĂŢI 

11 - 13 februarie 2016

Dănuţ

De mult timp caut pe cineva care să mă înveţe mai multe despre spiritism, dar nu prea am încredere în tot ce se scrie pe internet. Încă de mic am fost mai paranormal şi în urmă cu 2 ani am avut şi o "întâlnire" neplanificată şi neplăcută cu 3 entităţi "malefice" (nu ştiu exact ce au fost, dar cu cunoştinţele mele actuale le pot numi demoni). De curând, familia mea a suferit din cauza vrăjitoarelor şi blestemelor, neştiind cum să le opresc. Am găsit pe net un site unde spuneţi că vă ocupaţi de spiritism şi altele. Dacă mă puteţi ajuta, vă pot da mai multe detalii.

 

Răzvan

Poţi avea încredere în tot ce am scris în paginile site-ului spiritus.ro!

De asemenea, poţi să îmi descrii "întâlnirile" tale şi alte mărturii.

 

Dănuţ

Vă mulţumesc pentru că mi-aţi răspuns. O să vă povestesc totul de la început.

Acum aproape 3 ani mătuşa mea a divorţat de unchiul meu. Se presupune că soacra ei s-ar fi dus la vrăjitoare şi de asta a divorţat, mai înainte a încercat să o omoare printr-o sarcină nereuşită, dar mătuşa a făcut avort şi a fost bine. Apoi, la câteva luni după divorţ, mătuşa a venit la casa de vacanţă a familiei noastre. Eu am stat toată seara singur la un etaj, iar restul, inclusiv ea, erau la parter. Toată seara simţeam că mă priveşte cineva şi aveam o stare de frică. Înainte să mă culc am simţit că acele persoane se aproprie. De frică, am închis ochii, dar cu "ochii minţii" am văzut 3 entităţi (erau negre şi nu le puteam vedea chipul sau nu aveau). Una era în spatele meu, simţeam cum îmi ţine capul în mâinile sale, celelalte 2 în faţa mea, doar priveau. Atunci am început să aud, ca atunci când auzi un tv care merge, dar este în altă cameră şi nu înţelegi nimic din ce zice. Simţeam cum toată energia mi se scurge şi rămâneam fără vlagă. Atunci am întrebat dacă sunt în pericol şi o voce mi-a răspuns că da. Am început să mă rog la Dumnezeu şi am reuşit să mă reîncarc cu energie şi entităţile au plecat.

Am povestit aceste lucruri mătuşii, şi ea ar fi auzit de prin oraş că soacra ei ar fi "angajat" 3 demoni, care ar costa 2000 euro bucata. Eu nu ştiu dacă aceste informaţii sunt adevărate, dar vă zic tot ce am auzit. Timpul a trecut şi nu s-a mai întâmplat nimic până acum 4 luni, când bunicul meu (tatăl mătuşei şi al mamei) s-a îmbolnăvit de cancer pancreatic şi la bilă, murind acum o lună. Totul s-a întâmplat repede şi din senin. Eu m-am gândit că au fost făcute vrăji, dar nu am acţionat (nu ştiu de ce). Când a fost prea târziu am luat legătura cu cineva şi mi-a confirmat că a fost lucrat de 2 persoane pe lună nouă. Nu ştiu ce înseamnă toate acestea, pentru că, cum am mai spus, caut pe cineva care să mă clarifice.

Acum câteva zile l-am visat pe bunicul meu că o ajuta pe bunica prin curte, dar tot apărea cineva care le voia răul şi am zis, în vis, să mi se arate acel cineva. Atunci mi-a apărut o poză cu corpul mătuşi-mi, dar capul era un fel de leu hidos din care ieşeau nişte raze.

Acum nu ştiu în ce măsură mă puteţi ajuta, v-am scris tot ce ştiu, şi eu doar vreau să înţeleg lumea aceasta mai bine. Nu vreau în niciun caz să folosesc magia, pentru că ştiu că voi plăti.

 

Răzvan

Impresia generală pe care mi-a creat-o scrisoarea ta este că prea mult se vorbeşte despre demoni şi puterea lor, prea mult li se acordă importanţă aşa-zişilor vrăjitori sau magicieni negri.

Desigur, există forţe ale întunericului, că vrem, că nu vrem. Totuşi, îţi recomand să nu îi crezi pe cei care afirmă că ei pot manipula la dorinţă aceste entităţi. Cel mai adesea este invers. Oricum, o mare pagubă pe care o pot face oricui este instalarea FRICII. Frica în sine este periculoasă, pentru că acţionează de la sine înspre devitalizarea şi dezarmarea victimei.

Metoda de protecţie universală este invocarea forţelor Luminii, Binelui, Adevărului.

Să nu uităm că mai există şi forţe ale karmei care intervin neplăcut în viaţa noastră. Cei mai mulţi oameni au de ispăşit păcate ale strămoşilor de neam sau cei spirituali (încarnările anterioare ale propriului spirit). De acolo provine soarta, cu durerile ei, nu din făcăturile ţigăncilor.

Îţi recomand să citeşti mai mult din domeniul spiritualităţii, ca să îţi îndepărtezi obsesiile făcăturilor, blestemelor şi altele asemenea. Poţi preveni multe dureri dacă îţi înalţi mintea la lucruri nobile, frumoase, măreţe.

Spui că ai şi nişte percepţii telepatice şi de clarvedere. Poţi să le foloseşti mai des, ca să te ajuţi singur în evoluţia spirituală şi autoprotecţia psihică.

< Sus>


NU POT SĂ MĂ DEDUBLEZ 

5 - 12 aprilie 2016

Cristian

Am citit articolul dv despre Somn, vis, dedublare, foarte bun, foarte documentat, probabil că aţi studiat foarte bine fenomenul dedublării astrale.

Aţi reuşit să ieşiţi din corp în mod voit prin control? Sau aţi rămas la nivelul studiului, ca şi mine. Sunt unele persoane care au reuşit, altele care care citesc postările celor avansaţi spiritual şi rămân cu cititul. 

 

Răzvan

Părerea mea este că sunt foarte multe altele de făcut pentru evoluţia spirituală decât extracorporalizarea. Cine o poate face lejer, nativ, cu plăcere şi minim efort, acela s-o practice şi să dea lumii de ştire dacă are ceva interesant de adăugat!

 

Cristian

Atunci aş vrea să vă întreb: trebuie atins un anumit prag spiritual pentru a putea vedea şi alte lumii, dimensiuni? Mulţi spun că vin cu acest dar din alte vieţii.

Nu ştiu de ce, eu am fost atras de lucrul acesta foarte puternic. Poate nu am putut înţelege de ce planeta asta este izolată de restul universului cumva. Omul a fost oare limitat de către Creator în lumea asta pentru a-şi însuşi anumite lecţii, oare să fie un penitenciar al universului nostru ? 

 

Răzvan

Nu cred că e vorba despre un "nivel spiritual" pe care ar trebui să-l atingem pentru a fi "demni" de a călători în astral. Pur şi simplu este vorba despre neputinţa corpului omenesc de a se desprinde de pământ.

În acelaşi timp, se poate spune că este şi o măsură de protecţie generală, pentru că nu oricine ar avea foloase spirituale din extracorporalizare. Pentru mulţi ar fi doar o tentaţie puternică şi ar putea face multe lucruri rele, mai ales pentru ei înşişi, chiar dacă ei se cred curaţi ca lacrima. În subconştient zac multe tenebre pe care uneori e mai bine să nu le cunoaştem. Iar dedublarea ar putea să le scoată în relief.

E adevărat că aptitudinea se poate păstra din alte vieţi, dar nu este obligatoriu ca ea să se perpetueze. Depinde cum consideră spiritul încarnat că ar fi sau nu ar fi în folosul său această capacitate în această viaţă.

Cu siguranţă că lumea terestră învaţă spiritul multe lecţii. În fiecare viaţă are ceva de experimentat, învăţat, perfecţionat. Faţă de nivelul altor planete locuite, Pământul adăposteşte fiinţe destul de imature, în prezent. Nu e un penitenciar, ci mai degrabă o grădiniţă de copii.

< Sus>


"SFINTELE" DIFUZOARE 

7 - 15 mai 2016

Liliana

Am foarte aproape de mine o biserică şi în zilele acelea microfonul a funcţionat la maxim... mă gândesc ce farisei suntem... obiceiul ăsta cu microfoane la toate bisericile s-a dezvoltat după revoluţie, în urma vizitelor preoţilor noştri în Turcia, unde tare le-au mai plăcut rugăciunile din 6 în 6 ore amplificate de megafoane în toate localităţile...

 

Răzvan

De acord în privinţa fariseismului preoţilor noştri, ca al tuturor preoţilor de pretutindeni şi de oricând. Aceştia s-au procopsit cu un imens orgoliu de castă şi o putere necontrolată asupra oamenilor, ceea ce îi cam îndepărtează de misiunea lor sfântă şi de propria mântuire sufletească.

Mulţi orăşeni au o biserică alături de bloc, care îi înnebuneşte cu clopotele aproape în fiecare zi. Mai nou, s-a umplut calendarul de sărbători, pe lângă înmormântările de rigoare. Vrei, nu vrei, trebuie să asculţi clopotele, slujbele şi muzicile redate la mulţi decibeli, în competiţie cu cele de la cârciuma de vizavi! Este ca şi cu dulciurile: prea multe, devin prea greţoase! Tot mai multă aroganţă şi lipsă de bun simţ la "slujitorii Domnului"!

Dar lucrurile sunt mai complexe. La începuturi, bisericile se construiau la o anumită distanţă de obşte, şi asta nu întâmplător. Când preotul ţine slujba, vine de sus o puternică energie dumnezeiască, alungând dracii în afara clădirii. Aici, împieliţaţii îşi aşteaptă gazdele de ocazie, ca să (re)intre în aura lor. Dar surpriză! Chiar în mijlocul liturghiei, încep să bată clopotele, iar dracii fug şi mai departe, la zeci sau sute de metri distanţă. Aparent, toată lumea este mulţumită: popa şi-a îndeplinit misiunea creştinească, iar credinicioşii ies purificaţi sufleteşte.

Totuşi, în comunităţile moderne biserica e aşezată foarte aproape de locuinţe (case sau blocuri). Înţelegi pericolul?! Energiile malefice de care se scutură enoriaşii intră în locatari sau trecători. Iată cât de complicate sunt lucrurile azi! Bisericile îi ajută pe cei dinăuntru, dar poluează atmosfera subtilă din jur. (La fel se petrece şi în "efectul de piramidă", descris de psihotronică: energia bună se acumulează în centrul piramidei, dar energia negativă este emisă de feţele exterioare.).

Nu cred că preoţii sunt chiar naivi. Ca dovadă, mulţi se feresc să facă exorcizări. Procesul e similar. Exorcistul scoate dracii din posedaţi, dar unde îi trimite? Nicăieri. Ei se întorc în bolnav sau, mai grav, intră în preot ori alţi asistenţi. Când Isus a scos dracii dintr-un om, i-a trimis în nişte porci, care s-au aruncat în prăpastie. Înţelegem din scriptură că cineva tot a fost păgubit în urma exorcizării... Sfântul Arsenie Boca, de exemplu, nu încuraja procedeul.

Uneori însă, preoţii mimează inocenţa, ca să manevreze norodul credul. Îmi povestea de curând o bătrână cucernică cum preotul de cartier le-a explicat în particular care-i treaba cu naşterea lui Isus. Că nu-ştiu-ce savant a lămurit definitiv că Mama lui Isus nu doar că a fost însămânţată de Duhul Sfânt, dar nici măcar nu a născut pe cale naturală, ci i-a ieşit copilul prin burtă, în mod miraculos.

Câte poveşti bune pentru omenirea de acum 2000 de ani! E adevărat, minunile sunt vitale pentru credinţa religioasă. Când nu există, sunt inventate. Dar, curios, în acelaşi timp, bisericoşii resping miracolele petrecute în alte religii sau contexte non-religioase. Ce să facem, Biserica respectă tradiţia proprie mai mult decât respectă adevărul...! În numele unui Om Sfânt care a slujit Adevărul, astăzi (ca şi ieri) clerul minte cu nonşalanţă. Este o crimă dublă.

Ştii ce profeţea Sfântul Lavrentie de Cernigov?

"Vine timpul, şi nu e departe, când foarte multe biserici şi mănăstiri se vor deschide în slujba Domnului şi se vor repara, le vor reface nu numai pe dinăuntru, ci şi pe dinafară. Vor auri şi acoperişurile atât ale bisericilor, cât şi ale clopotniţelor, dar preoţimea nu va lucra la sufletul credinciosului, ci numai la cărămizile lui Faraon. Preotul nu va mai face şi misiune. Când vor termina lucrările, nu se vor putea bucura de slujbe duhovniceşti în ele, că va veni vremea împărăţiei lui antihrist şi el va fi pus împărat."

 

Liliana

Complet de acord. Am şi eu o grămadă de poveşti despre preoţi – în Sibiu este facultate de teologie şi, în timp, s-au auzit multe. Mă tot mir şi eu cum de lumea nu este revoltată de, bine zis, fariseismul acestora; ba mai mult, îi şi cred! Astăzi iarăşi au dat difuzoarele la maxim în timpul slujbei; în interiorul bisericii, sunetul se propagă altfel, mai melodios, dar în afară este complet distorsionat. Nici măcar acest sacrilegiu, dacă nu atitudinea creştinească de a nu deranja pe nimeni, nu-i determină să revină la alt fel de comportament. În colţul străzii este şi un centru baptist... chiar mă gândeam că, dacă şi ei şi-ar pune difuzoare, îţi dai seama ce-ar ieşi.

< Sus>


CUM TESTEZ UN MAESTRU ILUMINAT?

5 august 2015

Cornel

Am citit cu mare plăcere articolele dumneavoastră.

În prezent caut un maestru iluminat în Bucureşti. Aş vrea să găsesc pe cineva care ajută alte persoane să atingă iluminarea.

Am văzut că sunt multe şcoli şi culte spirituale, dar nu am văzut una care să meargă direct la ţintă. Ce am văzut sunt diferite sisteme de a-ţi îmbunătăţii sănătatea, de a atinge diferite stări plăcute, relaxare etc.

Ştiţi să existe în Bucureşti un maestru iluminat şi care să se şi străduiască să ducă pe alţii în starea asta?

 

Răzvan

Vă sugerez să căutaţi maeştri în şcolile budiste şi de yoga tradiţională care au filiale în România. Desigur, nu este o garanţie, ci doar un început de drum. Precauţia nu strică, de asemenea.

Persoane iluminate se mai găsesc pe ici, pe colo. Totuşi, un maestru este cu totul altceva. Mai ales dacă are în spate o cale verificată de secole.

Continuaţi să căutaţi cu încredere şi veţi găsi la un moment dat! 
 

10  -17 mai 2016

Cornel

Am citit 20 de pagini din cartea dumneavoastră: "Conştiinţa umană, între minte şi spirit". Mi-a plăcut foarte mult, pentru că abordează exact subiectul care mă interesează. Problema este că, acum am mai multe întrebări decât aveam înainte să încep.

Am nevoie de o persoană cu care să pot conversa şi care să îmi răspundă la întrebări. Aţi putea să îmi recomandaţi o persoană care să aibă timpul necesar? Subiectele care mă interesează în mod special sunt evoluţia spirituală şi iluminarea.

Dacă aţi putea dumneavoastră să îmi acordaţi cinci minute din când în când, ar fi grozav, dar văd că vă ocupaţi cu foarte multe lucruri şi nu îndrăznesc să cer.

 

Răzvan

Dacă după 20 de pagini aveţi mai multe întrebări decât înainte de a le citi, ar fi interesant dacă nu cumva veţi avea mai puţine după ce terminaţi cartea... Încercaţi şi metoda asta!

Dacă asta nu vă rezolvă dilemele, încercaţi să citiţi şi articolele din pagina mea de internet referitoare la problema conştiinţei şi psihicului uman, evoluţia spirituală şi iluminarea.

Dacă nici aşa nu vă veţi lămuri, atunci puteţi să îmi adresaţi întrebări personal. Totuşi, nu vă promit că voi avea răspunsuri mulţumitoare la orice întrebare...

Dacă acest lucru nu vă va satisface, puteţi încerca să practicaţi o formă de spiritualitate care ar putea să vă aducă răspunsurile direct în minte (de exemplu, meditaţia).

Acestea au fost doar nişte sugestii şi nu vă obligă cu nimic.

 

Cornel

Aş avea două întrebări la care nu le găsesc răspuns:

1)  Cum se testează un Jivanmukta?

2)  Se poate certifica acest stadiu cu certitudine sau doar aproximativ?

Dacă puteţi să mă îndrumaţi către un text, aş aprecia.

 

Răzvan

Întrebările sunt dificile teoretic. Practic, însă, dacă vă găsiţi în prezenţa unei persoane despre care se spune că este un jivanmukta, trebuie să găsiţi propriul test, cu propria interpretare. Aşa au procedat toţi maeştrii care au povestit despre întâlnirea cu maeştrii lor. Trebuie să existe o intuiţie spirituală clară din partea discipolului sau aspirantului.

Nimic nu este sigur pe pământ, ca dovadă că nici Isus nu a fost recunoscut ca Maestru de mulţi religioşi din timpul său. Chiar şi definiţia pentru "jivanmukta" este destul de aproximativă, înţelege fiecare ce vrea şi ce poate... În domeniul spiritualităţii şi disciplinelor umaniste, în general, nu există precizia din matematică sau inginerie. Chiar dacă veţi găsi un text ce se vrea precis, să ştiţi că este doar o sugestie, nu o certitudine. Trebuie să vă dezvoltaţi intuiţia personală, altfel veţi fi întotdeauna supus părerii altora mai "iniţiaţi".

< Sus>


CINE SUNTEŢI DUMNEAVOASTRĂ? 

12 mai 2016

Ecaterina

V-am citit câteva articole de la dvs pe site, am citit o parte din cartea "Cristos, binele, adevărul" şi am mai citit şi relatări din cărţile soţiei dvs despre "Vieţile anterioare ale spiritelor", şi "Glasuri de dincolo de moarte".   

Totuşi, întrebarea mea de curiozitate este: de unde aveţi toate aceste informaţii, mai ales cele scrise în "Cristos, binele, adevărul", în care practic expuneţi trăsăturile curentului cel atât de modern (mi se pare) numit spiritism, corelate şi cu învăţături din creştinism şi, oarecum, şi din alte religii ale lumii. Bănuiesc că este o oarecare responsabilitate să vă asumaţi asemenea declaraţii.

Deci, dacă cumva nu m-am făcut înţeleasă asupra scopului acestui e-mail, reiau şi vă întreb dacă aveţi vreo referinţă bibliografică, sau, dacă nu, prin ce practică spirituală aţi ajuns dvs şi soţia dvs la concluziile pe care le aveţi în prezent?

Cum pot ajunge şi eu la starea aceasta de echilibru şi de împăcare cu Universul şi legile din cuprinsul lui? Să devin practicant ortodox, asta nu prea mi-ar conveni, pentru că ştiu că ei au multe limitări, pe unele le-aţi scris şi în cărţile dvs; pur şi simplu nu simt că ar fi conform conştiinţei mele să străbat toate acele ritualuri care se petrec anual, au un oarece protocol, etc. Iar altă practică la care mă gândesc este yoga. Este această practică pe care aţi urmărit-o dvs? Întreb de o practică, deoarece a şti pur şi simplu anumite teorii, a fi mai bun cu ceilalţi şi cu tine însuţi nu mi se pare suficient... Dar sunt un pic nedumerită asupra cărui curent aparţineţi şi ce practică ar trebui să urmez eu, la rândul meu.

Nu în ultimul rând, vă felicit, tot ceea ce scrieţi mi se pare extraordinar, cum de reuşiţi să înglobaţi toate noţiunile care, pe nivel internaţional şi de umanitate, sunt foarte controversate. Mi-aş dori ca mult mai mulţi oameni să poată să înţeleagă aceste noţiuni şi eu, personal, mi-aş dori să am mai mult timp să mă dedic acestor căutări şi practici, dar situaţia mea actuală de student la Medicină nu îmi lasă prea mult timp. Însă, în timpul cât am citit ce era la dvs pe site, am făcut-o cu mare drag!

Sper că nu v-am deranjat prea mult şi aş fi onorată dacă aş primi şi un răspuns!

 

Răzvan

Vă răspund la scrisoare, ca tuturor celor care îmi scriu, punctând elementele esenţiale din ea.

- Cartea "Cristos, binele, adevărul" nu e altceva decât o compilaţie din articolele mele scrise de-a lungul multor ani, având această tematică comună (le găsiţi în pagina mea de pe site-ul www.spiritus.ro). În general, când public ceva, o fac pentru că am ajuns la o masă critică a informaţiilor despre un subiect şi, în plus, consider că am o viziune clarificatoare asupra unui subiect, pe care nu am găsit-o nicăieri altundeva. Dacă aş găsi ceva scris mai clar, mai complet, mai original de către alt autor, l-aş recomanda pur şi simplu printr-un link, fără a mai pierde şi eu vremea "redescoperind roata". E un mod de a aduce ceva util şi nou în lumea ideilor elevate.

- Nu aparţinem niciunui curent anume, nu suntem afiliaţi la nicio grupare spirituală. Personal, mă declar un liber-cugetător spiritualist, după cum am scris pe undeva, prin site.

Însă ce practică ar trebuie să urmaţi dv. este o cu totul altă chestiune, care vă priveşte personal. Nu vă dau sfaturi, dar puteţi găsi sugestii nenumărate în site-ul nostru. Găsesc yoga destul de adecvată structurii multor români (dacă nu cumva e compromisă de un fals "maestru").

- Ne-am dedicat amândoi unei misiuni de înnobilare şi ajutorare spirituală a românilor şi ne bucură dacă aceasta dă roade în cugetul şi inima lor, cum a dat la dv. Eu personal mă ocup mai mult de latura teoretică, încercând să înjgheb un sistem de gândire profund şi corect spiritual, pe care să-l împărtăşesc cu semenii mei. Visez că în ţara noastră se va înfiinţa cândva o "universitate spirituală", unde novicii vor avea parte, înainte de orice, de o solidă bază teoretică, înainte de a purcede la jonglerii paranormale.

Soţia mea oferă consultaţii private în chestiuni curente de viaţă, dar şi cu conotaţii spirituale. Cred că v-ar fi utilă o astfel de consultaţie în problema destinului şi a vieţilor anterioare ale spiritului dv. V-ar oferi o deschidere intelectuală şi spirituală nepreţuită.

< Sus>